با مهمترین خواص و مضرات سرکه سیب بیشتر آشنا شوید
سرکه سیب یکی از محصولات پر استفاده در جهان است. این ماده برای بهبود عطر و طعم غذا در آشپزی استفاده میشود و همچنین از چاشنیهای محبوب برای سالاد است.
یکی از دلایل محبوبیت سرکه سیب اثر مثبت آن در لاغری است و از این رو روند رو به رشد نوشیدن این محصول برای کمک به کاهش وزن، بهبود گوارش و بسیاری فواید سلامت دیگر را شاهد هستیم. اما آیا نوشیدن سرکه سیب بیخطر است؟ با توجه به چندین عامل پاسخ کوتاه به این پرسش آری و خیر است. اما قبل از آن خواهیم گفت که سرکه سیب چیست؟ و خواص سرکه سیب بر بدن چه مواردی است؟
سرکه سیب چیست؟
سرکه سیب طی دو مرحله تولید میشود. در مرحله اول باکتریها و مخمرها به سرکه سیب اضافه میشود. این عوامل قند درون سرکه سیب را به الکل تبدیل میکنند. سپس الکل تخمیر شده و در نهایت اسید استیک به دست میآید. اسید استیک بخش اصلی از سرکه سیب است. این اسید در زمینه پزشکی کاربردهای فراوانی دارد. نسخه دارویی اسید استیک به عنوان درمان بیماریهای گوش، حلق و بینی تجویز میشود.
برخی از محققان اسید استیک را تنظیم کننده فشارخون میدانند. مطالعهای در این خصوص توسط دانشمندان ژاپنی انجام شد که نشان داد، استفاده از اسید استیک در موشهای صحرایی فشارخون و همچنین قند خون را کنترل میکند.
نخست، نوشیدن سرکه سیب به صورت مستقیم از بطری و بدون رقیق کردن آن بیخطر نیست. در شرایطی که سرکه سیب حاوی میکروبهای مفید فراوانی است - انواع مختلف باکتری و مخمر - اما قند طبیعی موجود در آن توسط برخی از این میکروبها (به طور خاص، استوباکتر) به اسید استیک تبدیل میشود. این نام شیمیایی سرکه است، که بو و مزه متمایزی را به سرکه سیب میبخشد.
اسیدیته اسید استیک برای دستگاه گوارش لطیف انسان با غشاهای مخاطی در دهان و سراسر این دستگاه بسیار قوی است. هنگامی که قدرت اسیدی به معده، اندامی که برای سر و کار داشتن با اسیدیته قوی شکل گرفته است، میرسد، این اندام میتواند آن را تاب بیاورد. اما تا پیش از آن، امکان تجربه احساس سوزش وجود دارد. در نتیجه، رقیق کردن سرکه سیب با آب پیش از مصرف ایده خوبی محسوب میشود.
دوم، نوشیدن سرکه سیب حتی زمانی که رقیق شده است، برای افرادی که به اولسرها یا دیگر اختلالات دستگاه گوارش مبتلا هستند، توصیه نمیشود، زیرا میتواند موجب التهاب دستگاه گوارش شود.
سوم، اگر از یک بیماری دیابتی به نام گاستروپارسیس رنج میبرید - در این شرایط اعصاب معده به خوبی کار نمیکنند و از این رو غذا برای مدتی طولانی در معده باقی میماند - بهتر است از نوشیدن سرکه سیب پرهیز کنید. بنابر پژوهش منتشر شده در نشریه European Journal of Clinical Nutrition، سرکه سیب میتواند مدت زمان باقی ماندن غذا در معده را افزایش دهد، که این شرایط میتواند گاستروپارسیس را تشدید کند. با این وجود، اگر به گاستروپارسیس دیابتی مبتلا نیستید، اما گوارشی ضعیف دارید، این اثر میتواند بسیار مفید باشد، زیرا هرچه غذا مدت زمان بیشتری در شیره های گوارشی معده باقی بماند، احتمال گوارش درست آن زمانی که معده را ترک کرده و وارد روده کوچک شود، افزایش مییابد.
شاید اکنون این گونه به نظر برسد که نوشیدن سرکه سیب به هیچ عنوان بیخطر نیست، که البته این گونه نیست. در صورتی که سرکه سیب را رقیق سازید و به یک بیماری مبتلا نباشید که میتواند در نتیجه مصرف این محصول تشدید شود، سرکه سیب میتواند فواید سلامت قابل توجهی را ارائه کند، که از آن جمله میتوان به تنظیم حساسیت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت یا آنهایی که از سندرم متابولیک رنج میبرند، کشتن باکتری بیماریزای ای کولای موجود در غذا، بهبود کاهش وزن و کمک به ایجاد تعادل در شیمی خون در افراد مبتلا به بیماری قلبی به لطف محتوای اسید کلروژنیک آن اشاره کرد.
اما همانند هر چیز دیگری، مصرف به اندازه سرکه سیب بهترین گزینه محسوب میشود. برای کمک به تقویت گوارش خود میتوانید یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان 8 اونسی (237 میلی لیتر) آب رقیق کرده و 10 دقیقه پیش از وعدههای غذایی مصرف کنید تا از فواید سلامت آن بهرهمند شوید. اگر با توجه به بیماریهایی که به آنها مبتلا هستید درباره بیخطر بودن مصرف سرکه سیب تردید دارید، پیش از انجام هر کاری با پزشک خود مشورت کنید.