آشنایی با انواع و طرز کار هیدروموتور [قیمت + راهنمای خرید]
دستگاهی که انرژی روغن هیدرولیک تحت فشار را دریافت و تبدیل به حرکت دورانی و گشتاور میکند، هیدروموتور هیدرولیک نام دارد. در واقع طرز کار هیدروموتور به این صورت است که روی سیال (روغن هیدرولیک) معکوس عملی که پمپ هیدرولیک انجام میدهد را اعمال میکند. موتورهای هیدرولیک تجهیزات دواری هستند که در صنایع مختلف نقش اساسی دارند.
تمام ماشینهای صنعتی که به حرکت چرخشی نیاز دارند در آنها از هیدروموتور استفاده میشود. صنایع معدن، صنایع شیمیایی، صنایع مرتبط با سیمان و صنایع خودروسازی از مواردی هستند که هیدروموتورها در آنها استفاده میشوند.
هیدروموتورها ساختمانی شبیه به پمپهای هیدرولیکی دارند؛ ولی فرآیند آنها متفاوتتر از هیدروموتورها است. با توجه به نوع عملکرد، هیدروموتور شامل هیدروموتور با دوران پیوسته و هیدروموتور با دوران محدود میشود. هیدروموتور پرهای، هیدروموتور پیستونی و هیدروموتور دندهای از انواع هیدروموتور هستند. در این مقاله از مجموعه هیدرولیک نادری به بررسی نحوه عملکرد هیدروموتورها پرداختهایم.
هیدروموتور دندهای
از لحاظ ساختمان هیدروموتور دندهای به پمپهای دندهای شبیه است و در آنها به صورت خارجی و داخلی چرخدندهها با یکدیگر درگیر هستند. گشتاور خروجی با بزرگتر شدن چرخ دندهها بیشتر و سرعت هیدروموتور کمتر میشود. در صورت کوچک بودن چرخ دندهها، سرعت هیدروموتور افزایش و گشتاور کمتر خواهد شد. 1000 دور بر دقیقه ماکزیمم مقدار سرعت در موتور هیدرولیک است.
در دنیای پیشرفته امروز بیش از پیش از هیدروموتور هیدرولیک به عنوان یک عملگر هیدرولیک در صنعت استفاده میشود. هیدروموتورهای دندهای برای ایجاد حرکت دورانی استفاده میشوند و در صنعت عمدهترین مصرف را دارند. همان طور که قبلا اشاره کردهایم موتور هیدرولیک معکوس کار پمپ را انجام میدهد و از سیال انرژی هیدرولیکی را دریافت و به انرژی مکانیکی کار آن را تبدیل میکند. از مزایا هیدروموتورهای دندهای به گزینههای زیر میتوان اشاره کرد:
- بازدهی بالا
- استحکام بالای یاتاقان هیدروموتورهای دندهای در برابر نیروهای محوری و شعاعی
- ابعاد جمعوجور نسبت به سایر هیدروموتورها و فضای کمتری را اشغال میکند.
- سرعت بالاتری در مقایسه با دیگر هیدروموتورها دارد.
- عملکرد نرم و آرامتری نسبت به دیگر هیدروموتورها دارد.
هیدروموتور پیستونی و هیدروموتور پرهای
هیدروموتور پیستونی ساختمان داخلی آن به پمپهای پیستونی شبیه است و روی سیلندر تعدادی پیستون نصب میشود. سیال به این پیستونها فشار وارد میکند که این باعث چرخیدن سیلندر به صورت رفتوبرگشت میشود. از دیگر ویژگیهای هیدروموتور پیستون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساختمان فشرده
- گشتاور بالا
- شتاب زیاد
- عمر مناسب
از لحاظ ساختمان هیدروموتورهای پرهای به پمپهای پرهای با سیستم بالانس شبیه هستند. این نوع هیدروموتورها ساختار داخلی آنها به صورتی طراحی شده است که روی شفت خروجی و بدنه هیدروموتور تعدادی پیستونهای فرد نصب شدهاند. به این ترتیب گشتاور باعث میشود روی قسمت انتهایی پیستونها که حرکت رفتوبرگشتی دارند فشار اعمال شود. این فشار باعث میشود شفت خروجی هیدروموتور چرخش داشته باشد.
گشتاور خروجی آنها باعث میشود بر روی پرهها فشار ایجاد نشود. پرهها از سطح رینگ بادامکی (همزمان با چرخش روتور) پیروی میکنند. روی سطح رینگ بادامکی حرکت لغزشی پرهها باعث آببندی محفظه میشود و موجب هدایت سیال از ورودی به خروجی خواهد شد. به دلیل این که نیروی گریز از مرکز هنگام شروع به کار موتور وجود ندارد. از نیروی فنر یا فشار سیال در راستای برقراری تماس پرهها با رینگ بادامکی استفاده میشود.
انواع هیدروموتور هیدرولیک بر اساس دوران
انواع هیدروموتور هیدرولیک بر اساس دوران شامل دو گزینه زیر میشوند:
هیدروموتور با دوران محدود
هیدروموتورهای با دوران محدود به کمک دو گزینه زیر دوران میکنند
- قدرت سیال تحت فشار
- زاویای محدود و ثابت
این دسته از عملگرها در هر جهتی برای وارد کردن گشتاورهای زیادی مناسب هستند. ابعاد کوچک و نصب آسان از دیگر ویژگیهای این نوع عملگر محسوب میشوند. گشتاور در خروجی متناسب با مقدار فشار سیال تغییر پیدا میکند. نحوه عملکرد این نوع موتور هیدرولیک به این صورت است که سیال به محفظه هیدروموتور وارد میشود و باعث ایجاد فشار به صفحه متحرک داخل محفظه خواهد شد. این صفحه به یک شفت خروجی متصل است که با حرکت خود موجب به گردش درآوردن شفت میشود.
هیدروموتور با چرخش پیوسته
این نوع هیدروموتور به طور دائم چرخش دارد و به کمک سیال هیدروموتور به کار انداخته میشود و گشتاور آن به کمک فشار سیال ایجاد خواهد شد و حرکت چرخشی پیوسته به کمک گشتاور ایجاد میشود.
نحوه خرید و انتخاب هیدروموتور
برای انتخاب هیدروموتور باید به فاکتور گشتاور، دور و توان توجه کرد. از ریپل گشتاور به جای گشتاور بیان میشود. ریپل گشتاور اشاره به اختلاف بین کمترین و بیشترین گشتاوری که در یک سیکل هیدروموتور ایجاد شده است که معمولا به صورت درصد بیان میشود، دارد. از اجزای هیدروموتورها میتوان موارد زیر را نام برد:
- پیستونها
- پرهها
- دندهها
- دهانه ورودی و خروجی
برای طولانیتر شدن عمر هیدروموتور باید نکات زیر را در نظر بگیرید:
- هیدروموتور باید در سرعتی که متناسب با توان خود است، کار کند؛ چون اگر در سرعت بالاتر از حد متعارف خود کار کند، باعث میشود دما افزایش پیدا کند. افزایش دما موجب سایش زیاد در بلبرینگ و صدمه دیدن هیدروموتور خواهد شد.
- هیدروموتور باید در گشتاور در حد توان خود کار کند در غیر این صورت کار کردن در گشتاورهای بالا باعث صدمه دیدن و خستگی هیدروموتور میشود.
- فشار کاری برای بازدهی مناسب بسیار مهم است. هر گاه فشار کاری پایینتر از حد متعارف باشد، باعث میشود بازدهی هیدروموتور در حد ایدهآل نباشد.
- برای جلوگیری از ایجاد تغییرات ناگهانی در مدار از شیرهای اطمینان در کنار هیدروموتورها استفاده میشود تا از آسیب دیدن هیدروموتور پیشگیری شود.
هیدروموتور هیدرولیک یا موتور هیدرولیک انرژی حاصل از سیال را تبدیل به حرکت دورانی و گشتاور میکند. هیدروموتور نقش کلیدی در صنایع مختلف دارد و طرز کار هیدروموتور به این صورت است که روی هیدرولیک معکوس عمل پمپ را انجام میدهد. هیدروموتور با دوران محدود، هیدروموتور با دوران پیوسته، هیدروموتور دندهای، هیدروموتور پیستونی و هیدروموتور پرهای از انواع هیدروموتور هیدرولیک هستند.
هر کدام از هیدرولیکهای نامبرده ویژگیهای خاصی دارند که در این مقاله آنها را برای شما عزیزان شرح دادهایم. پیستونها، پرهها، دندهها و دهانه ورودی و خروجی از اجزای هیدروموتور هستند. برای افزایش طول عمر هیدروموتور، این دستگاه باید با سرعتی در حد توان خود حرکت کند. از شیرهای اطمینان باید در کنار هیدروموتورها استفاده شود. برای بازدهی باید به فشار کاری مناسب توجه کرد. هیدروموتور باید در گشتاور در حد توان خود کار کند.
مجموعه هیدرولیک نادری انواع محصولات هیدرولیک و پنوماتیک را با بهترین کیفیت و قیمت در اختیار مشتریان سراسر کشور میگذارد.
برای اطلاع از قیمت ها و دریافت مشاوره رایگان، همچنین خدمات تعمیرات میتوانید با شماره های زیرتماس حاصل نمایید:
021-77795419
09120199517
و یا به سایت hydkala.com مراجعه کنید.