شاخص ترس و طمع در ارزهای دیجیتال
شما نیز به عنوان یک سرمایه گذار ارزهای دیجیتال، به احتمال زیاد در رسانههای اجتماعی یا اخبار به شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال برخورد کردهاید. شاخص ترس و طمع معیاری است که برای سنجش احساسات بازار ارزهای دیجیتال در هر لحظه طراحی شده است. این شاخص یک عدد واحد بین 1 تا 100 را ایجاد میکند که عدد 1 نشان دهنده قرار گرفتن بازار در حالت ترس شدید (یعنی فروش داراییها) است، در حالی که در سمت دیگر طیف، عدد 100 نشان میدهد که بازار در حال گذر از یک وضعیت و سطح شدید طمع (یعنی خرید داراییها) است. در این مقاله از تتر ایران قصد داریم به بررسی بیشتر این شاخص و نحوه محاسبه و کارکرد آن در بازار ارزهای دیجیتال بپردازیم.
ترس و طمع در بازارهای رمزنگاری
اخیراً شاخصی برای اندازه گیری ترس و طمع سرمایه گذاران در بازار کریپتو ایجاد شده است که از آن برای تجزیه و تحلیل رفتار سرمایه گذاران در بازار استفاده میشود. هنگامی که رویدادهای مهمی در بازار رخ میدهد، اعم از مثبت یا منفی، سرمایه گذاران به سرعت اخبار را دریافت میکنند و میتوانند بدون نیاز به منتظر ماندن برای باز شدن بازار در ساعات کاری، بلافاصله تصمیم به خرید یا فروش داراییهای خود بگیرند. حال تصور کنید که سرمایه گذاران در سراسر جهان اخبار را به طور همزمان دریافت میکنند. این موضوع موجب افزایش شدت فروش و یا خرید داراییهای در بازار بدون توجه به ارزش واقعی آنها میشود. هنگامی که افزایش تقاضا برای خرید یا فروش در این بازار 24 ساعته وجود دارد، شاخص ترس و طمع در ارزهای دیجیتال برای تجزیه و تحلیل رفتار سرمایهگذار برای کمک به بهبود فرآیند تصمیمگیری استفاده میشود.
در زبان عامیانه رمزنگاری، اصطلاح FUD (fear, uncertainty, and doubt') ("ترس، عدم اطمینان و شک") برای نشان دادن اطلاعات نادرست یا تبلیغات منفی در مورد یک دارایی، پلتفرم یا پروژه ارز دیجیتال خاص استفاده میشود. شاخص ترس و طمع از سیگنالهای اجتماعی و روندهای بازار برای تعیین احساسات کلی بازار بر اساس قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال بزرگ استفاده میکند. در واقع شاخص ترس و طمع، سبدی از روندهای مختلف و شاخصهای بازار را تجزیه و تحلیل میکند تا مشخص کند که شرکت کنندگان در بازار احساس طمع یا ترس میکنند یا نه. شاخص 0 نشان دهنده ترس شدید است، در حالی که 100 نشان دهنده طمع شدید است. عدد 50 در این شاخص نشان دهنده یک بازار خنثی میباشد.
شاخص ترس و طمع چگونه بر بازار تاثیر می گذارد؟
شاخص ترس و طمع یک شاخص کلیدی بازار است که در ابتدا توسط CNN Money برای اندازهگیری چگونگی تأثیر این دو احساس انسانی بر بازار سهام ایجاد شد. هدف این شاخص اندازه گیری این بود که آیا بازارها یا داراییهای خاصی به دلیل طمع بالاتر از ارزش اصلی خود معامله میشوند و یا به دلیل ترس کمتر از ارزش واقعی فروخته میشوند. شاخص ترس و طمع CNN برای اندازه گیری حضور و میزان ترس و طمع در بازارهای سهام بر چندین عامل متکی بود. با این حال، برخی از این عوامل برای بازارهای ارزهای دیجیتال، که از بسیاری جهات منحصر به فرد هستند، قابل اجرا نیستند؛ چرا که این امر مستلزم ایجاد یک شاخص ترس و طمع ویژه ارزهای دیجیتال است.
عملکرد شاخص ترس و طمع به چه صورت است؟
از نظر تئوری، شما می توانید شاخص ترس و طمع خود را طراحی کنید. برای انجام این کار، دادههای شما باید درست باشد و به درستی استفاده شود. به عنوان مثال، دانش اولیه معینی از رویدادها و واکنشهای بازار به منظور ارزیابی واقع بینانه اثرات رویدادهای خاص ضروری است. اهمیت دادن به عوامل فردی نیز نقش مهمی در تحلیل شما دارد.
مناطق مختلف در نمودار این شاخص معانی مختلفی دارند و شاخص ترس و طمع کریپتو به صورت زیر اندازه گیری می شود:
0 – 24 = ترس شدید
25-49 = ترس
50 - 74 = طمع
75 تا 100 = طمع شدید
در نمودار شاخص، ترس (نمره بین 0 تا 49) نمادی از ارزش گذاری کمتر از یک دارایی کریپتو است. طمع (50 تا 100) به معنای ارزش گذاری بیش از حد ارزهای دیجیتال و به معنی ایجاد یک حباب در بازار ارزهای دیجیتال است. هر 24 ساعت، شاخص ترس و طمع کریپتو تجدید میشود و برای تعیین مقدار آن، داده ها را از چندین مرجع اطلاعاتی مختلف، جمع آوری میشوند.
برای خرید تتر با بهترین قیمت، بدون کارمزد و در سریع ترین زمان ممکن، کلیک کنید.
شاخص ترس و طمع رمزنگاری چگونه محاسبه می شود؟
همانطور که گفتیم، شاخص ترس و طمع در ارزهای دیجیتال برای اندازه گیری رفتار معامله گران در بازار ایجاد شده است. شاخص ترس و طمع نموداری را ارائه میدهد که کل طیف را در بر میگیرد. در پایینترین انتهای طیف، نقطه اوج ترس قرار دارد، در حالی که در سمت مقابل، نقطه اوج طمع، با طیفی از مقادیر در بین آن قرار دارد. شاخص به طور مرتب بر اساس محاسبات و منابع داده به روز میشود تا مقادیر فعلی و همچنین تاریخی را نشان دهد. این شاخص بر اساس ۶ عامل محاسبه میشود که در ادامه به آنها اشاره کردهایم.
- نوسانات (25%): نوسانات فعلی بازار و مقادیر متوسط در مقایسه با 30 و 90 روز گذشته، هر چه نوسان بیشتر باشد، میزان ترس بیشتر است.
- حرکت یا حجم بازار (25%): مقایسه حجم خرید و فروش با 30 و 90 روز گذشته، حجم خرید بالاتر در مقایسه با گذشته نزدیک به معنی حرص و طمع بیشتر است.
- رسانه های اجتماعی (15%): علاقه رسانههای اجتماعی به حجم تعاملات رسانههای اجتماعی و احساسات عمومی
- نظرسنجی ها (15%)؛ نظرسنجی از نظرات کاربران و سرمایه گذاران
- تسلط (10%): افزایش تسلط بیت کوین معمولاً نشانه ترس است.
- روندها (10%): روندهای جستجوی گوگل
چرا استفاده از شاخص ترس و طمع اهمیت دارد؟
شاخص ترس و طمع در ارزهای دیجیتال باید به عنوان یکی از مهمترین از شاخصهایی که معامله گران ارزهای دیجیتال در فرآیند تصمیم گیری خود از آن استفاده میکنند، به جای یک عامل تعیین کننده در نظر گرفته شود. درک این نکته مهم است که هر یک از شاخصها به تنهایی ممکن است برای تصمیم گیری آگاهانه کافی نباشد. یک شاخص ممکن است با خواندن ارزش فعلی آن و همچنین ارزشهای تاریخی اخیر به منظور سنجش احساسات فعلی بازار و جهتی که در آن روند دارد استفاده شود. به عنوان مثال اگر شاخص، احساس ترس را در هفته های اخیر نمایش دهد، فعالان بازار بیشتر داراییهای خود را برای فروش در صرافی ارز دیجیتال میگذارند، و بازار در جهت نزولی قرار دارد و این احتمال وجود دارد که برخی داراییها زیر ارزش اصلی خود معامله شوند.
از طرف دیگر، اگر شاخص بین عدد ۷۵ تا ۱۰۰ قرار گرفته باشد، نشان دهنده طمع غالب است که بازار در جهت صعودی قرار گرفته است. در این حالت ممکن است برخی از داراییها بالاتر از ارزش اصلی خود معامله شوند. درک این نکته مهم است که این شاخصها منعکس کننده احساسات برخی از فعالان بازار هستند و شاخصهای قطعی عملکرد آینده بازار نیستند.