کاربرد نشادر در طب سنتی
واژه نشادر را حتما از زبان کسانی که در حوزه طب سنتی فعالیت دارند شنیده اید. نشادر در طب سنتی در واقع همان ترکیب شیمیایی کلرید آمونیوم است که گاهی از گذشته آن را با نام بومی نشادر و گاهی نمک آمونیاکی می شناسند. نشادر در طب سنتی کاربردهای مختلفی دارد و همین امر باعث می شود خرید نشادر برای برخی اهمیت داشته باشد.
نشادر چیست؟
ترکیب شیمیایی کلرید آمونیوم که به دلیل شوری آن با نام نمک آمونیاکی نیز شناخته می شود. از ویژگی های آن می توان به قابلیت حل شدن در الکل، آب و گلیسیرین اشاره کرد. نشادر دارای خاصیت اسیدی است و به اشکال مختلف مایع، گاهی به شکل جامد و حتی گاز هم تولید می شود. این ماده اسیدی به دو شکل شیمیایی و معدنی بدست می آید که گونه شیمیایی آن حاصل ترکیب دو ماده آمونیاک و اسید هیدروکلریک است. شکل معدنی آن نیز آتشفشان ها یا حرارت بالای زغال سنگ و در مراحل سوختن غیر کامل بدست می آید.
نام دیگر نشادر و فرمول شیمیایی آن
همانطور که پیشتر گفته شد نشادر یا کلرید آمونیوم با نام های دیگر مثل نمک آمونیاک یا کلرور آمونیوم بوده و با فرمول اختصاری NH4Cl شناخته می شود. خاصیت این ماده اسیدی بوده و عمدتا تولید آن برای مصارف صنعتی یا آزمایشگاهی است. البته از گذشته نشادر در طب سنتی نیز کاربرد داشته است. دمای ذوب نشادر 530 و نقطه جوش آن 338 درجه سانتی گراد است.
در زمان خرید نشادر توجه داشته باشید که انواع باکیفیت ایرانی آن در بسته بندی های 25 کیلوگرمی عرضه و فروخته می شود.
نشادر عمدتا به دو روش تولید می شود:
1. فرایند دو ماده شیمیایی کربنات سدیم و کلرید آمونیوم
2. ترکیب اسید هیدروکلریک با آمونیاک و خنثی سازی آمونیاک
نشادر به عنوان یک ترکیب شیمیایی واکنش های مختلفی با مواد دارد. به طور مثال در صورتی که با آب ترکیب شود گرماگیر است. اگر تجزیه شود اسید کلریدریک و آب تولید می کند و در ترکیب با بازها گاز آمونیاک را آزاد می کند.
خصوصیات نشادر
نکته مهمی که باید درباره کاربرد نشادر در طب سنتی اشاره کرد اینکه این ماده غیرآلی است. این ماده که از ترکیبات شیمیایی یا معدنی به دست می آید و خصوصیاتی دارد که در ادامه به آن اشاره می شود. از مهمترین ویژگی های نشادر می توان موارد زیر را برشمرد:
· حلال در آب، گلیسیرین و الکل
· اسیدی ملایم
· ترکیب غیر آلی
· به سه شکل مایع، جامد یا گاز
· بی رنگ و بو
· طعم آزاردهنده شوری
از مهمترین ویژگی های نشادر با کیفیت خلوص بالای 99 ونیم درصد آن است که در انواع دارویی آن میزان خلوص بالاتر است.
کاربردهای نشادر در طب سنتی
نشادر کاربردهای متفاوتی در صنایع مختلف دارد. مهمترین کاربرد نشادر در طب سنتی عبارت است از:
· مصرف در کشاورزی به عنوان کود مملو ازت
· در صنعت الکترونیک برای لحیم کاری
· در دامپزشکی برای پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه و مثانه دام
· در لوازم آرایشی و بهداشتی مثل انواع شوینده ها و نیز رنگ مو، شامپوهای نرم کننده مو و...
· در صنایع شیمیای برای تولید الکترولیت و ترکیبات چسب
· در صنایع نساجی و چرم سازی
· در صنایع خوراکی به عنوان افزودنی مجاز خوراکی به اشکال پودری
· استفاده از نشادر به عنوان مخمر نان و بیسکوییت یا نوشیدنی هایی مثل آبجو
· استفاده از نشادر در صنایع دارویی مثل انواع پمادهای پوستی مثل تتراسایکلین، تب بر و...
با این وجود نشادر عمدتا در سه گرید دارویی، صنعتی و باتری تولید می شود. نکته مهمی که در نوع دارویی آن وجود دارد اینکه باید به شکلی خاص و در شرایط ویژه تولید شود.
نشادر در طب سنتی کاربردهای مختلفی دارد که مهمترین آن عبارت است از:
· خلط آور و مدر
· دفع سنگ کلیه
· دفع سموم بدن
· درمان سرفه
· درمان مشکلات پوستی مثل بیماری پیسی
· استفاده به عنوان ضماد
· مخمر نان
· رفع ورم بدن
عمده روش های مصرف نشادر به اشکال زیر است:
خوراکی: در این نوع مورد به شکل ترکیب با دیگر موارد بوده است. گاهی نیز به توصیه طبیب روش های دیگر نیز ممکن است گفته شود.
دود کردن: در این روش که برای دور کردن حشرات و مصون ماندن از نیش حشرات است اقدام به سوزاندن نشادر می کنند.
مالش دادن: این ترکیب شیمیایی یا معدنی گاهی نیز به شکل پماد یا کرم نیز برای درمان و ماساژ روی پوست تجویز می شود. در این شرایط نشادر خاصیت ضد خارش و ضد جوش دارد.
تولید نشادر ایرانی توسط شرکت فدک دیار کیمیا یکی از بهترین انواع نشادر در کشور است. فدک کیمیا به عنوان یکی از باتجربه ترین و با سابقه ترین شرکت های عرضه مواد شیمیایی آماده ارائه مشاوره به مشتریان است. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و نیز ثبت خرید می توانید با کارشناسان شرکت فدک دیار کیمیا تماس بگیرید.
نکات ایمنی هنگام استفاده از نشادر
اگر چه از نشادر در طب سنتی و سایز حوزه های دارویی استفاده می شود اما نکاتی در زمان استفاده از آن باید مورد توجه قرار گیرد. چرا که برخورد نشادر با هز قسمتی از بدن می تواند عوارضی ماند سوزش چشم، پوست، مخاط یا حتی تارهای تنفسی را نیز به همراه داشته باشد. از همین رو به محض تماس نشادر با چشم، پوست یا تنفس آن نیازمند رعایت نکات کمک های اولیه است. اگر نشادر با چشم یا پوست تماس پیدا کرد باید به سرعت نقطه تماس را با آن زیاد شسته و سریعا به پزشک مراجعه کنید.
در صورت خوردن نشادر حتما فرد باید آب زیادی مصرف کند و القا استفراغ صورت بگیرد. در صورت نیاز باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه شود.
در صورتی که طبیب برای شما مصرف نشادر را تجویز کرد باید مصرف آن به اندازه دوز اعلام شده صورت بگیرد. گاهی موارد مصرف نشادر می تواند توام با عوارض جانبی مثل اسهال، استفراغ، سردرد، کهیر، خارش پوست، تورم دهان، افزایش ضربان قلب، تشنج و .... باشد. در این صورت حتما درمانگر خود را در جریان بگذارید.
یکی از نکات مهمی که باید به آن توجه کنید اینکه در صورت استعمال دخانیات در زمان تجویز نشادر حتما درمانگر خود را در جریان بگذارید. مصرف نشادر برای افراد سیگاری و یا کسانی که دچار مشکلات کبدی هستند با محدودیت هایی همراه است.