منهول، دریچه منهول و اهمیت آنها

منهول:
منهول یک کانال آدمرو برای دسترسی به یک شبکه تجهیزات زیرزمینی مانند سیستم زهکشی است. با استفاده از منهول میتوان لولههای زیرزمینی را مورد بازرسی، بررسی، بازگشایی، نظافت و تعمیر قرار داد. محفظههای منهول معمولاً در یک شبکه تأسیساتی در یکی از سه نقطهی زیر قرار دارند.
- جایی که یک شاخه تخلیه به یک لوله زهکشی اصلی در سیستم میپیوندد.
- زمانی که خط لوله مستقیم بیش از 22 متر وجود داشته باشد.
- در محلی که یک لوله تخلیه یا فاضلاب زاویه افقی را بیش از 30 درجه تغییر میدهد.
علاوه بر امکان دسترسی به زهکشیها و فاضلابها، محفظههای منهول یک مکان مهم برای ذخیره موقت آب هستند. آنها باعث میشوند تا آب در سیستم زهکشی جمع و ذخیره شود نه اینکه بلافاصله سیل شود.
انواع منهول فاضلاب بر اساس جنس:
- منهولهای پلی اتیلنی
- منهولهای بتنی
- منهول آجری
در این خصوص میتوان به این نکته مهم اشاره کرد که مهمترین تفاوت در ساخت منهولهای فاضلابی این است که در ساخت آنها از مواد پلیمری به خصوص پلی اتیلن استفاده میشود. استفاده از منهول پلی اتیلن فاضلابی به دلیل آببندی کامل شبکه و عدم نفوذ فاضلاب و آبهای زیرزمینی به آن در مقایسه با سایر منهولها بسیار زیاد است.
کاربرد انواع لولههای آدمرو یا همان منهولها بهصورت خلاصه به شرح زیر است:
- تجمیع و توزیع فاضلاب
- استفاده در تأسیسات برق
- دسترسی به فیبرهای نوری و کابلهای مخابرات
- تاسیسات زیرزمینی شامل شبکه آبرسانی و مواردی از این قبیل
- ایستگاههای پمپاژ فاضلاب
- چاهها
- محفظه سیفون
منهول پلی اتیلنی نوعی آدمرو آماده است که نوع پلاستیکی آن به روش روتیشنال و یا روتاری تولید میشود. این محصول پلی اتیلنی به دو نوع کلی آدمرو پلی اتیلن تک جداره و منهول پلی اتیلنی دو جداره تقسیمبندی میشود.
این مدل از منهول دارای جنس بدنه کاروگیت، کورتیوب، کورلس تیوب و یا اسپیرال است. دو عدسی دارد که در کف و بالا قرار دارند و پله دسترسی درون آن تعبیه شده است. در ادامه به مزایای منهول پلی اتیلن پرداخته میشود.
- وزن پایین و سبک منهول پلی اتیلن
- استحکامو مقاومت بالا در برابر ضربه
- مقاومت شیمیایی بالا در مقابل محیطهای خورنده و مهاجم
- زبری کم
- نصب سریع و آسان منهول پلی اتیلن
- طول عمر و ماندگاری بالا
منهول بتنی:
منهول بتنی یکی از انواع منهول است که جهت اتصال چند شبکه یا خط لوله مورد استفاده قرار میگیرد. منهولهای بتنی بهصورت پیشساخته در قطرهایی به اندازه 110 و 160 سانتیمتری ساخته و تولید میشود. ارتفاع منهول بتنی بنا به شرایط و قرار گرفتن وضعیت لولههای فاضلاب و سپتیک تانک متفاوت است. بر روی دیواره منهول بنا به تعداد لولههای ورودی و خروجی موجود و قطر آنها سوراخهایی ایجاد میشود و شیب کف منهول هم به صورتی است که فاضلاب ورودی هیچ توقفی در آن نمیکند و به محض ورود به منهول به شکل مساوی از طریق لولههای خروجی به سپتیک تانک یا لولههای بعدی منتقل میشود.
منهول آجری:
منهولهایی که در ساخت آنها از آجر استفاده میشود، در دسته منهولهای سنتی قرار میگیرند. استفاده از منهولهای آجری در گذشته بسیار رایج بود اما به دلیل پیشرفت تکنولوژی و مزایای منهولهای دیگر نسبت به منهولهای آجری رفته رفته جای خود را به نمونههای بتنی و پلی اتیلن دادند. این نوع منهول سادهترین نوع از انواع منهولی است که میتوان مورد استفاده قرار داد.
اجزای سازنده منهول فاضلاب:
اجزای تشکیلدهندهی یک منهول به شرح زیر است:
- دریچه منهول
- چاهک ورودی
- نردبان
- اتاقک کار
- کانال منهول
دریچه منهول:
سطح منهولها بهطور معمول توسط یک درپوش، پوشانده میشوند. پوشش روی منهولها به منظور جلوگیری از دسترسی تصادفی یا دسترسی غیرمجاز به درون منهولهاست. از آنجایی که محل نصب منهولها در خیابان و پیادهروها است و همچنین طراحی سایز قطر آنها بهگونهای است که یک انسان بتواند از آنها عبور کند بنابراین اگر درپوش مناسب و مقاومی روی آنها را نپوشاند امکان سقوط افراد به درون منهولها وجود دارد.
دلایل زیادی برای تولید دریچه منهول فاضلاب به شکل دایره وجود دارد. یکی از این دلایل مقاومت در برابر فشارهای وارد شده به منهول است. به همین دلیل تولید دریچههای منهول دایرهای شکل بیشتر از دیگر اشکال است و این نوع از دریچه در مکانهای عمومی بیشتر مشاهده میشود. از دیگر دلایل این امر میتوان به این موضوع اشاره کرد که اگر دریچه منهول دایره باشد، دریچه پس از برداشتن امکان سقوط به درون منهول فاضلاب را ندارد و این خود عاملی برای انتخاب دریچه منهول دایرهای است. همچنین ساخت دریچه منهول دایرهای، بسیار آسانتر از اشکال دیگر است. از عوامل دیگر ساخت دریچه دایرهای، این است که در مواقع لزوم نیازی به برداشتن کامل آن نیست و فقط کافی است دریچه منهول فاضلاب به حالت عمود بر سطح قرار گیرد. میتوان گفت امکان سقوط در منهول فاضلاب، زمانی که از دریچه منهول فاضلاب به شکل دایره استفاده میشود بسیار کم و نزدیک به صفر است.
دریچههای منهول به اشکال مثلثی، مستطیلی و مربعی نیز تولید میشوند. دریچههای منهولی که به این اشکال تولید میشوند به دلیل مصرف مادهی اولیه بیشتر در مقایسه با دریچههای دایرهای، مقرون بهصرفه نیستند. امکان سقوط در این نوع از دریچههای منهول نیز در منهول فاضلاب بالاتر از دریچه منهول دایرهای است.
قیمت منهول:
قیمت منهول به پارامترهای مختلفی وابسته است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دوجداره یا تک جداره بودن بدنه
- پلهدار بودن یا نبودن
- داشتن یا نداشتن ماهیچه کف
- نوع مواد اولیهای که در تولید منهول استفاده شده است. مانند: بتن، آجر، پلاستیک، کامپوزیت و سایر مصالح
- تعداد ورودی و خروجی
- قطر ورودی و خروجی
- تعداد دریچه تعبیه شده داخل و خارج بدنه دستگاه
- میزان خاکی که قرار است روی بدنه آدمرو قرار بگیرد
- قطر و ارتفاع منهول
- فلنچ دار بودن یا نبودن ورودی و خروجیها
به دلیل وزن کمتر و مقاومت مکانیکی پایینتر سازه بدنه منهولهای تک جداره یا زردرنگ، قیمت منهول تک جداره از دوجداره کمتر است. قیمت منهول زردرنگ از 540 هزار تومان آغاز و 5/4 میلیون تومان برای قطر 2/1متر و ارتفاع 5 متر ادامه دارد. قیمت منهول دوجداره از 2/1 میلیون تومان برای قطر 60 سانت و ارتفاع 5/1 متر آغاز و تا 140 میلیون تومان برا منهول به قطر 3 متر و ارتفاع 18 متر ادامه خواهد داشت.
برای اطلاعات بیشتر در مورد منهول، دریچه منهول و قیمت بهروز آن از سایت شرکت مهندسین مهاب دیدن کنید.