4 معمار معروف که باید بشناسید!
زندگینامه معماران معروف
صفحات تاریخ تنها با حوادث و رویدادهای تلخ و ناگواری همچون جنگ و بیماری نوشته نشده است. در میان برگهای رنگارنگ تاریخ روزگاران، برگهای زرینی وجود دارد که مردمانی بزرگ آن را بهتمامی انسانها در آینده پس از خودشان، هدیه کردهاند. آنان که با خدمات ارزنده و بزرگشان، دنیا را جایی زیباتر و بهتر برای زندگی ساختند! و کیفیت زندگی را بهنوعی ارتقا دادند.
میخواهیم باهم در هزارتوی تاریخ همگام شویم؛ و بخوانیم از تمام آنچه بزرگانی همچون نورمن فاستر، زاها حدید، رنزو پیانو، فرانک لوید و والتر گروپیوس انجام دادند. تا ما هم بیاموزیم روش مردمان بزرگ را!
اگر شما هم از علاقهمندان دنیای زیبای معماری هستید و دوست دارید بدانید این پنج معمار معروف در تاریخ چه خدماتی را برای آیندگان پیشکش نمودند، ما را تا پایان همراهی فرمایید.
شما در این سفر مهمان میلانی ست هستید.
نورمن فاستر
مردی از سرزمین انگلستان که در سال 1935 به دنیا آمد. خانواده او از طبقه کارگر بودند. فاستر در کنار خانوادهاش رشد و پرورش یافت و دیری نپایید که دانست زندگی را فراتر از آسمان کارگری باید جستجو کرد!
نکته جالب در خصوص نورمن فاستر، معمار معروف انگلیسی اما باشهرت جهانی این است که او در سن 16 سالگی مدرسه را ترک کرد! حس متفاوت بودن در آن فضا، موجب گردید تا او برای همیشه عطای مدرسه را به لقایش ببخشد و آنجا را ترک نماید! سالها بهسرعت سپری شدند و فاستر به سنین جوانی قدم نهاد!
در سال 1953 نورمن فاستر هجدهساله که حالا دیگر میدانست عاشق پرواز است، با عشق و علاقهای وصفناشدنی به نیروی هوایی سلطنتی پیوست. مدتزمان نهچندان طولانی سپری شد و این صعود و فرودها سرانجام او را به منچستر، جایی که متولدشده بود بازگردانید. او حالا دیگر میدانست که میخواهد چهکاری انجام دهد!
اولین تجربه کاری او درزمینهٔ معماری، همکاری و درواقع بهنوعی کارآموزی نزد جان بئر شاو بود. تهیه پلانهای دوبعدی و سهبعدی اولین مسئولیت جدی او درزمینهٔ معماری به شمار میآمد. او در تهیه این نقشهها به شکل تحسینبرانگیزی عالی عمل نمود؛ و استادش به نبوغ و استعداد بینظیر نورمن فاستر پی برد!
شاید بتوان گفت تهیه این پلانهای فروشگاهی تلنگری بود برای خود فاستر تا بداند راهش را از کدام مسیر در زندگی باید ادامه بدهد. او باوجود مشکلات مالی فراوان در سال 1956 در دانشگاه معماری منچستر به تحصیل مشغول شد و همزمان برای تأمین هزینههای تحصیلش به کار شبانه میپرداخت. پس از اتمام تحصیلات خود، برای کسب مدارج بالاتر راهی آمریکا شد و در آنجا بود که با همکار آیندهاش ریچارد راجرز آشنا شد.
بخش بزرگی از شهرت جهانی نورمن فاستر به سبک خاص او در طراحی ساختمانها برمیگردد. طرحهای متنوعی که از تکنولوژی پیشرفته روز در تمامی آنها استفادهشده است، بیشترین تأثیری بود که نورمن در جهان معماری از خود بهجا گذاشته است. او طی سالیان متمادی ساختمانهای بزرگی را در سرتاسر دنیا طراحی کرده است. ازجمله معروفترین آنها میتوان به این موارد اشاره نمود:
- ساختمان شماره 2 مرکز تجارت جهانی
- ورزشگاه نیوکمپ بارسلون
- برج هرست نیویورک
- فرودگاه بینالمللی هنگ کنک
- فرودگاه بینالمللی کویت
- برج هرمیتاژ
- دانشکده حقوق دانشگاه کمبریج
- شرکت رنو در انگلستان
- سیتی هال لندن
- برج هزاره توکیو
- گنبد رایشتاگ برلین
- پل میلائو فرانسه و ...
این معمار معروف تابهحال جوایز متعددی را هم دریافت کرده است، ازجمله:
- دکترای افتخاری از دانشگاه آنجلینای شرقی و دانشگاه هامرساید
- جایزه موسسه طراحی ژاپن
- مدال طلای سلطنتی
- مدال افتخار دانشگاه معماری فرانسه
- جایزه آگوست پره از اتحادیه بینالمللی معماران و ... .
افتخارات نورمن فاستر به همینجا ختم نمیشود. او بزرگی است که همچنان در دنیای معماری بزرگی میکند!
زاها حدید
این بار یکی دیگر از صفحات زرین تاریخ با قلم یک بانوی معمار نوشته میشود! بانویی که با طراحیهایش، پلی شد میان دنیای مدرن و دنیای دیجیتال!
زاها حدید در خاورمیانه و در کشور عراق، در سال 1950 متولد شد. دوران کودکیاش در سرزمین مادریاش بهسرعت گذشت. او ابتدا در دانشگاه آمریکایی بیروت، در رشته ریاضیات تحصیل نمود؛ و پس از اتمام آن، برای تحصیل در رشته معماری به لندن رفت؛ و بعدازآن در همانجا مشغول به کار شد.
او شاگردی استادان بزرگی همانند رم کولهاس، الیا زنگلیس و برنارد تسومی را در مدرسه معماری لندن تجربه کرد. پس از فارغالتحصیل شدن در سال ۱۹۷۷ با مهندسی چیرهدست و به نام چون پیتر رایس آشنا شد و معماری را با وی آغاز کرد. زاها حدید توانست پس از سه سال کار سخت، تابعیت کشور انگلیس را بگیرد و دفتر معماری خود را بانام «زاها حدید آرشیتکتز» افتتاح کند.
زاها حدید (زها حدید) افتخار استادی رشته معماری در دانشگاههای بزرگی چون هاروارد، کمبریج، شیکاگو و کلمبیا را در دیپلم افتخارات خود دارد.
او در مدت حیات خود حدود 950 پروژه را در بیش از 44 کشور جهان اجرا نمود؛ و سرانجام در سال 2016 میلادی در آمریکا و در اثر حمله قلبی درگذشت.
برخی از معروفترین طراحیهای این بانوی معمار معروف در سرتاسر جهان عبارتاند از:
- مرکز فرهنگی حیدر علیف در باکو
- مرکز ورزشهای آبی در لندن
- موزه حمل و نقل گلاسکو
- ساختمان هتل فرشته پاسارگاد در تهران
- ساختمان مرکزی ب. ام؛ و در آلمان
- مرکز هنرهای معاصر در آمریکا و ...
به گزارش میلانیست، این بانوی معمار بهپاس خدماتی که به دنیای معماری کرده است و در سایه خلاقیت و دانش فنیاش، جوایز متعددی را هم دریافت نموده است. برخی از آنها عبارتاند از:
- نشان امپراتوری CBE و DBE انگلستان
- جایزه معماری پریتزکر
- مدال سلطنتی معماری در بریتانیا
- لقب تشریفاتی بانو از ملکه انگلستان
- جایزه استرلینگ و ...
رنزو پیانو
او اسطورهای است از سرزمین هنرپرور ایتالیا! رنزو پیانو پروژههای بینظیری را در سرتاسر جهان طراحی و ساخته است.
رنزو پیانو در سال 1937 در شهر جنوا چشم به جهان گشود. تقریباً خانوادهٔ او همه معمار بودند. پدر و عموهایش همگی پیمانکار ساختمان بودند و رنزو دوران کودکی و نوجوانی را در این شهر زیبا و دلانگیز با خاطرههای بسیاری که با خانوادهاش از معماری تجربه کرده بود، سپری نمود. حضور در این فضا او را شیفته معماری کرد و اجازه داد تا راه حرفه فامیلی را بهصورت مدرن و آکادمیک، پیش بگیرد.
رنزو برای ادامه تحصیل به میلان رفت و در دانشگاه پلیتکنیک تحصیلات آکادمیک خود را شروع کرد و در سال 1964 با نوشتن پایاننامهای در مورد سازههای عربی از رشته معماری در این دانشگاه فارغالتحصیل شد و بلافاصله به مدت 13 سال استادی و تدریس را درهمان دانشگاه تجربه کرد.
پیانو همزمان با تدریس در دانشگاه، برای چند شرکت معماری بینالمللی نیز کار میکرد و تجربیات فراوانی را در این ایام به دست آورد.
او اولین پروژه خود را در شهر مادری خود جنوا ساخت ولی شروع معروف شدن او با سازه فرودگاه بینالمللی اوزاکا کلید خورد. او برای طراحی این سازه شگفتانگیز اولین جایزه بینالمللی خود را دریافت نمود و شدیداً مورد تحسین معمار بزرگ دنیا ریچارد راجرز قرار گرفت. بعدازاین اتفاق بود که رنزو و ریچارد شرکتی مشترک با همکاری یکدیگر تأسیس نمودند و در طی سالیان متمادی با ساختن پروژههای متعدد به رقابت شرکتهای بزرگ اروپایی و آمریکایی رفتند و جایزه معتبرترین پروژه را در ساخت موزه ملی ژرژ پمپیدو در پاریس فرانسه دریافت نمودند.
رنزو در سال 1977 همکاری خود را با ریچارد راجرز به پایان رساند ولی در طی سالیان زیاد همکاری با معماران بزرگ و ساخت پروژههای متعددی را به آلبوم افتخاراتش اضافه نمود.
در این نوشتار کوتاه ما فرصت و مجال گویش همه احوالات این معمار بزرگ را نداریم و از شما دعوت میکنیم برای مطالعه سرگذشت کامل تمامی این سالها که بر این معمار مشهور گذشته، به مقاله بیوگرافی رنزو پیانو در وب سایت میلانی ست سری بزنید.
رنزو این معمار معروف ایتالیایی در تمامی طرحهایش، تکنولوژی روز دنیا را با خود همراه ساخته تا بهاینترتیب همواره حرفهای زیادی برای گفتن، آنهم در عرصه جهانی داشته باشد. برخی از معروفترین طراحیهای او عبارت است از:
- مرکز طراحی مرسدس بنز در آلمان
- فرودگاه بینالمللی در اوزاکا
- مجموعه برجهای سیدنی در استرالیا
- مجموعه فرهنگی در یونان و ...
رنزو پیانو افتخارات و جوایز متعدد بینالمللی را هم کسب نموده است که برخی از آنها عبارت است از:
- مدال طلا از انیستیتو سلطنتی معماران انگلستان
- عضویت افتخاری دانشگاه هنر آمریکا
- جایزه اریزموز، هلند
- جایزه پریتزکر
- سلطان معماری، ونیز
- جایزه لئوناردو، رم و... .
فرانک لوید
فرانک لوید رایت در 8 ژوئن 1867 در ریچلند آمریکا چشم به جهان گشود. پدرش ویلیام لوید رایت یکی از بزرگترین مفاخر موسیقی دنیا بود و مادرش آنا لوید جونز یک معلم از یک خانواده سرشناس آمریکایی؛ اما فرانک 18 ساله بود که پدر و مادرش از هم طلاق گرفتند و پسرک 18 ساله برای تأمین هزینههای خانواده خود همراه با تحصیل در دانشگاه ویسکانسین مجبور شد که در دفتر دانشگاه نیز شروع به کار کند. دو سال بعد او به شیکاگو رفت و زیر نظر معمار مشهور آمریکایی «لوئیس سالیوان» فعالیتها و آموزشهای معماری خود را ادامه داد.
خاطرات زندگی فران لوید رایت آنقدر شیرین و طولانی است که از مجال این نوشته به دور است که بتوانیم به همه آنها بپردازیم، پس اگر علاقه دارید با این معمار بزرگ بیشتر آشنا شوید، مقاله «زندگینامه، آثار و سبک معماری فرانک لوید» را در وب سایت میلانی ست مطالعه نمایید.
اگر کمی با معماری آمریکا آشنا باشید، مطمئناً فرانک لوید را میتوان بهعنوان معروفترین معمار آمریکایی نام برد. او 70 سال سابقه معماری حرفهای دارد و جایزه «بزرگترین معمار آمریکایی در تمام دوران» را از موسسه معماران آمریکا دریافت نموده است.
مردی که طبیعت را با معماری آشتی داد! شاید نقطه آغازین این رویکرد طراحی هتل امپریال ژاپن در سال 1910 بود. زمین سست و زلزلههای متعدد در این پروژه بزرگترین چالش بر سر راه لوید جوان به شمار میرفت. او ساختمان هتل را با تمام دانش و خلاقیتی که داشت طراحی نمود. در سال 1922 زلزله بزرگی شهر توکیو را ویران ساخت. لوید هم منتظر بود تا ببیند چه مقداری از هتل تخریبشده است که تلگرافی به دستش رسید با این مضمون:
«آقای لوید تمام شهر ویرانشده است اما هتل شما پابرجا ایستاده است«
شیوه معماری فرانک لوید رایت به معماری ارگانیک در جهان معروف است. این رویکرد تا به آنجا پیش میرود که طبیعت با طرح یکی میشود. بارزترین نمونه این شیوه معماری را میتوان در طراحی خانه تابستانی تلییزن وست در آریزونا مشاهده کرد.
ازجمله بزرگترین آثار فرانک لوید؛ این معمار معروف میتوان به:
- موزه گوگنهایم نیویورک
- برج پرایس
- خانه آبشار
- شهر برود آکر
- معبد یونیتی
- تالیسن غربی و ...
اشاره نمود.
والتر گروپیوس
خالق باهاوس! او یکی از بزرگترین معماران آلمانی تاریخ و طراح و بنیانگذار مدرسه مشهور معماری باهاوس بود.
والتر آدولف گئورگ گروپیوس در 1883 در شهر برلین آلمان چشم به جهان گشود. او فرزند خانم پائولین شارنبر و نوه دختری سیاستمدار بزرگ آلمانی پروس شارنبر بود.
او از سال 1903 تا 1907 به تحصیل در رشته معماری در مونیخ و برلین پرداخت و بعدازآن توانست در دفتر پتر بهرنس یکی از معروفترین شرکتهای معماری سمان خود مشغول به کار شود و این موضوع تازه شروع پرواز یک عقاب در آسمان معماری دنیا بود. این عقاب جوان مسافرتهای زیادی به شهرها و کشورهای جهان داشت و از سبکهای معماری آنها بهخوبی در ذهن خود الهامهای زیبایی گرفت تا در طی سالیان بعد همه هنر خود را با تلفیق هنر و صنعت به هم بیامیزد.
والتر در طی سالیان متمادی فعالیت خود در عرصه هنر و معماری ساختمانها و بناهای معروف و بینظیری را طراحی کرده است. او در سال 1911 کارخانه قالب کفش فاگوس را طراحی کرد ولی اعجوبه معماری و شاهکار هنر او را میتوان در سال 1919 یافت... مدرسه باهاوس! باهاوس اولین مدرسه معماری مدرن دنیاست و میتوان از آن بهعنوان معدن اصلی معماری و هنر دنیای مدرن نام برد.
در طی همه این سالها معماران اروپا والتر گروپیوس را میستودند و فعالیتهای هنری و حرفهای مستحکم او دیوار معماری اروپا را سختتر میکرد؛ اما در سال 1937 بود که والتر مجبور به ترک زادگاه و خانه خود شد و به شهر بوستون آمریکا نقلمکان کرد.
والتر گروپیوس سالهای سال در آمریکا کار و تجربهاندوزی ک رد و توانست افتخار استادی در دانشگاه هاروارد را هم به مدالهای افتخار خود در زندگی پر از هنرش اضافه کند. والتر در 5 دسامبر 1969 در بوستون آمریکا دار فانی را وداع گفت.
کلام آخر
شاید با خود تصور کنید خواندن زندگینامه بزرگان چگونه میتواند در طراحی دکوراسیون داخلی منزل مفید باشد؟ پاسخ اینجاست که آشنایی با بزرگان و اسطورهها و دیدن آثارشان، کمک میکند تا دیدی گستردهتر داشته باشیم و بهنوعی خلاقیت خود را پرورش دهیم. شاید بهطور مستقیم بر روی طراحی دکوراسیون تأثیر نگذارند اما طریقه اندیشیدن و حل مسائل توسط آنها، ذهنها را بیدار میسازد!
از اینکه در این سفر با میلانیست (https://milaniset.com/) همراه بودید از شما سپاسگزاریم.
منبع:
https://www.timeout.com/newyork/art/best-architects-of-all-time-ranked