اطلاعات پایه درباره گریسهای خودرویی
یکی از عواملی که باعث نگهداری بهتر خودرو می شود گریس کاری خودرو در زمان درست است ، گریس کاری مناسب و به موقع اجزای خودرو باعث افزایش طول عمر آن می شود به همین سبب توجه به این موضوع برای دارندگان خودرو بسیار حیاتی است زیرا از خوردگی و ساییدگی و کاهش عملکرد بهینه قطعه جلوگیری می کند برخی قطعات را اصطلاحا گریس خور می گویند که برای مثال می توان به گیربکس ، دیفرانسیل و غیره اشاره کرد.
گریس چیست؟
روغنی با خواص روان کنندگی است که در صنعت بسیار کاربردی است این روغن بخاطر انسجام زیادی که دارد جاری نمی شود به همین خاطر فقط به وسیله فشار پمپ گریس می توان آن را اعمال کرد. نکته دیگری که دارندگان خودرو باید به آن توجه کنند آن است که در زیر خودرو هرجا که قطعات گریس خور مشاهده شوند به این معنی است که در فواصل زمانی مناسب باید گریس کاری شوند.
اگر بخواهیم به طور تقریبی این زمان مناسب را توصیف کنیم باید بگوییم پس از چند هزار کیلومتر باید گریس کاری خودرو ، موتورسیکلت و کامیون انجام شود باید به این نکته توجه داشت که کامیون ها بیشتر به گریس کاری نیاز دارند. قطعاتی از خودرو که گریس خور هستند مشخص اند مثلا گریس خور ها روی سیبک ها و قرقری های فرمان و توپی چرخ های جلو و عقب و جایگاه قرار گیری بوش ها در سیستم تعلیق و دیگر قسمت های متحرک خودرو قرار دارند.
گریس نسوز
به گریس نسوز گریسهای دمای بالا و یا حرارت بالا نیز گفته میشود که در آن از مواد افزودنی مخصوص استفاده میشود تا خاصیت نسوز بودن را پیدا کنند. در این گریسها غالبا حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد روغن پایه گریس و ۱۰ تا ۱۵ درصد از آن را مواد افزودنی و غلیظ کننده گریس را تشکیل میدهند. روغن پایه گریس نسوز از روغنهای پایه صنعتی تشکیل میشوند که از مشخصات اصلی و فنی گریس نسوز محسوب میگردد. برای مثال می توان به گریس نسوز پترو پرند پارت اشاره کرد.
روغنهای پایه گریس نسوز دارای ویسکوزیته بالا بوده و برای حفظ و تداوم روانکار در میان اجزاء و نیز ممانعت از تماس مستقیم اجزاء با یکدیگر در بالاترین دمای بلبرینگ بکار گرفته میشود. از دیگر ویژگیهای گریس نسوز این است که زمانی که دمای کاری بلبرینگها افزایش مییابد گریسهای نسوز اکسید نشده و خواص خود را کماکان حفظ مینمایند. مواد افزودنی در این گریسها موادی هستند ضد زنگ که برای ممانعت از اکسید شدن اجزاء متشکله گریس بکار میروند. از خوردگی جلوگیری کرده و قابلیت فشار پذیری بالایی دارند. این مواد پایدار کننده و ضد کف به بهبودی ویسکوزیته کمک کرده و نقطه ریزش و اصطحکاک را کاهش میدهد.
موارد مصرف گریس نسوز غالبا به شرح زیر است:
- مصارف خانگی جهت روان کاری درب کشوها، لولای در و پنجرهها و...
- مصرف در صنایع خودرو سازی و جهت روانکاری و محافظت ترمینال باطری، لولا، قفل، اتصالات، ریلهای مسیر صندلی، ریلهای تنظیم کننده پنجره و...
گریس لیتیوم جزو محبوبترین گریسهای جهان است و همانند گریس نسوز، گریس صنایع سیمان یا همان گریس چرخ دنده باز و گریس صنایع غذایی کاربردهای فراوان در صنایع بزرگ و کوچک و حتی خانگی دارند.
نحوه گریس کاری خودرو
به دلیل این که بیشتر تعمیر کاران خودرو دستگاه پمپ گریس را دارند بهتر است گریس کاری خودرو خود را به آنها بسپارید ولی اگر می خواهید خودتان این کار را انجام دهید می توانید این دستگاه را تهیه کنید تا در خانه داشته باشید.
گریسی که تهیه می کنید باید مناسب قطعه ای می خواهید گریس کاری کنید باشد مثلا برای قطعات متحرک که سرعت بالایی دارند به دلیل این که سریع تر داغ می شوند باید از گریس نسوز استفاده کرد ، هرچه کیفیت گریس بهتر باشد کار شما بهتر انجام می شود پس به خاطر اهمیت گریس کاری خودرو باید بهترین نوع آن را برای هر قطعه تهیه کرد آن قطعاتی که قرار است گریس زده شود را با فرچه و اسپری انژکتورشور کاملا تمیز می کنیم تا گرد و غبار وارد گریس نشود. گریس زدن را تا زمانی ادامه می دهیم که گریس از بین گریس خور و نازل گریس بیرون بزند. پس از چند روز استفاده از خودرو دوباره به آن گریس پمپ کنید تا از کافی بودن آن مطمئن شوید.
نحوه کاهش اصطکاک توسط گریس
به مقاومتی، که یک سطح یا جسم هنگام حرکت بر روی سطح دیگر با آن مواجه می شود، اصطکاک گفته شود و سبب محدود کردن یک سطح، از لغزش یا غلتیدن روی سطح دیگر می شود. از این رو در دو سطح روغن کاری نشده ای همچون دو چرخ دنده بهم پیوسته، عمل درگیر شدن دندانه ها با نیروی اصطکاک کاهش می یابد.
در حالی که اینگونه به نظر می رسد که سطح آنها از یک فاصله ای صاف شده است، اما در حقیقت در یک سطح اتمی ناهموار قرار دارند - به این مفهوم که یک سطح به سمت سطح دیگر کشیده شده، که همین امر هدر رفت انرژی و فرسودگی مواد را در پی دارد.
منبع: px3lube.com