خبرگزاری کار ایران

لامپ ال ای دی، از تاریخچه ساخت تا روش خرید

لامپ ال ای دی، از تاریخچه ساخت تا روش خرید
کد خبر : ۱۰۶۵۶۰۶

در این مقاله با تاریخچه، مزایا و روش عملکرد لامپ ال ای دی آشنا می‌شویم و یاد می‌گیریم که چطور لامپ خوب بخریم.

سال‌های بسیاری از ورود لامپ‌ها به خانه‌ها می‌گذرد. اولین سری لامپ‌ها نوع رشته‌ای بود که مقدار زیادی از انرژی را به شکل گرما هدر می‌داد و به دلیل عمر کوتاه و آسیب‌های محیط زیستی، به صرفه نبودند. با پیشرفت فناوری، تلاش‌های بسیاری برای یافتن تکنولوژی روشنایی دیگری صورت گرفت.

یکی از جایگزین‌های اصلی لامپ‌های رشته‌ای، فلورسنت CFL بود که به صورت کارآمدتری طراحی شدند، اما لامپ‌های فلورسنت که به اسم لامپ کم مصرف شناخته شدند، معایبی نیز داشتند. در ساخت فلورسنت از جیوه استفاده می‌شد، طراحی و رنگ آنها عجیب بود و گاهاً باعث ایجاد سردرد در برخی افراد می‌شد. از دیگر معایب آنها ساختار شکننده‌شان بود.

LED مخفف عبارت Light Emitting diode به معنای دیود ساطع کننده نور است. ال ای دی‌ها سالهاست که در وسایل بسیاری مانند ساعت‌های دیجیتال، چراغ‌های راهنمایی و رانندگی، چراغ قوه، صفحه نمایشگر تلفن‌های همراه، لوازم صوتی و تصویری و وسایل بسیار دیگر استفاده می‌شوند.

لامپ ال ای دی چطور نور تولید می‌کند؟  (تیتر H2 زده شود)

ال ای دی در سال 1962 توسط نیک هولونیاک (Nick Holonyak) زمانی که در شرکت جنرال الکتریک کار می‌کرد، اختراع شد. هولونیاک از پیوند P-N که اتصال نیم‌رسانای مثبت با یک نیم‌رسانای منفی است، در ساخت دیود استفاده کرد. اتصال PN در حالت عادی از مواد نیمه هادی سیلیکون و ژرمانیم ساخته می‌شد، که عناصر ساده‌ای بوده و هیچ نوری ساطع نمی‌کنند.

اما اگر در ساخت نیمه‌ هادی از موادی مانند آرسنید گالیم، فسفید گالیم و فسفید ایندیم استفاده شود، با عبور جریان از نیمه هادی، این مواد نور ساطع می‌کنند. در حالت اتصال مستقیم، با برقراری جریان، دیود نور ساطع می‌کند.

همانطور که در شکل زیر مشاهده می‌کنید، لامپ ال ای دی از تراشه SMD LED، درایور، سرپیچ و بدنه تشکیل شده است. با ورود جریان برق به لامپ، درایور، ولتاژ 220 ولت AC را به ولتاژ DC مناسب تراشه ال ای دی تبدیل و به آن ارسال می‌کند. پس از ورود جریان به تراشه، لامپ بدون تاخیر روشن می‌شود.

مزیت‌های لامپ ال ای دی کدام است؟ 

در زمان خرید لامپ‌ ال ای دی در مقایسه با لامپ‌های CFL و رشته‌ای اگرچه هزینه بیشتری پرداخت می‌کنید اما ویژگی‌های خوب بسیاری دارند که باعث می‌شود، خرید آنها بسیار مقرون به صرفه باشد:

·         طول عمر بالا

·         بازده بالا انرژی

·         روشنایی و شدت نور زیاد

·         تنوع بالای رنگ

·         اثر حرارتی بسیار کم

  • قابلیت اطمینان
  • روشن شدن بدون تاخیر

راهنمای خرید لامپ‌ ال ای دی (تیتر H2 زده شود)

اگرچه خرید لامپ ال ای دی با لامپ‌های قدیمی یکسان است اما با توجه به تفاوت‌های اساسی آن‌ها لازم است، موارد زیرا را در هنگام خرید بدانید:

  • نوع سرپیچ
  • شکل لامپ و زاویه تابش پرتو
  • شدت روشنایی
  • دمای رنگ نور

نوع سرپیچ لامپ (تیتر H3 زده شود)

کلاهک یا پایه لامپ به سرپیچ وصل می‌شود تا اتصال الکتریکی و توان لامپ تامین شود. اگرچه انتخاب پایه لامپ کار بسیار آسانی است اما خرید اشتباه آن بسیار رایج است، بنابراین لازم است پیش از خرید 3 پایه متداول‌تر را بشناسید:

  • سوزنی GU5.3
  • پیچی E27
  • پیچی E14
  • پیچی E40
  •  استارتی GU10

پایه پیچی متداول‌ترین نوع سرپیچ در ایران است. پایه پیچی در سه اندازه E14، E27 و E40 استاندارد عموماً ساخته می‌شود. سرپیچ E14 معمولاً مناسب لوسترها است. لامپ‌های شمعی و اشکی معمولا دارای پایه E14 هستند. بیشتر لامپ‌های معمولی پایه E27 دارند و به بسیاری از سرپیچ‌ها وصل می‌شوند. ال ای دی از توان‌ 6 وات تا 60 وات عموماً با پایه E27 طراحی می‌شود.

ال ای دی‌هایی که توان بالا مانند 80 یا 100 وات دارند، با پایه E40 ساخته می‌شوند و بسیار پرنور هستند و بیشتر برای محیط‌های صنعتی و کارگاهی یا نورپردازی مغازه‌ها به کار برده می‌شوند. 

شکل لامپ و زاویه تابش پرتو (تیتر H3 زده شود)

لامپ‌های ال ای دی در تمامی شکل‌های استاندارد لامپ در دسترس هستند و خرید مدل‌های مشابه آنها بسیار آسان است. اگرچه ممکن است برندهای مختلف لامپ، شکل پایه‌های یکسانی نداشته باشند اما حباب تمامی آنها را به طور کلی در دسته‌های زیر می‌توان تقسیم بندی کرد:

  • استاندارد یا حبابی
  • شمعی و اشکی
  • هالوژنی و رفلکتور
  • تیوبی

شکل لامپ بر جهت تابش نور آن تاثیر مستقیم دارد، به طور مثال بیشتر لامپ‌های استوانه‌ای و حبابی نور را در تمامی جهت‌ها پخش می‌کنند اما نوع رفلکتور و هالوژنی نور را با زاویه محدودتری پخش می‌کنند.

شدت روشنایی (تیتر H3 زده شود)

هنگام انتخاب لامپ ال ای دی، به یاد داشته باشید که روشنایی را با لومن اندازه گیری کنید نه وات. وات نشان دهنده میزان برق مصرفی لامپ است نه مقدار نوری که تولید می‌کند. شدت روشنایی به نوع کاربری بستگی دارد. نور روشن باعث هوشیاری و توجه بیشتر می‌شود و برای محیط‌های اداری ضروری است. در حالی که لامپ با لومن کمتر باعث ایجاد فضای آرامش بخش‌تر شده و برای اتاق خواب یا نشیمن مناسب است.

دمای رنگ نور (تیتر H3 زده شود)

برخلاف لامپ‌های رشته‌ای و هالوژنی، که فقط یک نوع نور می‌تابانند، LEDها قادر به تولید طیف گسترده‌ای از نور هستند. لامپ‌های LED معمولاً بین دو رنگ زرد یا آفتابی (2200 درجه کلوین) و سفید سرد (6500 درجه کلوین) دسته بندی می‌شوند.

رنگ آفتابی همان نور زرد رنگ لامپ‌های رشته‌ای است که برای نورپردازی منازل مسکونی بسیار محبوب هستند. نور آفتابی (زرد رنگ)، نرم و گرم به نظر می‌رسد و مشابه نور طبیعی است. نور سفید سرد روشن‌تر است و بیشتر در فضاهای عمومی مانند دفاتر اداری و مغازه‌ها استفاده می‌شود. این دمای رنگ بسیار سرد است و محیط را به طور فزاینده‌ای روشن و سرد می‌کند. با استفاده از این رنگ نور می‌توان فضای مدرنی در دکوراسیون خانه‌ها ایجاد کرد و با ترکیب رنگ آن با وسایل دیگر، جلوه‌ای زیبا به محیط بخشید.

خرید لامپ از آرتا الکتریک (تیتر H2 زده شود)

فروشگاه آرتا الکتریک بازار آنلاین فروش محصولات روشنایی و برقی است. ما در آرتا الکتریک تلاش کردیم تا تمامی محصولات باکیفیت از بهترین برندهای روشنایی را در کنار هم گردآوری کنیم. بنابراین می‌توانید باخیال آسوده، با بهترین قیمت، کیفیت و تنوع بالا از خانه خرید کنید و از گارانتی ویژه ما نیز بهره مند شوید.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز