چگونگی پرستاری از سالمندان زخم بستری
برای پیشگیری و مراقبت از زخم بستر سالمندان باید اقداماتی را انجام دهید در این مقاله ضمن تعریفی از زخم بستر و علائم آن راه کارهایی برای چگونگی پرستاری از سالمندان زخم بستری ارائه میشود.
سالمندان عزیز ما بنابر دلایل متفاوتی که به بیماری های مختلف مبتلا میشوند زمین گیر میگردند و مجبورا دائما در یک جای ثابت و بدون تحرک قرار بگیرند و یا دراز بکشند به زخم بستر نیز دچار میشوند. برای پیشگیری و مراقبت از زخم بستر سالمندان باید اقداماتی را انجام دهید در این مقاله ضمن تعریفی از زخم بستر و علائم آن راه کارهایی برای چگونگی پرستاری از سالمندان زخم بستری ارائه میشود.
تعریف زخم بستر:
زمانی که افراد سالمند برای یک مدت طولانی در بستر میمانند به علت سایش پوست به تشک هایی که زیر آنها قرار گرفته است و به دلیل اینکه جریان خون در این محل به خوبی گردش پیدا نمیکند زخم بستر در این نواحی به وجود می آید و به پوست و قسمتی از بافت های ماهیچه آسیب وارد میکند که به این عارضه زخم بستر گفته میشود.
انواع زخم بستر:
زخم های بستردر 5 مرحله خود را نشان میدهد و سطح آنها از ضعیف تا شدید اتفاق می افتد:
1)زخم بستر ضعیف: در زخم بستر ضعیف قسمتی از پوست دچار کبودی و قرمزی میشود و با درد همراه است.
2)زخم بستر سطحی: در این درجه پوست علاوه بر کبودی دچار تاول نیز میشود.
3)زخم بستر عمیق: زمانی که زخم بافت پوست را دچار گودی های عمیق میکند.
4)زخم بستر حاد: در این مرحله زخم به قسمت استخوان و عضلات می رسد که به آن حادترین نوع زخم بستر می گویند.
چگونگی پرستاری از سالمندان زخم بستری:
برای مراقبت و پرستاری از سالمندان زخم بستری باید مهارت و تخصص های لازم را داشته باشید به خصوص اگر زخم بستر حاد شده باشد و به مرحله عضله و استخوان رسیده باشد اقدامات مراقبتی برای سالمندان زخم بستری به شرح زیر می باشد:
1)اولین کاری که یک پرستار منزل برای سالمندان زخم بستری میکند این است که باید فشار وارده بر ناحیه زخم شده را تا جایی که امکان دارد کاهش دهد.
2)وسایلی که برای خوابیدن و نشستن سالمند به کار میبرید باید طوری باشد که فرد سالمند را در موقعیت راحت تری قرار بدهد.
3)یک پرستار سالمند زخم دیابتی باید بیمار خود را از این پهلو به پهلوی دیگر بگرداند و روی یک جهت ثابت نخواباند.
4)پرستار باید مرتب زخم ها ی بستر سالمند را پانسمان کند و جلوی عفونت های آن را بگیرد.
5)برای پانسمان کردن زخم بستر سالمندان آن قسمت از پوست و بافت هایی که دچار سلول های مرده هستند راجدا کند و سپس اقدام به پانسمان نماید.
6)برای کاهش دردهای ناشی از زخم بستر و عفونت های حاصل از آن پرستار میتواند داروهای مسکن و چرک خشک کن به سالمند بدهد.
یک بیمار سالمند زخم دیابتی در 4 حالت دچار زخم بستر میشود:
1) این فرد سالمند بنابر مشکلی که دارد یا طاق باز و به پشت میخوابد: که اگر پوزیشن فرد سالمند به این حالت باشد فشار وارده بر قسمت های پاشنه، پشت دست و قسمت باسن می باشد.
2) فرد سالمند زخم بستری به پهلو میخوابد: که اگر نحوه قرار گیری وی به این صورت باشد زخم حاصل روی گوش، سرشانه ها و دنده ها ایجاد میشود.
3) فردسالمند زخم بستری پوزیشن روبه شکم دارد: که در این حالت سینه ها، اندام جنسی، فک و گونه شخص تحت فشار قرار میگیرد و دچار زخم می شود.
4) فرد سالمند زخم بستری به حالت نشستن قرار میگیرد که در این حالت نواحی تحتانی زیر باسن و پاها تحت فشار قرار میگیرد و زخم در این نواحی به وجود می آید.
چگونگی نگهداری از سالمند زخم بستری در وهله اول برداشتن فشار های ایجاد شده در نواحی میباشد که در قسمت بالا متذکر شدیم.
یک پرستار برای سالمندان زخم بستری چه اقدامات و حرکاتی را باید انجام دهد؟
1) پرستار و مراقب سالمند باید از بالش های نرم برای قرار دادن در ناحیه هایی از بدن فرد مانند زیر دست و یا پاهای سالمند و گردن او استفاده کند.
2) پرستار لازم است پوست سالمند تحت مراقبت خود را روزانه چک کند و به تغیر رنگ و تورم آن توجه نماید.
3) دمای اتاق سالمند را باید تنظیم نماید که نه خیلی سرد و نه خیلی گرم باشد.
4) پرستاری که از سالمند مراقبت میکند نباید دخانیات مصرف کند.
5) پرستاری از سالمند زخم بستری باید در رژیم غذایی او کار آمد باشد به این ترتیب که سالمند با خوردن غذاهای سالم و مقوی بهتر میتواند زخم های بدن خود را التیام ببخشد.
6) اگر پوست سالمند خشک است یک پرستار در خانه باید بداند که برای مرطوب نگه داشتن آن حتما باید ازکرم و لوسیون های مخصوص استفاده نمایید
7) چگونگی پرستاری از سالمندان زخم بستری که روی تخت هستند به این صورت است که هر دو ساعت و سالمندانی که روی صندلی هستند هر یک رب یکبار پوزیشن آنها تغییر داده شود.
برای جلوگیری و درمان زخم بستر سالمندان چه راه کار هایی وجود دارد؟
-سالمندی که دائما در بستر است را باید هر روز چک کنید و پوست او را تمیز نگه دارید.
-برای جابه جا کردن سالمند او را روی تخت یا صندلی نکشید و با بلند کردن او را جابه جا نمایید.
-قسمت هایی از بدن سالمند که تحت فشار قرارگرفته است را سعی کنید با روغن های گیاهی ماساژ دهید.
-حمام کردن سالمند با آب گرم
-زخم ایجاد شده را روزانه بررسی کنید.
-آب فراوان به سالمند بنوشانید.
- سعی کنید یک سری حرکات ورزشی برای سالمند انجام دهید تا گردش خون او بیشتر شود و به باز سازی بافت او کمک کند.
پرستار برای درمان پزشکی زخم بستر چه کار هایی میتواند بکند؟
1)برای ترمیم زخم بستر سالمندانی که به درجه حادی رسیده است یک پرستار میتواند پانسمان هایی را به کار ببرد که دارای سلول های بنیادی هستند زیرا این پانسمان ها باعث میشود بافت های آسیب دیده رشد کنند و ترمیم یابند.
2)استفاده از لیزر درمانی برای زخم بستر های حاد نیز توسط پرستاران صورت میگیرد با استفاده از این روش سلول ها تحریک میشوند و در فرایند بهبودی موثر واقع میشود.
3)موقع شست و شوی زخم باید پرستار از پنبه های نرم استفاده کند تا زخم دچار خراشیدگی نشود.
4)چگونگی پرستاری از سالمندان زخم بستری استفاده از وکیوم تراپی نیز می باشد. این روش به گونه ای است که یک لوله که داخل آن هوایی نباشد را روی زخم قرار میدهند که رطوبت زخم را خشک میکند و باعث ترمیم سریع تر آن می شود.
موسسه پرستاری آتیه پرستاران سلامت :
موسسه آتیه پرستاران سلامت یک موسسه پرستاری و مراقبتی می باشد این موسسه خدمات خود را به سالمندان ، کودکان و بیماران ارائه می دهد . عمده ترین خدمات این موسسه مراقبت و نگهداری از سالمندان زخم بستری ، سالمندان آلزایمری ، سالمندان پارکینسونی ، سالمندان پوشکی و غیره می باشد .