خبرگزاری کار ایران

وزیر نیرو:

هنوز مجوز انتقال آب خزر به سمنان داده نشده است / افزایش ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ تومانی قبوض آب و برق در سال ۹۳

هنوز مجوز انتقال آب خزر به سمنان داده نشده است / افزایش ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ تومانی قبوض آب و برق در سال ۹۳
کد خبر : ۱۳۴۵۵۶

در حال حاضر برخی نیروگاه‌ها از سوخت مازوت استفاده می‌کنند که منجر به آلودگی هوای اطراف نیروگاه‌ها می‌شود لذا دولت مصوب کرده که برای کاهش آلودگی از گاز طبیعی استفاده شود.

وزیر نیرو گفت: از بدو فعالیت دولت جدید کار گروهی برای تصمیم گیری جهت تامین برق سال آینده تشکیل شده که اولین قدم آن به مدار آوردن نیروگاه‌های جدید است که ۸۴۰ مگاوات نیروگاه جدید به بهره برداری خواهد رسید.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حمبد چیت چیان وزیر نیرو در نشست خبری که در محل این وزارتخانه برگزار شد با اشاره به میزان بارندگی سال جاری گفت: از ابتدای مهر تا دی ما سال جاری به طور متوسط ۷۶ میلی متر بارندگی داشته‌ایم و در آب‌های سطحی نیز نزدیک ۴۷ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته‌ایم.

وی میزان آب ورودی به ۵ سد تهران را در سال جاری ۱۹۴ میلیون متر مکعب اعلام کرد و افزود: مجموعه آب ذخیره شده در سد‌ها در سال گذشته ۲۳۳ میلیون متر مکعب بوده که در سال جاری این میزان ۷ درصد کاهش یافته است.

چیت چیان میزان ذخیره شده آب در سد‌ها را ۳۴ درصد عنوان کرد و گفت: میزان ذخیره اب سد‌ها نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش را نشان می‌دهد بطوری که طبق محاسبه تنها ۲۲ درصد حجم سد‌ها پر است.

وزیر نیرو در مورد تعرفه پیشنهادی وزارتخانه برای آب و برق با تاکید بر این‌که سناریوهای متعددی برای تعیین تعرفه آب و برق وجود دارد، گفت: تا زمانی که تصمیم درباره این موضوع در دولت و بخش‌های تصمیم گیرنده اتخاذ نشود صحبتی دراین مورد نمی‌کنم؛ چرا که قضاوت‌های مختلف به کار کار‌شناسی کارگروه کمک نمی‌کند.

وی تصریح کرد: تعدیل قیمت به صورت‌های گوناگون مورد بررسی قرار گرفته و اثرات آن در افزایش احتمالی هزینه‌های مردم سنجیده شده است. پس از بررسی‌ها تمام پیشنهادات در اختیار دولت و گروه تصمیم گیرنده قرار گرفته است.

چیت‌چیان افزایش بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ تومانی ماهانه قبوض را پس از اتخاذ تصمیم دولت در مورد تعرفه تایید کرد و درباره زمان افزایش تعرفه نیز گفت: در مورد زمان تغییر تعرفه تا پایان سال جاری یا در سال آینده صحبتی نمی‌کنم تا تصمیمات لازم دراین باره اتخاذ شود اما قبوض ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان افزایش خواهند داشت.

وی در خصوص مصوبه دولت مبنی بر لزوم تامین سوخت گاز نیروگاه‌ها اظهار داشت: در حال حاضر برخی نیروگاه‌ها از سوخت مازوت استفاده می‌کنند که منجر به آلودگی هوای اطراف نیروگاه‌ها می‌شود لذا دولت مصوب کرده که برای کاهش آلودگی از گاز طبیعی استفاده شود اما چون تکمیل فاز پارس جنوبی به تاخیر افتاد و میزان گاز موجود به اندازه تقاضا نبود تا سال ۹۴ نیز نیروگاه‌ها از مازوت استفاده خواهند کرد و از ابتدای ۹۴ از گاز طبیعی استفاده خواهد شد که هم به لحاظ اقتصادی به صرفه بوده و هم موجب کاهش آلودگی هوا می‌شود.

وزیر نیرو در خصوص تامین برق مورد نیاز سال آینده توضیح داد: از بدو فعالیت دولت جدید کار گروهی برای تصمیم گیری جهت تامین برق سال آینده تشکیل شده که اولین قدم آن به مدار آوردن نیروگاه‌های جدید است که ۸۴۰ مگاوات نیروگاه جدید به بهره برداری خواهد رسید و امیدواریم تا تابستان سال آینده تعدادی نیروگاه حرارتی نیز به مدار بیاید که قریب ۱۰ واحد گازی و بخار سیکل ترکیبی خواهد بود.

وی ادامه داد: در ۲ سال گذشته میزان سرمایه گذاری در احداثنیروگاه پایین آمده که ما را با مشکل مواجه کرده است لذا برای جبران این کمبود ۲هزار مگاوات را برنامه ریزی کردیم که با صرفه جویی می‌توانیم میزان برق مورد نیاز سال آتی را تامین کنیم.

چیت چیان همچنین گفت: با صنایع مراوداتی داشته‌ایم که زمان تعطیلی شان را با زمان یک ماه پیک مصرف برق هماهنگ کنند تا بتوانیم با این مدیریت مصرف سال آینده را بدون خاموشی سپری کنیم ضمن اینکه لازمه اصلی تحقق این امر همکاری مردم در جهت کاهش مصرف است.

وی در خصوص قطعی آب در سال آینده نیز تصریح کرد: امیدواریم میزان بارندگی در سال آینده به اندازه کافی باشد و ما نیز با حفر چاه جدید برای تامین آب شرب، مدیریت فشار شبکه آبیاری، همچنین خرید حفاری بعضی مصرف کنندگان کشاورزی آب مورد نیاز مردم را تامین کنیم.

وزیر نیرو افزود: در برخی شهر‌ها نیز که امکان تامین آب در محل وجود ندارد از مراکز دور‌تر آب تهیه خواهد شد تا سال آینده شاهد قطعی آب نباشیم.

وی در ادامه به سناریوهای تعیین قیمت آب و برق اشاره و خاطرنشان کرد: سناریوهای متعددی در این زمینه مطرح و مورد مطالعه قرار گرفته و اثرات آن در افزایش احتمالی هزینه‌های مردم مورد بررسی قرار گرفته و همچنین اثرات مقایسه با سایر کالاو خدمات سنجیده شده و تمام این پیشنهادات در اختیار دولت و سازمان هدفمندی یارانه‌ها قرار گرفته است اما با توجه به انعکاس گوناگون این اخبار بهتر است قبل از هدفمندی جزییات ارائه نشود زیرا قضاوت‌ها در رسانه‌ها، مجلس و سایر مراجع گوناگون خواهدبود و به کار کار‌شناسی کمکی نمی‌کند بنابراین تا زمانی که تمام جوانب در نظر گرفته نشود اخبار آن ارائه نخواهد شد.

وی در خصوص هزینه‌ها و میزان دریافت وزارت نیرو درمقایسه با دیگر وزارتخانه‌ها گفت: مجموع هزینه همراه اول، ایرانسل و تلفن ثابت ۱۳هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است اگر به تعداد خانوار‌ها و دوازده ماه تقسیم شود رقمی معادل ۶۶ هزار تومان برای هر خانوار می‌شود حال د ر مقایسه با قبوض آب و برق ۵۰ درصد خانوارهای کشور کمتر از ۵۰۰۰ تومان برای آب پرداخت می‌کنند بنابراین می‌توان میزان بازگشت هزینه‌های وزارت نیرو را فهمید.

وی در ادامه در خصوص راندمان نیروگاههای کشور گفت: متوسط بازده نیروگاه حرارتی ۳۷ و نیم درصد است که با برنامه ریزی برای افزایش حدود ۴۰ نیروگاه این راندمان تا سال ۹۴ به صورت قابل ملاحظه‌ای افزایش خواهد یافت. ضمن اینکه مجلس نیز تدابیر خوبی در این زمینه داشته و بندی تصویب کرده که براساس آن ۱۲هزار میلیارد تومان به صورت بیع متقابل در اختیار موسساتی که اقدام به ارتقای نیروگاه‌ها داشته باشند قرار گیرد و تا پایان دیماه تمام قرارداد‌ها مبادله می‌شود و همچنین در لایحه بودجه سال ۹۳ نیز ۱۲ هزار میلیارد تومان دیگر برای این امر پیش بینی شده که با اختصاص این دو رقم راندمان نیروگاه‌ها افزایش خواهد داشت.

چیت چیان در ادامه به موضوع انتقال آب از دریای خزر به دشت سمنان پرداخت و توضیح داد: این پروژه داری حساسیت زیادی است و باید به لحاظ زیست محیطی مطالعه شود اعتباراتی نیز که تاکنون درنظر گرفته شده اعتبارات مطالعاتی بوده و مطالعات نیز در حال تکمیل است لذا در جلسات ویژه‌ای که با مدیران محیط زیست بوده چون برداشت‌ها متفاوت بوده سعی کردیم دیدگاه‌ها را به هم نزدیک کنیم اما تاکنون مجوز اجرا صادر نشده است اگر مطالعات کامل شود و مجوز نیز صادر شود امر انتقال اجرایی خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه طی سال جاری میزان روان آب‌ها ۳۷ درصد کاهش یافته گفت: در سال آبی ۹۱ - ۹۲ میزان کاهش روان آب‌ها نسبت به متوسط ۴۶ درصد را نشان می‌دهد و این مطالب نشان می‌دهد که در طراحی سدهای جدید و یا بازنگری طرحهای در دست اجرا حتما اطلاعات باید تصحیح شود بخصوص تغییرات اقلیمی ۱۵ سال گذشته در مطالعات اعمال شود.

وی همچنین در خصوص احداثسد کارون ۴ نیز گفت: تاکنون کسی در خصوص احداثاین سد توبیخ نشده است و تمامی اخبار مربوط به مواخذه افراد مرتبط با این سد کذب است.

وی در ادامه به پیشنهادنمایندگان مبنی بر دریافت حق انشعاب برق بر اساس قیمت زمین شهر‌ها اشاره کرد و گفت: براساس این پیشنهاد تعدادی از نمایندگان و کار‌شناسان وزارت نیرو معرفی شده‌اند که بعد از نتایج تجدید نظر شده و قیمت حق انشعاب بر اساس ارزش منطقه‌ای متفاوت خواهد بود.

چیت چیان در خصوص گاز مصرفی نیروگاه‌ها گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون نزدیک به ۴۰ درصد سوخت نیروگاه‌ها گازوئیل و مازوت بوده و مابقی گاز طبیعی بوده است اما در این ایام سرد سال که مصرف گاز افزایش یافته و وزارت نفت نیز امکان تأمین گاز رانداشته نیروگاه‌ها از سوخت مایع استفاده کرده‌اند که در حال حاضر نیروگاه‌ها مقدار قابل توجهی سوخت مایع ذخیره دارند و بعلاوه شرکت پالایش و پخش نیز سوخت مایع را با حداکثر ظرفیت به نیروگاه‌ها تحویل می‌دهند و خوشبختانه تا کنون به دلیل کمبود سوخت واحدی از مدار خارج نشده است.

وی در خصوص قیمت خرید برق از منابع تجدید پذیر نیز گفت: در حال حاضر قیمت خرید ما از منابع تولید انرژیهای تجدید پذیر ۱۱ برابر فروش متوسط برق است و تمام کسانی که تاکنون برای احداثاظهار علاقه کرده‌اند معتقدند که این قمیت مناسب است اما به لحاظ منابع بانکی ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد ولی آنچه در حوزه اختیارات وزارت نیرو است انجام شده است.

وزیر نیرو در مورد سازو کارهای خرید برق نیز گفت: تولید کنندگان برق یا در بازار برق و یا بورس می‌توانند انرژی خودراعرضه کنند در بازار برق خریدار شبکه توزیع برق و در بورس به مصرف کننده عمده نیز برق فروخته می‌شود بنابراین راه برای خرید و فروش رقابتی برق فراهم است.

وی در خصوص تأمین آب و برق مسکن مهر نیز گفت: تاکنون تمامی منابع در زمینه تأمین آب و برق مسکن مهر در اختیار وزارت خانه قرار نگرفته است؛ چرا که شش هزار میلیارد تومان اعتبار لازم است تا تمام زیرساخت‌های مسکن مهر تأمین شود اما تنها ۵۰ درصد تإمین اعتبار شده است.

چیت چیان خاطرنشان کرد: هنوز مقدار زیادی از اعتبارات برای تأمین آب و برق مسکن مهر تإمین نشده و این به اشتباه محاسباتی دولت گذشته بازمی گردد زیرا تنها ۹۰۰ هزار تومان برای انشعاب آب و برق برای اعطا به وزیر نیرو در نظر گرفته شده بود در حالی که هزینه انشعاب بیش از دو و نیم میلیون تومان است ضمن اینکه باید گفت مسکن مهر دور از شهر است و علاوه بر انشعاب خطوط انتقال آب تصفیه خانه شبکه توزیع و فوق توزیع نیز باید احداثو ارتقاء می‌یافت بنابراین هزینه‌ها بیش از هزینه انشعابی بود که در دولت قبل در نظر گرفته شده است. در دولت جدید با وزارت مسکن تبادل نظرهایی شده که بتوانیم به تمامی واحدهای مسکن مهر آب و برق لازم را برسانیم.

وی در خصوص حوزه رودخانه زاینده رود توضیح داد: از بسیاری از صنایع خواسته‌ایم که از آب زاینده رود استفاده نکنند و در مقابل پساب حاصل از مصرف آب شهر‌ها به صنایع اختصاص داده شود. به طوری که در حال حاضر تقریبا ۷۰ درصد آب شهر‌ها و مراکز جمعیتی به صورت پساب قابل بازیافت است و فاضلاب را نیز می‌توان با استاندارد سازی تصفیه کرد و به مصرف صنعت نیروگاه و کشاورزی رساند.

وزیر نیرو در ادامه به برنامه‌های وزارتخانه برای دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: روند خشک شدن ارومیه مربوط به چند ماه اخیر نیست پدیده‌ای است که ازسال ۷۷ شروع شده و مرتبا آب دریاچه کاهش یافته که بخشی از آن به تغییرات اقلیم میزان برداشت برای مصارف کشاورزی بازمی گردد. به طوری که در دو دهه گذشته مجموعه زمین زیرکشت از ۱۵۰ هزار هکتار به ۴۸۰ هزار هکتار افزایش یافته است که اگر برای هر متر زمین یک متر مکعب آب مصرف می‌شود و این نشان می‌دهد میزان آب در کشاورزی سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون افزایش یافته ضمن اینکه مصارف شرب و صنعت نیز افزایش یافته که آمیزه‌ای از این دلایل و همچنین عملکرد انسان باعثشده که میزان آب دریاچه ارومیه کاهش یابد.

وی در ادامه مدیریت مصرف آب و تغییر الگوی کشت و آبیاری را از جمله راهکارهای بهبود وضعیت آب دریاچه ارومیه دانست و افزود: باید مدیریت مصرف اجرا شود و آبهایی که در شهر‌ها مصرف می‌شود تصفیه شده و پساب‌ها وارد دریاچه شود و این فرآیند زمان بر است زیرا نباید انتظار داشت که بلافاصله بعد از تصمیم دولت آب دریاچه بالا بیاید.

باید بتوانیم تا سه الی چهار سال آینده روند را تغییر دهیم و تا دود هه آینده به وضعیت مطلوب دریاچه دست یابیم.

وی افزود: با مدیریت آب کشاورزی و انتقال آب از حوزه‌های همجوار ۶۵۰ میلیون مترمکعب آب جدید به دریاچه ارومیه انتقال خواهد یافت.

چیت چیان در خصوص سهم بورس انرژی نیز گفت: باید بتوانیم سهم بورس انرژی را در مطالعات برق افزایش دهیم اما یکی از موانع این است که برق با عدم تقارن با هزینه‌ها و درآمد مواجه است. لذا برنامه ریزی کردیم که علاوه بر برنامه‌های گذشته مصرف کنندگان بزرگ به جای خرید برق از شبکه از بورس برق بخرند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز