معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو:
تعیین نرخ سود ۲۰ درصدی اوراق مشارکت وزارت نیرو / افزایش ۱۰۰۰ تومانی قبض آب و برق در سال آینده
تغییر تعرفهها جذب سرمایهگذاری را کاهش داد / روند سرمایهگذاری از سال ۹۱ و ۹۲ کاهش داشته که امیدواریم با اصلاح تعرفهها و ایجاد مشوق بتوانیم مشارکت بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در بخشهای عمومی و خصوصی را افزایش دهیم.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو گفت: نرخ سود اوراق مشارکت وزارت نیرو در سال آتی نیز همان ۲۰ درصد خواهد بود و با توجه به استقبال کم بخش خصوصی در خرید این اوراق تصمیم بر این شد که اوراق جهت پرداخت مطالبات به پیمانکاران واگذار شود که تاکنون استقبال خوبی هم صورت گرفته است.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ علیرضا دائمی(معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو) در نشست خبری که با حضور خبرنگاران برگزار شد؛ به سیاستهای دولت در بودجهبندی اشاره و اظهار داشت: سیاست دولت در بودجه سال ۹۳ نیز برای مواجه با تورم رکودی و کنترل توزیع نقدینگی انقباضی بوده است.
وی افزود: بودجه امسال نسبت به سال ۹۲ براساس سیاست کلان دولت رشد منفی داشته است.
دائمی تصریح کرد: در سال ۹۲ حدود ۵۰۰۰ میلیلارد تومان اعتباری عمومی داشتیم که ۳۶.۶درصد یعنی معادل ۱۸۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است.
معاون اقتصادی وزیر نیرو با اشاره به اینکه طرحهای وزارت نیرو عمدتا عمرانی شرکتی است؛ گفت: وزارت نیرو از اعتبارت جاری حداقل استفاده را میکند و بیشتر اعتبارات صرف سد نیروگاه وتصفیه خانه و نیروگاه میشود.
وی با اشاره به اینکه رویکرد مهم بودجه ۹۳ برای وزارت نیرو کاهش وابستگی به بودجه عمومی بوده؛ اظهار داشت: در حال حاضر ۸۵۰ طرح دادیم که مجبوریم آنها را اولویت بندی کنیم چراکه اگربه صورت خطی طرحها اجرایی میشد زمان لازم برای اتمام طرحها نداشتیم بنابراین طرحهایی مثل آبرسانی و مکمل را در اولویت کاری خود قرار دادیم.
دائمی با اشاره به تنوع بخشی منابع مالی در وزارت نیرو اشاره و توضیح داد: بجز اعتبارات عمومی از بخش خصوصی و غیردولتی نیز استفاده میکنیم تا بتوانیم موفق باشیم.
وی گفت: تلاش داریم که اعتبارات عمومی کاهش یافته و بتوانیم از فاینانس وام بین المللی در وضیعتهای بودجه استفاده کینم.
وی با اشاره به اصلاحیه بودجه ۹۲ اظهار داشت: در بودجه۹۲ ظرفیت جدید ایجاد شد که از جمله آن امکان تواتر اموال وزارت نیرو فراهم شد.
وی ادامه داد: درخصوص واگذاری نیروهای برق آبی موفق عمل کردهایم بطوریکه ۵۰درصد برق توسط بخش غیردولتی و یا غیروزارت نیرو تأمین میشود که طبق برنامه میبایست تا ۸۰ در صد افزایش یابد.
وی گفت: پیش بینی میشود که تا پایان سال۹۴ بخش برق در راستای سیاستهای اصل ۱۴۴ تبدیل به تولیدکننده غیردولتی شود و در این راستا سازمان خصوصی سازی نیز تعامل خوبی با وزارتخانه دارد.
برق از کالای حکومتی به کالای اقتصادئی تبدیل شود
وی با تأکیر بر اینکه در واگذاریها سعی بر تبدیل برق از کالای حکومتی به کالای اقتصادی داریم؛ گفت: تبعا دولت یارانه لازم یعنی مابه تفاوت تولید و انتقال و توزیع را پرداخت میکند و بخشی نیز توسط مصرف کننده پرداخت میشود؛ ضمن اینکه این سیاست در بخش آب نیز اعمال خواهد شد.
دائمی ادامه داد: در بخش آب تلاش داریم که طرحهای جدید فاضلاب تصفیه خانه و انتقال به تدریج به بخش خصوصی واگذار شود.
اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان برای آبرسانی به روستاها
وی در ادامه به مشکل آبرسانی به روستاها اشاره کرد و توضیح داد: هنوز بخش زیادی از روستاها به آب سالم و لوله کشی دسترسی ندارند لذا در بودجه ۹۳ مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان برای آب رسانی به روستاها پیش بینی شده است که امیدواریم این مبلغ افزایش یافته تا بتوانیم حدود ۵ میلیون نفر از هموطنان به آب لوله کشی دست یافته و میزان ۷۵درصدی بهرهمندی روستاها از آب لوله کشی به ۸۴ درصد در سال جاری افزایش یابد.
معاون اقتصادی وزیر نیرو گفت: ردیفهای بودجهای ۹۳ اهرمی تعیین شده یعنی بگونهای است که با بخش کمی اعتبار حجم وسیعی سرمایه گذاری که انجام دهیم.
وی تلاش برای حفظ سیستم پایدار تامین آب و برق از جمله اولویتهای وزارت خانه برشمرد و خاطرنشان کرد: امیدواریم ضعف نگهداری و بهره برداری از منابع برطرف شود که لازمه آن تخصیص اعتبار بیشتر برای تاسیسات یرقی و آبی؛ انتقال؛ و توزیع اختصاص یابد.
دائمی بااشاره به اینکه اعتبار لازم جهت نگهداری و بهره برداری از تاسیسات برق و آب کشور بسیار کمتر از عرف بین المللی است؛ گفت: در سطح جهان سرمایه اجرایی جهت استفاده نگهداری از تاسیسات ۳ درصد است امابه با توجه به اینکه در کشور ما در بخش آب و برق تخفیف در نظر گرفته شده و تعرفه آب و برق پایین است اعتبارات کافی نیست بطوری که بودجه نگهداری کمتر از ۱۰۰ میلیارد تومان درنظر گرفته شده است.
تامین آب و برق پایدار اولویت وزارت نیرو
وی با اشاره به اینکه تامین آب شرب پایدار ازجمله اولویتهای اصلی وزارت نیرو است؛ گفت: تلاش ما این است که مشکلات طرحهای انتقال خطوط لوله؛ تصفیه خانه و مخازن برطف شده و همچنین با جیره بندی در زمان اوجو مصرف مواجه نشویم.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو با اشاره به اینکه کشور ما جزو مصرف کنندگان بزرگ آب و برق دنیاست، افزود: در تهران به ازای هر نفر ۳۰۰ لیتر آب توزیع میشود که این مسئله مارا مجبور کرده که در سدهای طالقانٰ امیرکبیرٰ لار و مالمو تاتسیسات بزرگ انتقال آب ایجادا کنیم.
وی با تاکید بر لزوم نزدیک شدن به الگوی بین المللی مصرف آب اظهار داشت: سیاست ما به جای صرفه جویی با ید به سمت درست مصرف کردن انرِی تغییر کند تا بتوانیم به الگوی مصرف جهانی نزدیکتر شویم.
افزایش یک هزار تومانی قبوض برق درسال۹۳
دائمی با بیان اینکه در بودجه ۹۲ پیشبینی شده بود که تعرفه آب و برق ۳۸ درصد افزایش یابد، اما دولت هنوز در این باره هیچ تصمیمی نگرفته است؛ ادامه داد: در بودجه ۹۳ ردپای افزایش تعرفه آب و برق دیده شده است، بنابراین تعرفهها قرار است تعدیل شود.
وی با بیان اینکه بدون ابزار اقتصادی نمیتوان مصرف آب و برق در کشور را تنها با توصیه کردن کاهش داد، گفت: افزایش تعرفه آب و برق در قالب قانون و به شکل پلکانی و با در نظر گرفتن وضعیت جغرافیایی انجام خواهد شد، بنابراین اثرات آن باید به گونهای باشد که تحمیل هزینههای جدی برای خانوارها نداشته باشد.
دائمی با اشاره به اینکه در سال آینده افزایش آب و برق برای ۵۰ درصد مصرفکنندگان کمتر از هزار تومان خواهد شد؛ گفت: تولید آب شرب در کشور هزار تومان است و در برق برای هر کیلووات ساعت ۲۵۰ تومان است.
وی ادامه داد: درحال حاضر پولی که از مردم بابت مصرف برق گرفته میشود، به طور متوسط ۴۳ تومان است که از همین ۴۳ تومان ۱۶ تومان بابت هدفمندی ۶ تومان بابت مساجد و مراکز فرهنگی کسر میشود و تنها ۲۰ تومن به درآمد وزارت نیرو اضافه میشود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو همچنین به قول وزیر نیرو مبنی بر اینکه در خصوص افزایش انشعاب برق تجدید نظر صورت گیرد و برای آن کمیتهای تشکیل شود، گفت: وزیر نیرو کمیتهای را برای تجدید نظر در خصوص هزینه انشعاب برق تشکیل داده است.
وی گفت: در لایحه بودجه سال ۹۳ کل کشور یک ردیف اختصاصی۲۰ میلیارد تومانی برای مطالعه، انجام کارهای کوچک و کم هزینه به منظور احیای دریاچه ارومیه اختصاص یافته است و برای احیای این دریاچه ۱۹ طرح مطالعاتی و اجرایی را در نظر داریم.
وی با بیان اینکه تعدادی از طرحهای دیگر با مبالغ بالا نیز پیش بینی شده است، گفت: چون این رقم محدود و کم است بیشتر برای اجرای کارهای کم هزینهتر و کوچکتر اختصاص مییابد اما امیدواریم در سالهای بعدی طرحهای بزرگتر را برای احیای این دریاچه اجرایی کنیم.
وی در باره واگذاری نیروگاهها به شبه دولتیها به جای بخش خصوصی هم گفت: از بیش از بیست نیروگاه واگذار شده بیش از ده نیروگاه در حال بررسی مجدد است که اگر واگذاریها به صورت کامل انجام نشده باشد، اصلاح شود.
وی با بیان اینکه یکی از بخشهای این فرایند درباره دقیق نبودن قیمت واگذاری هاست، گفت: برخی از این نیروگاهها هم بر اساس قانون از وزارت نیرو به وزارتخانههای دیگر واگذار شده که درخواست ما واگذاری این نیروگاهها به بخش خصوصی است.
معاون وزیر نیرو درباره طلب ایران از کشورهای همسایه در صادرات برق هم مشکل خاصی نداریم، گفت: در تاجیکستان و ارمنستان بخشی از طلب بخش خصوصی ایرانی به موقع پرداخت نشده است، گفت: این مشکل حل شده است و وزارت نیرو به صورت کامل از بخش خصوصی کشور حمایت خواهد کرد.
نرخ سود اوراق مشارکت وزارت نیرو تغییر نمیکند
وی همچنین در پاسخ به خبرنگار ایلنا در خصوص دلیل حضور کمرنگ بخش خصوصی در استقبال از سرمایه گذاری در وزارت نیرو نسبت به دیگر وزارتخانهها گفت: قبل از تغییرات ناشی از نرخ تورم و ارز سرمایه گذاری در نیرو در شرایط مطلوبی بود اما تغییر تعرفهها جذب سرمایه گذاری را کاهش داد بطوری که روند سرمایه گذاری از سال ۹۱ و ۹۲ کاهش داشته است که امیدواریم با اصلاح تعرفهها و ایجاد مشوق بتوانیم مشارکت بخش خصوصی جهت سرمایه گذاری در بخشهای عمومی و خصوصی را افزایش دهیم.
دائمی همچنین در پاسخ به دیگر سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه سود اوراق مشارکت نیرو افزایش خواهد یافت یا خیر؛ توضیح داد: افزایش سود اوراق مشارکت اثرات زیادی در اقتصاد کشور دارد لذا نرخ سود در سال آتی نیز همان ۲۰ درصد خواهد بود و با توجه به استقبال کم بخش خصوصی در خرید این اوراق تصمیم بر این شد که اوراق جهت پرداخت مطالبات به پیمانکاران واگذار شود که تاکنون استقبال خوبی هم صورت گرفته است.