قرابت ایران با اتحادیه اقتصادی یورو آسیا
ایران، مالیات برای 864 کالا را کاهش داده است. کشورهای اتحادیه اقتصادی یورو آسیا صادرات دارو، مواد شیمیایی، کاغذ، محصولات فلزی، انواع تجهیزات مکانیکی و برقی و خودرو را افزایش خواهند داد. احتمال دارد، حجم کلی صادرات تا 73 درصد افزایش یابد.
قاسم جمرت توکایف و حسن روحانی، روسای جمهوری قزاقستان و ایران، در ایروان و در حاشیه اجلاس اتحادیه اقتصادی یورو آسیا مسائل مرتبط با همکاری و از جمله، از طریق منشور همکاری های اتحادیه اقتصادی یورو آسیا را بحث و بررسی کردند. اما، تهران طرح هایی در خصوص به عضویت درآمدن کامل در این اتحادیه را دارد.
توکایف و روحانی در جریان مذاکرات در ایروان، در خصوص ضرورت تحکیم همکاری های متقابل با اتحادیه اقتصادی یورو آسیا سخن گفتند. مسائل اصلی که در این دیدار مطرح شد، در رابطه با همکاری دو جانبه در عرصه های تجاری – اقتصادی، ترانزیتی – لجستیکی و کشاورزی بود. روسای جمهوری دو کشور در خصوص ضرورت ادامه توسعه روابط میان دو کشور در تمامی رویکردهای ممکن به توافق رسیدند. و این در حالی است که در این اواخر، حجم مبادلات کالا میان قزاقستان و ایران تا 600 الی 700 میلیون دلار رسیده است.
الکساندر کاراوایف، کارمند علمی انستیتوی اقتصادی آکادمی علوم روسیه، ضمن ارزیابی امکانات موجود در همکاری ایران با کشورهای اتحادیه اقتصادی یورو آسیا، خاطرنشان کرد که در چارچوب شعاع آزاد تجاری، میان ایران و اتحادیه اقتصادی یورو آسیا تجارت متقابل توسعه خواهد یافت.
کاراوایف در گفتگو با نشریه «نزاویسیمایا گازتا» گفت: «اتحادیه اقتصادی یورو آسیا مالیات کالاهای وارداتی را برای ایران در رابطه با 502 کالا و محصول کاهش داده است. این محصولات شامل پسته، خرما، انجیر، کشمش، میگو، و غیره می شوند. در شرایط اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران، وارد شدن ارز به ایران جایگاههای شغلی ثابتی را ایجاد می کند.
ایران نیز به نوبه خود، مالیات برای 864 کالا را کاهش داده است. کشورهای اتحادیه اقتصادی یورو آسیا صادرات دارو، مواد شیمیایی، کاغذ، محصولات فلزی، انواع تجهیزات مکانیکی و برقی و خودرو را افزایش خواهند داد. احتمال دارد، حجم کلی صادرات تا 73 درصد افزایش یابد».
به اعتقاد این کارشناس، پیشرفت های مثبتی با آذربایجان در آستارا در زمینه لجستیکی حاصل شده است. شعاع آزاد تجاری با ایران انگیزه لازم برای توسعه زیر ساخت های ترانزیتی – لجستیکی دو کشور را ایجاد میکند. در رابطه با تشکیل شعاع آزاد تجاری، مسیر جدید تجاری – اقتصادی ایجاد خواهد شد که در وهله نخست، بر توسعه کوریدور بین المللی ترانزیتی شمال – جنوب تاثیر مثبتی خواهد داشت.
راه دریایی، توسعه کوریدور از طریق دریای خزر را پیش بینی می کند که به صورت مستقیم، ایران را با روسیه متصل می کند. در راه های زمینی، مسیر راه آهن از طریق گرجستان و ارمنستان و یا از طریق آذربایجان توسعه خواهد یافت.