دبیر اتاق بازرگانی ایران و عراق در گفتوگو با ایلنا:
پافشاری عراق به دریافت گاز و برق از ایران/ آمریکا مجبور به اعطای معافیت به بغداد شد
دبیر اتاق بازرگانی ایران و عراق گفت: با توجه به نیاز عراق به برق و گاز ایران، هرچه آمریکا فشار آورد، معافیت یک ماهه داد و اصرار کرد، مقامات این کشور نپذیرفتند و اعلام کردند در صورت قطع واردات گاز و برق از ایران دچار مشکل سیاسی- امنیتی میشوند، بنابراین ایالات متحده مجبور شد چشم پوشی کند.
حمید حسینی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره معافیت عراق از تحریمهای واشنگتن علیه ایران در زمینه انرژی اظهار داشت: معافیت عراق در زمینه صادرات گاز و برق است و امکان تبادل پولی هم به دینار فراهم شده است.
وی افزود: عراق یکی از مهمترین بازارهای بخش برق و گاز ما است، حدود 1500 مگاوت برق به این کشور صادر میکنیم که امکان افزایش این رقم را داریم. در زمینه گاز هم از 18 میلیون متر مکعب شروع کرده و اکنون روزانه 38 میلیون متر مکعب به بغداد و بصره ارسال میشود که همه این گاز صرف سوخت نیروگاههای عراق میشود.
دبیر اتاق بازرگانی ایران و عراق تصریح کرد: عراق اخیرا اعلام کرده کلا حدود 10 هزار مگاوات برق در این کشور موجود است که از این میزان 1500 مگاوات را از ایران دریافت میکند، و 2500 مگاوات نیز از محل واردات گاز از ایران، برق تولید میکند، این در حالی است که حدود 30 هزار مگاوات برق نیاز دارد تا نیاز مردم و صنعت را برطرف کند، این خلاء باعث شده شهرهای این کشور فقط 8 ساعت در شبانه روز برق داشته باشند.
وی ادامه داد: با توجه به نیاز عراق به برق و گاز ایران، هرچه آمریکا فشار آورد، معافیت یک ماهه داد و اصرار کرد، مقامات این کشور نیز اعلام کردند در صورت قطع واردات گاز و برق از ایران دچار مشکل سیاسی- امنیتی میشوند، بنابراین ایالات متحده مجبور شد چشم پوشی کند، اگرچه کاردار این کشور اعلام کرده برای یک ماه مجوز واردات میدهند اما امکانپذیر نیست.
حسینی با اشاره به بحث پرداخت بدهیهای عراق نیز گفت: طی یک سال گذشته مشکلی که با این کشور داشتیم این بود که با توجه به اینکه قرارداد برق دلاری و گاز یورویی بود ما اصرار داشتیم بر مبنای این ارزها پول را دریافت کنیم اما بانکهای آنها به خاطر تحریم آمریکا نمیتوانستند دلار پرداخت کنند، یورو هم در اقتصاد این کشور کاربردی ندارد و این پول را زیاد نمیشناسند، بانکهای مرکزی اروپا هم که ارز فروش نفت عراق را دریافت میکردند تمایلی به تبدیل یورو و پرداخت به حسابهای ایران نداشته و همکاری نمیکردند، بنابراین طلب ما از سال گذشته باقی مانده بود.
وی افزود: در حال حاضر پیشنهاد عراقیها مطالعه شده و دیدیم دینار عراق هم پول با ارزش، پرقدرت و قابل تبدیل شدن به سایر ارزهاست، بنابراین توافق کردیم از محل فروش برق و گاز، دینار دریافت کنیم، اکنون عراق بخش زیادی از بدهیها را پرداخت کرده و مشکلی برای پرداخت وجود ندارد.
دبیر اتاق بازرگانی ایران و عراق با بیان اینکه بخشی از پول برق و گاز را دریافت کردیم، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه عراق معاف از تحریم است امیدواریم بتوانیم بخشی از کالاهای مورد نیاز کشور را وارد کنیم و اگر این جریان شکل بگیرد نگرانی بابت دریافت پول برق و گاز نخواهیم داشت.
پیشتر لوی الخطیب وزیر برق عراق نیز به ایلنا گفته بود: ما هنوز نیاز زیادی به گاز و برق ایران داریم، تا زمانی که بتوانیم میادین گازی و نیروگاههای خود را به حدی برسانیم که بینیاز شویم، این پروسه دو تا سه سال به درازا خواهد کشید.افقهای همکاری ما با ایران مشترک و فراوان است که از جمله آنها توسعه شبکه برق عراق، تجارت و بازار برق عراق از طریق سنکرون کردن شبکه برق دو کشور است.