هشدار کارشناس رمزینه ارز نسبت به کاهش قیمت بیت کوین؛
پلانکتونها، مراقب نهنگهای خونخوار باشند
یک کارشناس رمزینه ارز با اشاره به کاهش قیمت بیت کوین گفت: در این بازار نظارت وجود ندارد و به همین دلیل افرادی که بالای هزار بیت کوین دارند و نهنگ نامیده میشوند و افرادی که بالای 5 هزار بیت کوین دارند و نهنگهای خونخوار نامیده میشوند، با فروش بیت کوینهای خود سبب متضرر شدن پلانکتونها یعنی افراد عادی میشوند که شناختی از این بازار ندارند.
محمدرضا فروزنده دوست در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: در 14 دسامبر 2018 یعنی همین چند روز پیش، تعداد رمزینهارزهای موجود در یک سایت معتبر به نام CoinMarketCap به اندازه 2079 عدد بود. البته رمزینهارزهای موجود در بازار از این هم بیشتر است و حتی تا سه هزار و 500 عدد میرسد اما به هر حال سایت Coin Market Cap یک سایت رسمی است و آمار آن قابل قبولتر است.
وی با بیان اینکه ما 14 هزار و 605 بازار کریپتو کارنسی (رمزینه ارز) داریم و از سرمایه بازاری در حدود 202 میلیارد دلار صحبت میکنیم، خاطرنشان کرد: با این افت قیمت بیتکوین، غلبه آن در بازار 54 درصد است. البته این غلبه بیتکوین در زمان مشابه در سال 2017 حدود 60 تا 70 درصد بود.
این کارشناس رمزینه ارزها با اشاره به کاهش قیمت بیت کوین گفت: اکتبر سال گذشته حدود هزار و 300 رمزینه ارز در بازار وجود داشت. وقتی تعداد رمزینهارزها بیشتر میشود بعضا افراد به دلایلی مثل مسائل فنی یا ارزشی از بیت کوین خارج میشوند و سرمایه خود را به یک کوین دیگر میبرند. بنابراین عملا تقاضا برای بیت کوین کاهش مییابد. بنابراین یکی از دلایل کاهش قیمت بیت کوین کاهش تقاضا برای آن است.
وی افزود: در 17 دسامبر 2017 قیمت بیتکوین به 20 هزار و 170 دلار رسید. 15 دسامبر 2017 یعنی سه روز قبل از این تاریخ بیت کوین حدود 15 هزار دلار بود. اکنون که در دسامبر 2018 قرار داریم قیمت بیت کوین حدود 6 هزار دلار است؛ یعنی بیش از 50 درصد کاهش قیمت داشته است. البته قیمت بیت کوین در سال 2018 تا پنج هزار و 800 دلار نیز رسیده بود.
فروزنده دوست تاکید کرد: بسیاری از کسانی که در حوزه بیت کوین کار میکنند بر این عقیدهاند که سال 2018 سال رگولاتوری رمزارزها است؛ یعنی اغلب کشورها به دنبال رگوله کردن و تنظیم قوانین و مقررات این حوزه هستند. اما چرا سال 2018 را به عنوان سال رگولاتوری رمزینه ارزها میشناسند؟ تا سال 2016 هر ماینینگ بیت کوین که طی آن بلاکی تایید میشد، 25 بیت کوین به عنوان جایزه میداد. در سال 2016 این عدد تبدیل به 12.5 بیتکوین شد. بنابراین عرضه بیتکوین کم شد. در سال 2016 و 2017 این موضوع ادامه پیدا کرد. در حال حاضر هر بلاکی که تایید میشود 12.5 بیتکوین میدهد و تا سال 2020 هر بلاکی که در این اکوسیستم تایید میشود 6.25 بیتکوین میدهد. بنابراین کشورها از سال 2017 با افزایش تقاضای بیتکوین به این نتیجه رسیدند که باید بیت کوین را رگولاتوری کنند.
وی با بیان اینکه در جهان یک سری اجلاسها در ارتباط با رمزینهارزها برگزار میشود، گفت: شخصیتهای معروفی به این اجلاسها دعوت میشوند. در این اجلاسها درخصوص رمزینه ارزها، مسائل مرتبط با آنها و آینده این نوع ارز سخن گفته میشود. مثلا اخیرا شرکت ریپل بیلکلینتون را دعوت کرد و این برای این شرکت یک نوع تبلیغات به حساب میآمد.
فروزنده دوست اضافه کرد: در سال 2018 اجلاسی تحت عنوان consensus 2018 (اجماع) برگزار شد. از آنجا که در برخی از این اجلاسها تصمیماتی گرفته میشود که بعضا روی رگولاتوری دولتها تاثیرگذار است، برخی توقع داشتند اجلاس consensus نتیجهای داشته باشد و حرکتی در بازار ایجاد کند اما این اتفاق نیفتاد.
وی ادامه داد: نکته بعدی این است که اقدامات برخی کشورها مثل آمریکا، کانادا، چین، ژاپن و ... در سال 2018 به دنبال جلوگیری از کلاهبرداری در حوزه رمزارزها و ICOها بود. ICO در واقع offering initial coin است که به معنای عرضه اولیه سکه است. جذب سرمایهگذار در برخی پروژهها با استفاده از ICO انجام میشود. در برخی پروژهها یک ارز دیجیتال جدید ساخته میشود تا فعالیتهای مالی پروژه با آن ارز دیجیتال انجام گیرد. کسانی که در ICOها سرمایهگذاری میکنند، یا براساس بیت کوین یا براساس اتریوم ارزش توکنی آن پروژه را میخرند. در خیلی از ICOها کلاهبرداری صورت میگرفت (من توصیه میکنم هیچ کس بدون مطالعه در آنها وارد نشود).
این کارشناس رمزینهارزها با بیان اینکه کاهش تقاضا برای ICOها، عملا روی قیمت بیت کوین و اتریوم ( کوین دوم Coin Market Cap است) تاثیر گذاشت، گفت: اتریوم حتی در مقطعی تا هزار و 400 دلار هم رسید. بنابراین این هم دلیل دیگری برای کاهش قیمت بیت کوین بود.
فروزنده دوست در ادامه سخنان خود گفت: اخباری که درخصوص تنظیم مقررات ارزهای دیجیتال مطرح میشود، روی کاهش قیمت بیت کوین تاثیر دارند. مثلا کشور چین گفته رمزینه ارز کالای مجازی است که میتواند جهت استفاده شخصی استفاده شود اما در تجارتهای دولتی استفاده از آن غیرقانونی است.
وی با تاکید بر اینکه اخبار قانونگذاری در مورد رمز ارزها روی قیمت آنها موثر است، گفت: خصوصا کشور ژاپن به شدت روی قیمت رمزینه ارزها تاثیرگذار است؛ چراکه ژاپن یکی از اولین کشورهایی است که معاملات ارزهای دیجیتال را قبل از سال 2017 پذیرفت اما به دلیل مشکلاتی که در این حوزه از قبیل پولشویی، کمک به تامین مالی تروریسم و کلاهبرداری وجود داشت، روی آن قوانین و مقررات گذاشت. از جمله مواردی که ژاپن برخورد خیلی سختی در این حوزه از خود نشان داد، پس از هک شدن 500 میلیون دلار صرافی کوینچک بود که سبب شد ژاپن روی رمزینه ارزها سختگیری بیشتری نشان دهد. میخواهم بگویم ژاپن روی افزایش یا کاهش رمزینه ارزها موثر است.
هیچ اجماعی درخصوص رمزینه ارزها وجود ندارد
فروزنده دوست خاطرنشان کرد: در مالزی رمز ارزها تعیین تکلیف نشدهاند. در روسیه رمزینه ارزها به عنوان سرمایه شناخته میشوند. در سنگاپور این نوع ارز به عنوان کالا یا سرمایه شناخته میشود. کره جنوبی گفتی رمز ارز، ارز یا پول نیست. انگلستان گفته رمز ارز، سرمایه یا پول شخصی است. آلمان رمز ارز را به عنوان ارز مجازی به رسمیت شناخته است.
وی با بیان اینکه FATF حدود 40 توصیه پولشویی و 9 توصیه تامین مالی دارد، گفت: یعنی FATF که در سال 1989 توسط گروه 7G مطرح شد، تاکنون به یک سری قوانین و مقررات مورد پذیرش برای اغلب جامعه جهانی رسیده است اما در حوزه رمز ارزها تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده و اجماعی وجود ندارد. این نگرانی را برای سرمایهگذاری در این حوزه زیاد میکند.
فروزنده دوست با اشاره به اینکه در کشورهای اسلامیبحث مسائل حرام و حلال وجود دارد، گفت: مرکز پژوهشهای اسلامیبورس اوراق بهادار سندی ارائه داده که در آن بحث رمز ارز را از بعد فقه فردی و فقه حقوقی مورد بررسی قرار داده است. در بعضی کشورها مثل مصر یا عربستان مُفتیها اظهارنظرهایی کردهاند اما به هرحال اتفاق آرایی در حوزه رمزینه ارزها وجود ندارد که قاطعانه بگویند این نوع ارز حلال یا حرام است. فقط در یک مقطع که یکی از مفتیها درخصوص رمزینه ارزها نظری داده بود، در همان روز قیمت بیت کوین هزار دلار افزایش یافته بود؛ که البته بعد کاهش یافت.
وی تصریح کرد: بیت کوین در حال حاضر یک سرمایهگذاری خطرپذیر است و افراد باید با مطالعه کامل به آنها وارد شوند.
این کارشناس رمزینه ارز با بیان اینکه ضرر بزرگی متوجه برخی افراد فعال در حوزه رمزینه ارز شده است، اظهار داشت: در اصطلاح به افرادی که بالای هزار بیت کوین دارند، نهنگ گفته میشود و به کسانی که زیر یک بیت کوین دارند، پلانکتون گفته میشود. به افرادی که بالای 5 هزار بیت کوین دارند هم نهنگهای خونخوار گفته میشود.
وی ادامه داد: بازارهای بزرگ بورس دنیا به این شکل است که برخی افراد که سهامهای زیادی دارند، وقتی به یک مرحله از سود میرسند، یک مرتبه سهام خود را برای فروش میگذارند و بازار را پایین میکشند. در بازارهایی که دارای قوانین و مقررات مشخص و رگولاتوری است، این کار غیرمجاز و جرم است اما در بازار رمزینه ارزها چنین قوانینی وجود ندارد و این حرکت نهنگها باعث متضرر شدن افرادی میشود که با این بازار آشنایی ندارند. نهنگها آنقدر حرفهای هستند که میدانند چگونه حرکت کنند تا متضرر نشوند.
فروزنده دوست خاطرنشان کرد: البته تعداد نهنگها خیلی زیاد نیست و این افراد انگشتشمارند. اما همین تعداد، بازار را بالا و پایین میکنند و منجر به سود و زیان افراد عادی بازار که اصطلاحا خیار دریایی، عروس دریایی و ... نامیده میشوند، میشوند. در همین بازار دلار هم شاهد چنین اتفاقاتی هستیم. کسانی که بزرگان بازار هستند و میتوان به آنان نهنگهای بازار دلار گفت، میبینند به سود موردنظر خود رسیدهاند و عملا سرمایه خود را در بازارهای دیگری میبرند. به همین دلیل بازار شروع به افت کردن میکند. این اتفاق در بازارهایی که نظارت بر روی آنها نیست، رخ میدهد.