معاون وزیر نفت اعلام کرد:
پتروشیمیها باید تا پایان سال ۶.۹ میلیارد دلار ارز به بازار عرضه کنند /الزام عرضه 200 میلیون دلار در هر هفته
معاون وزیر نفت گفت: از تاریخ ۲۱ / ۱ /۹۷تا ۲۶/ ۵، ۲ میلیون و ۵۷۱ میلیون دلار( 2571/8میلیون دلار) ارز پتروشیمی در نیما عرضه شد. طبق براورد صادرات ۹۷ در ۴۹ هفته باقیمانده منهای سه هفته اول سال باید ۱۲ میلیارد دلار عرضه شود که این رقم بعد از کسر هزینه ها ۶.۹ میلیارد دلار ( 6986.8 میلیون دلار) می شود، یعنی هر هفته ۳۰۰ میلیون دلار و منهای هزینهها ۲۰۰ میلیون دلار میشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، رضا نوروز زاده در اولین نشست خبری خود در جمع خبرنگاران گفت: وقتی نظری بیان شد قابل جمع شدن نیست، باید اخلاق را رعایت کنیم، اگر خبری در جامعه پخش شود اثر خود را می گذارد، بنابراین انتشار خبر نباید به نحوی باشد که منجر به آسیب به جامعه شود. در هر جامعهای سرمایه اصلی نفت و گاز و معدن نیست اعتماد مردم به حکومت است، این مهم شکل نمیگیرد مگر اینکه مسولان در رفتار و گفتار خود به گونهای عمل کنند که مانع از بین رفتن اعتماد شوند که در این بین رسانه نقش اصلی را دارد، وقتی جو جامعه سیاسی میشود بیان خبر با بیان مواضع قاطی میشود، اگر اعتماد مردم به دولت از بین برود از اصحاب رسانه هم سلب میشود و چیزی برای کشور نمیماند. مدیر؛ بنگاه اقتصادی خود را اداره میکند نه مواضع سیاسی. امروز وقتی اتفاقی در کشور مثل شرایط کنونی و از نیمه دوم سال ۹۶، میافتد نیاز است دولت شرایط را سامان دهد.
وی افزود: در اوضاع کنونی صادرات باید شفاف باشد تا دولت که مسولیت تامین ارز را دارد تکلیف خود را بداند.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی با بیان اینکه اکنون پتروشیمی ها با اجرای اصل ۴۴خصوصی هستند و ما نظارت مستقیم نداریم، تصریح کرد: ما نقش حاکمیتی داریم و تولید، فروش بازار داخل و صادرات را رصد میکنیم.
وی افزود: وقتی موضوع ارز در کشور ویژه شد رئیس جمهور اختیار واحدهای پتروشیمی وزارت رفاه و دفاع را به وزیر نفت داد. آقای زنگنه جلساتی تشکیل داد و ما به عنوان نماینده بخش خصوصی و خصولتی مامور اجرای دستورات شدیم نتیجه اینکه ابتدا کل واحدهای پتروشیمی که ارز تحصیل میکردند منهای هزینههایشان را احصا کردیم. با هماهنگی خودشان سهم هر هلدینگ را مشخص کردیم و سپس هزینهها را در نظر گرفتیم برای اینکه عرضه ارز منتظر محاسبه هزینه آنها نشود.
وی تاکید کرد: امروز سهم هر هلدینگ و شرکت پتروشیمی مشخص است و باید در سامانه نیمما عرضه کنند، ما نیز رصد میکنیم و بانک مرکزی نیز اعلام میکند.
نوروززاده گفت: طبق اعلام گمرک ۴۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داریم که ۱۲ میلیارد دلار سهم پتروشیمیها است که ۷ میلیارد دلار ال پی جی نباید در این رقم لحاظ شود.
وی افزود: ما محاسبه کردیم غیر از هزینههای ضروری مثل کاتالیست، مواد شیمیایی، قطعات یدکی، کرایه حمل کشتی، بدهیهای سررسید شده و پروژههایی که امسال و سال آینده باید اجرا شوند، محدودیت سرمایهگذاری ایجاد شود با هماهنگیهای صورت گرفته پتروشیمیها نیز تبعیت کردند و این موضوع را ما و بانک مرکزی نیز رصد میکنیم البته این که صادرکنندگان ارز را به بازار عرضه کنند باید پیمانسپاری صورت گیرد و وظیفه گمرک و وزارت اقتصاد است که آن را پیگیری کنند
معاون وزیر نفت تصریح کرد: از تاریخ 21 فروردین تا 26 مرداد 2 میلیارد 571 میلیون دلار از سوی پتروشیمیها به نیما عرضه شده است ما فعلا به پتروشیمیها اعلام کردیم که سرمایهگذاریشان به روش تامین ارز خارجی باشد و درآمد خودشان را صرف تزریق به بازار کنند. با این شرایط 25 درصد از درآمدشان برای هزینههای خودشان در نظر گرفته شده و مابقی ارز عرضه میشود تا دولت بتواند پاسخگوی جامعه باشد.
نرخ خوراک تغییر نمیکند
وی درباره نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی و اینکه آیا تغییر خواهد کرد بیان کرد: فعلا نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی با نرخ قبلی یعنی 3800 تومان است و تغییری در آن داده نمیشود چرا که با ارز نیما که 4200 تومانی است فقط 400 تومان فاصله دارد. با یک دلار خوراک یک دلار محصول تولید نمیشود بنابراین فعلا نرخها به همان صورت قبلی باقی میماند.
وی در ادامه با اشاره به جلسهای که با معاون اول رئیس جمهور برگزار شده گفت: در این جلسه اعلام شد که پتروشیمیها به طور دقیق و به موقع به تعهدات خود عمل کردهاند و این موضوع از طریق سامانه نیما قابل رصد است. بنابراین باید گفت که پتروشیمیها مستحق تشویق نیز هستند.
پتروشیمیها هفتهای 200 میلیون دلار ارز به نیما میدهند
وی با بیان اینکه از تاریخ 21 فروردین 97 تا 26 مرداد 97 دو میلیارد و 571 میلیون دلار ارز در سامانه نیما از سوی پتروشیمیها عرضه شده است خاطرنشان کرد: طبق برآوردها در 49 هفته باقی مانده تا پایان 97 منهای سه هفته اول حدود 12 میلیارد دلار درآمد ارزی پتروشیمیها است که میزان ارزی که پتروشیمیها باید به سامانه عرضه کنند هفتهای 300 میلیون دلار است که منهای هزینههایشان 200 میلیون دلار در هر هفته خواهد بود.
بانک مرکزی و نیما محرمانه نیست / پتروشمیها برای تامین ارز تحت فشارند
نوروززاده درباره برخی اظهارات مقامات از جمله رئیس جمهور و نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه پتروشیمیها متعهد به عرضه ارز خود نیستند اظهار داشت: بانک مرکزی و شبکه نیما محرمانه نیست و کاملا شفاف است ما به پتروشیمیها اعلام کردهایم که منهای هزینههایشان تمامی ارز را به سامانه عرضه کنند اکنون پتروشیمیها برای کمک به دولت و بازار تحت فشارند و گرنه اینها بخش خصوصی هستند و باید برای خودشان سرمایهگذاری کنند فقط برای اینکه وضعیت بحرانی ارز کنونی آرام شود به کشور کمک میکنند و تاکنون نیز به نفع احسن این کار را انجام دادهاند.
نوروززاده درباره تنظیم بازار نیز تصریح کرد: تولید واحدهای پتروشیمی توسطNPC رصد میشود بخشی از تولیدات آنها بین مجتمعی مصرف میشود، بخشی در بورس عرضه شده و مازاد آن نیز صادر میشود و تا زمانی که نیاز داخل تامین نشود اجازه صادرات داده نمیشود. مثلا ما 240 هزار تن ظرفیت تولید پت داریم که حتی یک کیلو از آن نیز صادر نمیشود.
وی یادآور شد: اما مصرف کنندگان محصولات پتروشیمی توسط تنظیم بازار در وزارت صنایع معرفی میشوند و ما نقشی در معرفی مصرف کنندگان به کارخانجات نداریم. به وزارت صنعت اعلام کردهایم که در کالاهایی که کمبود داریم به ما اعلام کنند. اما در مورد هر پروندهای در آزادفروشی محصولات پتروشیمی ما مسئولیم.