رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران:
بازرسیهای سلیقهای امنیت بازار برنج را تهدید میکند/ قاچاق برنج معکوس شده است/ اول پلمب میکنند بعد سند و مدرک میخواهند
رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران گفت:در شرایطی که هیچگونه کمبود یا افزایش قیمتی در بازار برنج های وارداتی وجود ندارد، پلمب انبارها به بهانه احتکار، توقیف محمولههای برنج در جادهها به بهانه قاچاق و در نهایت متهم کردن واردکنندگان غیرمنطقی است.
مرتضی شاه حسینی رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص بازرسیهای اخیر گفت: در حالی که تمام آنچه وارد میشود در سامانه انبارها ثبت و به وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حمایت مصرفکنندگان، اعلام میشود، بازرسان میتوانند به سامانه مراجعه و از سازمانها استعلام بگیرند و نیازی به کشف نیست، اما متاسفانه در نتیجه رفتار سلیقهای برخی اول محکوم میکنند و بعد تقاضای سند و مدرک میکنند.
وی با توضیح اینکه، احتکار زمانی اتفاق میافتد که عرضه محصول کاهش یافته و قیمتها افزایش غیرمعقول داشته باشند، تصریح کرد: در حال حاضر تمامی برنجها با ارز دولتی و طبق روال مشخص و قانونی وارد کشور میشود و اطلاعات برنجهای وارداتی قبل از ترخیص از گمرک باید در سامانه انبارها ثبت و نام گیرنده معرفی و مشخص شود که در چه محلی دپو میشود و براساس این اطلاعات تمامی محمولههای وارداتی پایش میشود و در سامانه انبارها که زیر نظر وزارت صمت است ثبت و قابل دسترسی است.
رئیس انجمن ادامه داد: متاسفانه برخی بازرسان برخلاف بازرسان سازمان حمایت و وزارت صمت آشنا به جزئیات نیستند و این مساله موجب شده تا در بازرسیها دچار تشتت آراء شده و مشکلاتی را ایجادکنند.
وی اظهارداشت: بخشی از برنجهایی که از گمرک ترخیص می شود، در همان بندر توسط بنکداران خریداری و به انبارهای ایشان حمل شده و بخش دیگری برای ذخیره دپوی واردکنندگان به محل انبار ایشان منتقل می شود.
شاه حسینی با یادآوری اینکه هر ساله برای تأمین نیاز بازار در دوران ممنوعیت واردات مقداری برنج ذخیره میشود، تصریح کرد: امسال نیز با توجه به تاکیدات وزارت جهاد کشاورزی و ستاد تنظیم بازار، این ذخیره سازی در حد معقول انجام گرفته است.
وی توضیح داد: با پایشی که انجام گرفته، امسال در مقایسه با سال گذشته میزان واردات 200 هزارتن کمتر بوده، چنانکه سال گذشته تاپایان مرداد ماه یک میلیون و 56 هزار تن شده است و امسال تا پایان این زمان 811 هزارتن بوده است.
رئیس انجمن با بیان اینکه به طور متوسط ماهانه 120 تا 130 هزارتن برنج وارداتی در کشور مصرف میشود، افرود: لازم به یادآوری است که ارز دولتی به تازگی برای برنج تصویب نشده و از قبل هم بوده است و در تمامی دورهها مدیریت آن به خوبی انجام شده است.
وی گفت: در تمامی دورهها همکاری تنگاتنگی میان انجمن با سازمان حمایت در زمینه ارائه اسناد مثبته و قیمتگذاری برقرار است.
شاه حسینی با بیان اینکه اصل کار نظارت بر بازار اتفاقی خوب است که موجب ایجاد نظم و آرامش در بازار میشود، اظهارداشت: اما متاسفانه درحال حاضر رصد و پایش بازار تابع آییننامهای مدون نبوده و در شهرهای مختلف براساس سلیقههای متفاوت رفتار میشود و دوم اینکه به دنبال رصد غیرکارشناسی توسط افراد غیرمتخصص، آبرو و اعتبار بسیاری از واردکنندگان مورد تهدید قرارگرفته است و اگر آییننامه اصلاح نشود و استانها یکسان عمل نکنند، با مشکلات جدی روبر میشویم.
وی افزود: به دلیل تفاوت قیمت ارز دولتی با بازار آزاد، قاچاق صرفه اقتصادی ندارد و از ابتدای امسال هیچ برنج قاچاقی در بازار عرضه نشده و این در حالی است که روند معکوس این اتفاق افتاده و به دلیل اینکه برنج با ارز دولتی وارد میشود، احتمال اینکه به صورت قاچاق از کشور خارج شود زیاد بوده و باید برای جلوگیری از این اتفاق اقداماتی صورت گیرد.
شاه حسینی با بیان اینکه این روند موجب شده تا در جادهها به ظن قاچاق کامیونهای حامل برنج را متوقف کنند، توضیح داد: این روند خوبی نیست که در شرایطی که مشکلی در بازار نیست همه را قانون شکن بدانیم مگر اینکه خلاف آن ثابت شود، چراکه اصل بر سلامت و صحت است مگر آنکه خلافش ثابت شود.
رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران، با انتقاد به این رفتار، تهیه آیین نامهای مدون برای بازرسی از بازار برنج را الزامی دانست و توضیح داد: ادامه روند پلمب انبارها و متوقف کردن محمولههای برنج در جادهها، موجب اختلال در بازار شده است.
وی گفت: این رفتار با یک کالای اساسی میتواند تبعات منفی زیادی داشته باشد و از این رو انجمن برای حل مشکلات با مسولان دولتی جلسه گذاشته و امیدوار هستیم که مشکلات حل شود.