در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
دولت بخشخصوصی را محرم نمیداند/ بنگاههای کوچک بدون حمایت دولت از بین میروند/ ممنوعیت واردات برخی کالاها قاچاق را افزایش می دهد
دبیرکل اتحادیه شرکتهای فنی مهندسی حفاظت الکترونیک و شبکههای ایمنی گفت: بخشخصوصی دولت را کاملا درک میکند و محدویتهای موجود را میداند. اما در این فضا بخشخصوصی به عنوان محرم دولت به شمار نمیآید و دولت آن را در کنار خودش نگه نمیدارد تا راهکار جدید ارائه شود. دولت باید بداند با مدیریت دستوری کاری از پیش نمیرود.
علی مسعودی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص شرایط کنونی تجارت در ایران اظهار داشت: رویکرد دولت و سایر قوا در قبال بخشخصوصی به گونه ای است که آنها ما را محرم نمیدانند و تنها راهکار حل مشکلات کنونی گسترش تعامل بخشخصوصی و قوای سه گانه است.
مسعودی در پاسخ به این سوال که آیا حرکت نقل و انتقالات مالی از دلار به سمت یورو گامی مثبت برای تجارت آسان است، اظهار کرد: موضوع جایگزینی یورو به جای دلار برای ما اتفاق تازهای نیست. از ابتدای سال جاری و حتی پیش از آن به دلیل مشکلات نقل و انتقال مالی، مبادلات صنایع الکترونیک به سمت یورو رفت.
وی افزود: چون دلار آمریکا قابل رصد است و شرکتهای خارجی هم ترجیح میدادند با یورو کار کنند. در نتیجه این اتفاق تاثیری بر روی فعالیت ما نمیگذارد. فقط مسئله حجم مبادلات با اروپا این جا مطرح میشود و اینکه اروپاییها ترجیحشان مبادله با ایران است یا آمریکا؟ که جواب آن هم کاملا مشخص است.
مسعودی با بیان اینکه بررسی رفتار دولت در قبال تجارت نشان میدهد، اعلام بخشنامههای متعدد و متنوع گذشته از فشارهای بینالمللی به تجارت صدمه زیادی وارد کرده اظهار داشت: متاسفانه دولت بخشخصوصی را محرم خودش نمیداند، یکجانبه همه تصمیمات را میگیرد و برپایه آن بخشنامههای مختلف صادر میکند. این اتفاق در مورد ثبت سفارش کالاها و یا ممنوعیت واردات کالاها رخ داد. براین اساس نیز کالاهایی که باید با ارز 4200 وارد میشد در گروههای دیگر قرار گرفتند. در حقیقت یک سری محدودیتهای بیش از پیش بر ما وارد شد که کار را سخت کرده است.
دبیرکل اتحادیه شرکتهای فنی مهندسی حفاظت الکترونیک و شبکههای ایمنی درباره اینکه درصنعت الکترونیک آیا کالاهایی در ردیف غیر از 2 قرار گرفته اند یا خیر گفت: بله متاسفانه این اتفاق افتاده، دوربین مدار بسته در ردیف 2 قرار گرفت و ارز 4200 به آن تعلق گرفت ولی دستگاه ذخیره همین دوربین در گروه کالاهای 3 قرار گرفت که ارز 4200 به آن تعلق نمیگرفت. درحالی که ما دوربین را صرفا برای نمایش وجود دوربین در اماکن مختلف نصب نمیکنیم؛ موضوع ضبط آن است که باعث افزایش ایمنی و بازنگری آن میشود. این نگاه در مورد مواد اولیه صنعت داخلی نیز رقم خورد. درحالی که موضوع ایمن بودن فضای اماکن کمتر از بحث امنیت غذایی نیست.
وی افزود: اما آیا با ممنوعیت مشکلات حل میشود. با حذف کالاها ما فقط صورت مسئله را پاک میکنیم. وقتی ما دستوری واردات یک کالا را ممنوع میکنیم، این تصمیم نادرست در برخی موارد نتیجهاش میشود قاچاق که مشکلات بیشتری را به کشور وارد میکند. دولت در این مسیر باید اتاق بازرگانی را به عنوان پارلمان بخش خصوصی طرف مشورت قرار دهد. وقتی دولت سکوت میکند و حتی قوای دیگر اتاق بازرگانی را طبق قانون به عنوان مشاور عملا در تصمیمات دخیل نمیدانند. مشکلات ما کمتر نمیشود که هیچ، بلکه بیشتر میشود.
وی در خصوص عملکرد دولت و به ویژه بانک مرکزی در زمینه سامانه نیما گفت: به رغم اینکه سروصداهای نیما خوابیده، شرایط فرقی نکرده است و از طریق نیما با صفهای طولانی مواجه هستیم و در برخی موارد ارزی به ما تخصیص نیافته است و هنوز هم معلوم نیست این ارز به دست چه کسانی می رسد.
مسعودی با بیان اینکه در شرایط کنونی راهکار برای حل مسائل و چالشهای آتی همگرایی دولت و بخش خصوصی است، گفت: دولت برای جلوگیری از بحرانهای متعدد به جای اینکه به صورت مجزا از بخشخصوصی تصمیم بگیرد، بخشخصوصی و بنگاههای اقتصادی را بازوی مشورتی و اجرایی خود قرار دهد. از این طریق نیز برنامه شش ماهه و یا حداقل سه ماهه ترسیم کند تا فعالان اقتصادی بدانند برنامه آنها چیست چرا که این بیبرنامگی فعلی به شدت به تجارت آسیب میزند.
وی گفت: امروز مردم به دنبال حرف جدید، رویکرد جدید هستند. حرفها و عملکردهای تکراری بیش از پیش به همه صدمه میزند. البته بخشخصوصی دولت را کاملا درک میکند و محدویتهای موجود را میداند، اما در این فضا بخشخصوصی به عنوان محرم دولت به شمار نمیآید و دولت آن را در کنار خودش نگه نمیدارد تا راهکار جدید ارائه شود. دولت باید بداند با مدیریت دستوری کاری از پیش نمیرود.
مسعودی افزود: براین اساس اکنون بنگاههای تولیدی و غیر تولیدی همه دچار مشکل هستند. کارخانههایی به دلیل نبود مواد اولیه که وارداتی بودند تعطیل و یا نیمه تعطیل شدند. در این بین نیز بنگاههای کوچک از بین رفتند. از سویی بنگاههای بزرگ با کمبود مواد اولیه روبرو هستند و بازار به رغم تشنگی موجودی ندارد.
وی گفت: عدم تناسب عرضه و تقاضا نیز باعث شده، قیمت در بازار افزایش پیدا کند. ما امروز با افزایش قیمت در صنعت "هایتک"، "آی تی" ، خودرو و غیره مواجه هستیم. الان هنوز تحریمی اتفاق نیفتاده که ما خودمان دچار خودتحریمی شدیم. باید حس همدلی و همراهی که پارلمان بخشخصوصی دارد و از دولت و سایر قوا طلب میکند از سوی قوای سه گانه نیز تایید شود. با این همدلی است که مشکلات حل خواهد شد.