بیژن نامدار زنگنه:
بازار رقابت به کسی که عقب بماند هیچ ترحمی نمیکند / رقابت در حوزه کسب و کار جدی و بیرحمانه است
وزیر نفت تاکید کرد که رقابت در حوزه کسب و کار جدی و بیرحمانه است و بازار رقابت به کسی که عقب بماند هیچ ترحمی نمیکند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، بیژن نامدار زنگنه در نخستین دوره جایزه سرآمدی و بهبود مستمر صنعت نفت اظهار داشت: بنده زمانی فکر می کردم علت اصلی این که در کشورهای پیشرفته در حوزه کسب و کار به مساله ارتقاء تکنولوژی و پژوهش می پردازند، چیست؟ سال 84 زمانی که بنده در دانشگاه حضور داشتم بحث بر سر این بود که چرا ارتباط بین صنعت و دانشگاه در ایران ضعیف است؟ برخی میگفتند دولت به این مساله بیتوجه است؛ برخی کم بودن اعتبارات پژوهشی را مطرح میکردند. برخی نیز عنوان میکردند که ارادهای در مدیران وجود ندارد و حتی برخی میگفتند دانشگاه در عالم هپورت است و اساتید از حوزه صنعت چیزی نمی داند .
وی افزود: سوال این است که چرا پژوهش در کشورهای پیشرفته رونق دارد؟ آیا ژن ما با آنها فرق دارد؟ یا اینکه این یک دستور اداری است که باید در این کشورها به پژوهش توجه ویژه داشته باشند؟ بنده به این فکر کردم که موتور محرکه کسب و کار در کشورهای پیشرفته چییست. به این نکته رسیدیم که در این کشورها رقابت جدی و بیرحمانه است و در حوزه رقابت به کسی که عقب بماند هیچ ترحمی در بازار نمیشود. مثلا اگر به شرکت نوکیا نگاه کنیم 10 سال پیش اکثریت مردم از این نوع گوشی استفاده میکردند؛ اکنون باید بپرسیم چرا این گوشی دیگر مورد توجه مشتریان قرار نمیگیرد؟ پاسخ این است که در جریان رقابت حذف شدند.
وزیر نفت تصریح کرد: رقابت یعنی اینکه یک کالا و خدمت با قیمت کمتر و کیفیت بهتر ارایه شود.
وی با ذکر نقل قولی از سفیر یکی از کشورها اظهار داشت: مسوولان یک شرکت تولید کننده ساعت در ژاپن گفته بودند که شما توقع دارید کیفیت یک ساعت بالاتر و قیمت آن همواره کمتر باشد. مگر چه اتفاقی در نفت می افتد که هر سال توقع دارید قیمت آن افزایش یابد؟زمانی که کیفیت یک کالا بهتر میشود در قبال آن قیمتها نیز پایین میآید و این مساله جزء با ارتقاء تکنولوژی رخ نمیدهد. با تحقیق و پژوهش چیزی تولید میشود که با کیفیت بالاتر و قیمت پایینتری باشد.
وزیر نفت با بیان اینکه رقابت و توسعه تکنولوژی که شرکتها را قادر به رقابت میکند امری انتخابی نیست و تلاش برای حیات و ممات است، تاکید کرد: ورود به عرصه رقابت انتخاب نیست بلکه اجبار است. اگر کسی اشتباه کند و عقب بماند چیزی از او باقی نمیماند. البته این کار در بنگاههایی که انحصاری هستند سختتر است .
وی در ادامه بیان کرد: اکنون شرکتهای بین المللی نفتی میگویند که ما از قیمت نفت عبور کردهایم و اکنون تلاش ما این است که هزینههای خود را کاهش دهیم و در این صورت میتوانیم بگوییم موفق هستیم.
وزیر نفت با اشاره به اینکه در پتروشیمیها مساله سود مهم است، یادآور شد: پتروشیمیها زمانی در بازار رقابت حضور دارند که قیمتهایشان رقابتی باشد. در این حوزه سیستم اداری مطرح نیست و معاملات واقعی است بنابراین ناچار میشوند کیفیت را بالا برده و قیمت را پایین بیاورند تا باقی بمانند.
زنگنه با بیان اینکه جایی که انحصار وجود دارد ارزیابی سخت میشود، تصریح کرد: در حال حاضر روابط بین شرکتهای نفت و گاز و دولت مخدوش است بنابراین ارزیابی به سختی انجام میشود.
وی با تاکید بر اینکه ما در جایزه سرآمدی دنبال رقابت و ثمربخشی هستیم، تاکید کرد: اکنون ارزیابیهایی که برای جایزه سرآمدی و بهبود مستمر صنعت نفت انتخاب کردیم سعی کردیم از اشخاص مستقل ثالث باشند. سعی این است که ملاکهای انتخاب ما بینالمللی بوده و با جامعه جهانی حرفهای پیوند بخوریم. البته ملاحظات خاص خود را نیز داریم.