معاون وزیر کشاورزی:
افزایش 18 درصدی بودجه کشاورزی در لایحه بودجه 97/ اتمام پروژه آبرسانی دشت زابل تا پایان سال آینده/ قیمت خریدهای تضمینی به زودی اعلام میشود
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای اتمام طرح شبکه آبیاری 46 هزار هکتاری دشت زابل در سیستان دولت 1225 میلیارد تومان را اختصاص داده که امیدواریم با تخصیص این پول تا پایان سال 97 کل پروژه دشت زابل به اتمام برسد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، نشست خبری عبدالمهدی بخشنده معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی با موضوع بودجه بخش کشاورزی برای سال 97 امروز سه شنبه 5 دی در ساختمان وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
در این نشست بخشنده معاون برنامهریزی و اقتصاد وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: ما در بخش کشاورزی از 11 فصل بودجه سهمبری داریم که اعم از کشاورزی، حفاظتی، آب، منابع طبیعی، حمل و نقل، بنادر و کشتیرانی و محیط زیست را شامل میشود.
وی افزود: در بخش تملکهای دارایی کل کشور، ملی و استانی که شامل اعتبارات دارایی، همه وزارتخانهها میشود 60 هزار میلیارد تومان بودجه اختصاص داده شده است که این میزان بدون احتساب درآمدهای اختصاصی نسبت به قانون مصوب سال 96 است و 15 درصد کاهش داشته است. اما در وزارت جهاد کشاورزی اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای ملی اعم از ستاد، وزارتخانه، دستگاههای تابعه مانند سازمان جنگلها، سازمان تات و بخشهای مختلف کشاورزی در قالب 10 فصل، 31 برنامه و 117 طرح دو هزار میلیارد و 340 میلیون تومان است که نسبت به اعتبار مشابه در قانون بودجه سال 96 ، 47 درصد کاهش داشته است.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی در ادامه تصریح کرد: اعتبار تملک داراییهای سرمایهای ملی وزارت جهاد کشاورزی در پیوست شماره یک لایحه بودجه دو هزار و 340 میلیارد تومان است و همچنان ردیفهای متفرقه جمعا حدود 7هزار و 200میلیارد تومان است که نسبت به بودجه سال 96 با فرض اینکه از ردیف دو میلیارد دلاری مربوط به محیط زیست، آبخیزداری و پسماند، 30 درصد به آبخیزداری ا ختصاص بدهند، بودجه حدود 18 درصد افزایش را نشان میدهد ممکن است مجلس سهم آبخیزداری را کم یا زیاد کند اما فرض را بر این 30 درصد گذاشتیم.
بخشنده در رابطه با صندوق توسعه ملی خاطرنشان کرد: ما از محل صندوق توسعه ملی منابع خوبی داریم که مشکلات را حل میکنند خوشبختانه با کمکی که رئیس جمهور، معاون اول و نوبخت به ما کردهاند از منابع توسعه ملی در بودجه 97 معادل ریالی 300 میلیون دلار را به توسعه سیستمهای آبیاری نوین یا تحت فشار اختصاص دادند که 1050 میلیارد تومان میشود.
وی افزود: ما برای واردات نهادهها، ارز مبادلهای میگیریم اما برای برخی ا قلام مانند گوشت قرمز به ما ارز مبادلهای نمیدهند و باید با قیمت آزاد خرید کنیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به طرحهای سیستمهای آبیاری تحت فشار تصریح کرد: ما در سا ل96 ، 250 هزار هکتار تا پایان سال سیستم نوین آبیاری را به اتمام میرسانیم در سال 97 ، 300 میلیون دلار از صندوق توسعه ملی و 850 میلیارد تومان از بودجه به این امر اختصاص دادهایم امیدواریم در سال 97 حداقل 200 هزار هکتار سیستمهای نوین را توسعه دهیم.
وی افزود: در بودجه 97 برای اتمام طرح شبکه آبیاری 46 هزار هکتاری دشت زابل در سیستان دولت 350 میلیون دلار که معادل 1225 میلیارد تومان است را اختصاص داده که امیدواریم با تخصیص این پول تا پایان سال 97 کل پروژه دشت زابل به اتمام برسد. در برنامه ششم توسعه به بخش کشاوزری تکلیف شده در طول 5 سال 10 میلیون هکتار عملیات آبخیزداری انجام دهد که سالی دو میلیون هکتار میشو د که با این بودجه امیدواریم به تکلیفمان عمل کنیم. این اولین بار است که از بخش منابع طبیعی به آبخیزداری بودجه تعلق میگیرد.
بخشنده در رابطه با مبلغ اختصاص داده شده به بیابانزدایی تشریح کرد: 100 میلیون دلار برای مبارزه با بیابانزایی در مناطق مختلف کشور و مخصوصاً بحث ریزگردهای خوزستان از صندوق توسعه ملی اختصاص داده شده که معادل 350 میلیارد تومان است. با توجه به اینکه در قانون برنامه ششم تکالیفی در مورد توسعه گیاهان دارویی، کشاورزی حفاظتی، گلخانهها و باغات در اراضی شیبدار درنظر گرفته شده در هر چهار مورد برای ما چهارردیف جدید در بودجه 97 پیشبینی شده که امیدواریم به ما تعلق بگیرد.
وی افزود: بحث کمکهای فنی و اعتباری، بازسازی و نوسازی قنوات کشاورزی کشور است. سیستم قنات اثربخشی بالایی برای ذخیره آب دارد و مناسب آبیاری است. بودجه در سال 96 70 میلیارد تومان بود اما با 28 درصد رشد به 96 میلیارد تومان رسیده است. ما از سازمان مدیریت خواهش کردیم از هر جا که ممکن است به این بودجه اضافه کنند. بخشهای مختلف کشاورزی اعلام آمادگی کردهاند که اگر لازم است بعضی از بخشها بودجهشان کم شود و بودجه قنات اضافه گردد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در رابطه با تجهیز و نوسازی اراضی زیرسدی اظهار کرد: در بحث تجهیز و نوسازی اراضی زیرسدهای مخزنی و اراضی شالیزاری در شمال که اعتبار آن 46 درصد رشد داشته است. بودجه مربوط به توسعه کشاورزی حفاظتی و کمکهای فنی و اعتباری مربوط به افزایش تولید محصولات زراعی و گلخانهای را هم از 25 میلیارد تومان در سال 96 به 80 میلیارد تومان در بودجه 97 معادل 220 درصد افزایش دادهایم.
وی در خصوص اعتبار سازمان دامپزشکی عنوان کرد: اعتبار مربوط به سازمان دامپزشکی کشور برای خرید واکسن و واکسیناسیون دام که امسال 66 میلیارد تومان بود با 36 درصد رشد برای سال 97 به 90 میلیارد تومان رسید. اما ما امیدواریم این میزان افزایش یابد.
بخشنده افزود: اعتبار مربوط به یارانه نهادهها و عوامل تولید مانند کود شیمیایی، بذر، نهال و سموم عمومی اعتبار در سال 96 450 میلیارد تومان بود که برای سال آینده با 20 درصد رشد به 540 میلیارد تومان رسید. اعتبار مربوط به ساماندهی تولید و خرید تضمینی چای کشور نیز که امسال 100 میلیارد تومان بود برای سال آینده به 125 میلیارد تومان افزایش یافت. ردیف مربوط به ضرر و زیان و یارانه سود خریدهای تضمینی که در سال 96 صد میلیارد تومان بود در بودجه 97 با صددرصد رشد به 200 میلیارد تومان افزایش یافت.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در رابطه با اعتبارات خرید تضمینی گندم اذعان داشت: در بودجه سال 96 ردیف مربوط به اعتبارات خرید تضمینی گندم که در حقیقت یارانه آرد محسوب میشود 8هزار و 200 میلیارد تومان بود که از این میزان 6هزار میلیارد تومانآن را به ما تخصیص دادند. این شش هزار میلیارد تومان سه هزار و 300 میلیارد تومان را از خزانه و 2هزار و 700 میلیارد تومان هم دولت اوراق مشارکت فروخت و 700 میلیارد تومان هم اسناد خزانه اسلامی را اختصاص داد. در حالی که ما امسال 11هزار و 400 میلیارد تومان از کشاورزان گندم خریداری کردیم که 6هزار از این طریق و 3 هزار میلیارد تومان هم به بانکها معرفی شده و تسهیلات گرفتیم. 2هزار و 400 میلیارد تومان را هم شرکت بازرگانی دولتی از محل فروش ماهیانه گندم به کارخانههای آردسازی تامین کرد.
وی افزود: برای سال 97 پیشنهاد ما و برآورد ما این است که خرید تضمینی که از اول اردیبهشت شروع خواهد شد با همان سازوکار سال گذشته انجام شود و تغییری نخواهد کرد. پیشنهاد وزیر و وزارتخانه این است تا همه چیز مانند سال گذشته باشد. دولت به هر نحو در این چند سال این پول را تامین کرده است و این موضوع اجتنابناپذیر است. در این خصوص در بودجه سال آینده در ردیفها 5هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که 3هزار و 300 میلیارد تومان از بخش درآمدهای یارانهای و 1700 میلیارد تومان هم از ردیفهای عمومی است اما در بند هـ تبصره 5 بودجه 97 دولت پیشبینی کرده 970 میلیارد تومان اوراق اسناد خزانه اسلامی به فروش برساند که صراحتاً اجازه گرفته بخشی از این پول را برای خرید تضمینی و قیمت تضمینی اختصاص دهد و کسری پول خرید گندم را از این محل تامین کند. ما در سال 97 هم پیشبینی خودکفایی گندم را کردهایم و واردات گندم نخواهیم داشت.
بخشنده در رابطه با اعلام نشدن قیمت خرید تضمینی تاکید کرد: قیمت خرید تضمینی روز گذشته درشورای اقتصاد توسط معاون اول رئیس جمهور مطرح شد که تاخیر داشتهایم. در این زمینه مکرراً درخواست شده که اعلام شود از آقای نوبخت خواسته شد در اسرع وقت قیمت خرید تضمینی را نهایی کرده و اعلام کند. این قیمت مطابق قانون باید در شهریور ماه اعلام میشد که هنوز خبری از آن نیست. پیشبینی ما این است که حداقل به اندازهای که بانک مرکزی شاخص تورم را بالا اعلام کرده است شاخص قیمت خرید تضمینی نیز بالاتر برود. ما امیدواریم به یک توافق برسیم و پیشنهاد وزیر معادل نرخ تورم تا 9 درصد افزایش قیمت است.
وی افزود: ما امیدواریم در تولید دانههای روغنی در سال آینده به بالای 600 هزار تن برسیم به این دلیل که در کشور در این زمینه بسیار آسیبپذیر هستیم. ما افزایش قیمت خرید تضمینی را برای تمام محصولات پیشنهاد دادهایم و منوط به گندم نمیشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در رابطه با قیمت گازوئیل و بنزین بیان کرد: لایحهای که دولت به مجلس داده گازوئیل را100 تومان و بنزین را از هزار به 1500 رسانده است. از کل گازوئیل مصرفی کشور 9.6 درصد در بخش کشاورزی مصرف میشود که معادل 3.3 میلیارد لیتر درسال است این سوخت برای چاههای آب و ماشینآلات و ادوات کشاورزی استفاده میشود که با گرانی 100 تومانی هزینههای تولید را بالا میبرد. اثر دیگر آن هم در حمل و نقل عمومی محصولات کشاورزی است. از این گرانی بنزین و گازوئیل دولت 17 هزار میلیارد تومان درآمد به دست میآورد که میخواهد آن را صرف اشتغال کند که بیش از 2هزار میلیارد تومان ا ز آن را برای بخش کشاورزی در نظر گرفته است.
بخشنده با اشاره به وام یک و نیم میلیارد دلاری بخش اشتغال اظهار کرد: از وام یک و نیم میلیارد دلاری بخش اشتغال روستایی و عشایری که از صندوق توسعه ملی برداشت شده و معادل 5 هزار میلیارد تومان است 45 درصد به صورت مستقیم به بخش کشاورزی اختصاص خواهد داشت که مصوب دولت شده است. ما درصدی هم از بخش خدمات سهم میبریم که امیدواریم به بالای 50 درصد برسد. از 1500 میلیارد تومان اختصاص یافته به بخش کشاورزی 750 میلیارد تومان در اختیار بخش کشاورزی قرار گرفته و 750 میلیارد تومان هم به صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی اختصاص داده شده است. ما برای توسعه 10 رسته را معرفی کردهایم که شام دام وطیور، شیلات و آبزیان تا توسعه گیاهان دارویی می شود که در آییننامه اجرایی هم بر آن تاکید شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص اعتبارات جاری وزارتخانه تشریح کرد: اعتبارات هزینهای ملی وزارت جهاد کشاورزی و دستگاههای تابعه در لایحه سال 97 هزار و 470 میلیارد تومان است که نسبت به بودجه سال 96 چهارده و نیم درصد رشد داشته است.