رئیس کل بانک مرکزی:
چرخه پژوهش در تبدیل دانایی به دارایی نقص دارد/ نظام بانکی کشور با مشکلات ساختاری روبرو است
رئیس کل بانک مرکزی گفت: علیرغم همه تلاشهای بانک مرکزی، بخش تولید همچنان در تنگنای مالی قرار دارد که در راستای تامین سرمایه در گردش در کوتاهمدت و تامین مالی سرمایهگذاری در میانمدت و بلند مدت نیاز به تلاش بیشتری است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، ولیالله سیف در مراسم هفتمین بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری در بانک مرکزی با اشاره به اهمیت پژوهش در تحقق اهداف نظام بانکی اظهار داشت: بر کسی پوشیده نیست که انجام فعالیتهای خلاقانه و نوآورانه با هدف گسترش مرزهای علمی و به کارگیری یافتههای تجربی برای زندگی بشر قدمتی تاریخی دارد.
وی افزود: ضرورت دارد که بانکها علاوه بر تکیه بر بخش تحقیق و توسعه ارتباط خود را با سایر مراکز علمی و پژوهشی تقویت کنند.
وی گفت: در حال حاضر بهرهمندی از پژوهشهای موثر یکی از اساسیترین زیرساختها برای توسعه همهجانبه کشور به شمار میرود.
وی افزود: در کشورهای توسعهیافته سه تا پنج درصد از تولید ناخالص داخلیشان به پژوهشهای مختلف اختصاص داده شده و نه تنها هزینه تشریفاتی محسوب نمیشود بلکه نوعی سرمایهگذاری برای رفاه در بلندمدت است.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: در حالی که باید بودجه تحقیق و پژوهش تا پایان سال 1404 به 4 درصد تولید ناخالص داخلی افزایش یابد این میزان همچنان حدود نیم درصد است و هنوز فاصله زیادی با شرایط مطلوب وجود دارد.
سیف افزود: ضعف اصلی در چرخه پژوهش کشور نقصان در تبدیل دانایی به دارایی است.
وی ادامه داد: حجم بالای مراودات مالی و نقل و انتقالات منابع در سطح ملی و بینالمللی در بستر نرمافزاری نهادهای مالی و پرداختهای الکترونیکی جابجا میشود.
وی گفت: امروزه طیف متنوعی از ابزارهای پرداخت و نگهداری دارایی با درجه نقدپذیری مختلف وجود دارد و بدون توجه به مرزهای جغرافیایی ابعاد جدیدی به بانکداری بینالمللی اضافه شده است و نوع ارتباطات به گونهای شده که دیگر نمیتوان مشتریان را از برخی خدمات مالی محروم و یا به استانداردها و شیوههای ناکارآمد پاسخگو بود.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید براینکه ضرورت دارد بانکها علاوه بر تکیه بیشتر به بخش تحقیق و توسعه ارتباط خود را با مراکز پژوشهی تقویت کند گفت: باید بتواند همه ظرفیتها در همه سطوح بهره برد و با بکارگیری تمام توانمندیها و جلب مشارکت همه نیروها نقش موثرتری در اجرایی شدن پژوهشها و پیادهسازی نتایج پژوهشی فراهم کرد.
وی گفت: از مهمترین اولویتهای پژوهشی در نظام بانکی میتوان به اصلاح و ارتقاء نظام بانکی اشاره کرد. هرچند نظام بانکی کشور اصلاحاتی داشته اما هنوز با مشکلاتی روبرو است که باید در جهت اصلاح مدل کسب و کار بانکی، محدود کردن بنگاهداری بانکها و مسئله مطالبات غیرجاری بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: کاهش نقدشوندگی داراییهای نظام بانکی و کاهش توان تسهیلاتدهی بانکها را ایجاد میکند.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص لزوم بر برخی از پژوهشهای بانکی گفت: نظام بانکی کشور با مشکلات ساختاری روبرو است که باید در جهت ارتقا نظارت و سلامت بانکی و نظام گزارشگری مالی و تطبیق آن با استانداردهای بینالمللی و مبارزه با جرائم مالی و تامین مالی تروریسم و فرار مالیاتی اهمیت بیشتری قائل شد.
وی گفت: ضمن آنکه باید به موضوع ارتقا و اصلاح سازوکار نظام ارزی توجه ویژه داشت که البته پس از تلاطمهای ارزی 90 تا 92، فضای توام با آسایش نسبی در بازار حکمفرما شد و همچنان درصددیم با احیای نظام ارزی تکنرخی به موضوع اصلاح و ارتقاء نظام ارزی بپردازیم.
سیف همچنین گفت: سازوکار مدیریت تعیین سود بانکی از دیگر موضوعاتی است که منجر شد تا رقابت قیمتی بین بانکها و موسسات مالی را متوقف کند اما همچنان یکی از اولویتهای پژوهشی و کاربردی حوزه پول تلقی میشود.
رئیس کل بانک مرکزی در مورد تک رقمی شدن تورم نیز گفت: یکی از دستاوردهای بزرگ بانک مرکزی تکرقمی کردن تورم بود که در راستای مدیریت مناسب نقدینگی و حفظ ثبات ارزی محقق شد و نرخ تورم طی دو سال اخیر در محدوده تکرقمی حفظ شد.
سیف ادامه داد: علیرغم همه تلاشهای بانک مرکزی، بخش تولید همچنان در تنگنای مالی قرار دارد که در راستای تامین سرمایه در گردش در کوتاهمدت و تامین مالی سرمایهگذاری در میانمدت و بلند مدت نیاز به تلاش بیشتری است.
وی گفت: تامین مالی بخش تولید مشروط به رسیدن به اهداف تورمی است و با توجه به چالشهای موجود در بخش داخل باید بتوان صنعت بانکداری و مالی اسلامی را در سطح بینالمللی ارتقاء داد.