/یادداشت/
پیشنهاد دوباره وزارت نیرو برای اصلاح تعرفه آب مشترکین پرمصرف
تفاوت حدود 4 برابری در قیمت تمامشده تولید آب و هزینه دریافتی از مردم بار مالی زیادی را برای کشور به همراه داشته است. از طرف دیگر جدای از هزینه مالی آن، کمبود منابع آبی کشور لزوم تغییر سیاستهای موجود را دوچندان کرده است.
یادداشت- سید مسعود احمدی- کارشناس انرژی- وزارت نیرو با شناخت از اهمیت سیاستهای تعرفهگذاری برای اصلاح الگوی مصرف آب درخواست افزایش تعرفه آب برای مشترکین پرمصرف را داده است. در صورت تائید این درخواست مشترکین پرمصرف انگیزه بیشتری برای تغییر الگوی مصرف خود خواهند داشت.
یکی از چالشهای جدی کشور در حال حاضر و آینده نه چندان دور، مساله تأمین آب شیرین است. روند خشکسالی سالهای اخیر و افزایش جمعیت کشور، تأمین این مایه حیاتی را به یکی از مسائل اصلی کشور تبدیل کرده است. اگرچه راهکارهایی مانند شیرینسازی آب دریا برای این موضوع مطرح شده است اما کارشناسان عقیده دارند اولویت اول کشور در تأمین آب، مدیریت و اصلاح الگوی مصرف آب است. مهمترین مساله در حوزه مدیریت مصرف آب موضوع تعرفهگذاری آب است.
حمیدرضا جانباز مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در حاشیه کنفرانس «امنیت آبی در سکونتگاههای انسانی در شرایط کمآبی» پیشنهاد داده است که قیمت آب برای آن دسته از مشترکانی که مصرف آنها بیش از متوسط مصرف است، نزدیک به «قیمت تمام شده» محاسبه شود.
در حال حاضر برای تأمین آب شرب مشترکین هزینه بالایی از طرف دولت پرداخت میشود و با توجه به یارانهای بودن این مایه حیات، برخی از مشترکین پرمصرف اهتمامی به تغییر الگوی نادرست خود ندارند.
در همین رابطه علیرضا دائمی معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو در خصوص قیمت تمام شده تولید هر متر مکعب آب شرب در کشور در سال95 گفته است که قیمت تمام شده تولید هر متر مکعب آب شرب به طور متوسط در کشور 1500 تومان است در حالی که تنها 390 تومان به طور متوسط بابت مصرف هر متر مکعب آب شرب از مردم دریافت میشود.
تفاوت حدود 4 برابری در قیمت تمامشده تولید آب و هزینه دریافتی از مردم بار مالی زیادی را برای کشور به همراه داشته است. از طرف دیگر جدای از هزینه مالی آن، کمبود منابع آبی کشور لزوم تغییر سیاستهای موجود را دوچندان کرده است.
با این شناخت، ازابتدای مهرماه سال 94 بنابر پیشنهاد وزارت نیرو با الهام از نظام تعرفهگذاری پلکانی- افزایشی و با تصویب شورای اقتصاد، پلههای بالای مصرف آب با درصد بالاتری نسبت به سایر پلهها افزایش قیمت یافت.
در جدول زیر درصدافزایش تعرفه آب برای هر پلکان در سال 94 نشان داده شده است.
اگرچه تعرفه آب در ظاهر به صورت پلکانی تعیین گردید، تعرفه پلکانهای بالای مصرف همچنان یارانهای است و در نتیجه مشترکینی که بیشتر آب مصرف میکنند، از یارانه پنهان آب به میزان بیشتری بهره میگیرند.
بنابر این با توجه به اینکه سیاستهای قیمتی به عنوان راهبردیترین روش برای هدایت مردم در تغییر الگوی مصرف شناخته شده است، ضروری است که پیشنهاد وزارت نیرو برای اصلاح مجدد تعرفه آب مورد حمایت قرار گیرد تا علاوه بر اهتمام بیشتر مردم در مدیریت مصرف آب، روند تقاضای آب در کشور کاهش یابد.