خبرگزاری کار ایران

/یادداشت/

ضمانت دولتی خرید برق شرکت یونیت اینترنشنال مسبب نابودی نیروگاه‌های داخلی است

بررسی قرارداد ساخت نیروگاه توسط شرکت اینترنشنال ترکیه نشان داده است که به منظور تضمین بازگشت سرمایه‌گذاری ضمانت دولتی داده شده است.این ضمانت بدین معنا است که در صورت عدم پرداخت تعهدات در زمان مقرر این شرکت اجازه دارد از دارایی‌های ضمانت داده شده ایران بدون اجازه برداشت نماید.

یادداشت- فاطمه فعالی- کارشناس ارشد انرژی- ارائه ضمانت دولتی خرید برق شرکت ترکیه‌ای یونیت بدین معنا است که در صورت عدم پرداخت تعهدات در زمان مقرر این شرکت اجازه دارد از دارایی‌های ضمانت داده شده ایران بدون اجازه برداشت نماید. به عبارت دیگر برای انجام تعهد کشور به این شرکت ترکیه‌ای، خرید برق از این شرکت به عنوان اولویت خرید برق قرار خواهد گرفت.

یکی از مهم‌ترین مباحث روزهای اخیر وزارت نیرو بحث انعقاد قرارداد این وزارت‌خانه با شرکت ترکیه‌ای اینترنشنال برای احداث نیروگاه در داخل کشور است. این شرکت قراراست 4 نیروگاه به ارزش3 میلیارد دلار در ایران احداث کند. مجموع این نیروگاه‌ها 6 هزار مگاوات ظرفیت دارد. مقرر شده است با اجرای آن و در اختیار قرار دادن روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب گاز (معادل ۸۰ درصد میزان کل صادرات گاز کشور) به این شرکت ترکیه‌ای به عنوان سوخت نیروگاه، ظرفیت تولید برق حرارتی کشور ۱۰ درصد افزایش پیدا کند. با وجود گذشت چند هفته از امضای این قرارداد، مسئولان وزارت خانه نیرو با خودداری از ارائه توضیحات و بسنده کردن به بیان مطالبی کلی درباره آن، نگرانی‌های فعالان صنعت برق درباره ایجاد تبعیض بین تولیدکنندگان داخلی و خارجی برق افزایش یافت.

در تاریخ 30 مرداد 95 باقری رییس کمیته توسعه صادرات سندیکای صنعت برق ضمن انتقاد از شیوه انعقاد قرارداد با شرکت ترکیه‌ای اینترنشنال اعلام کرده است که « روند جذب سرمایه خارجی نباید به گونه‌ای باشد که صنعت برق و تولیدکنندگان داخل کشور نادیده گرفته شوند. صنعت برق کشور بیش از 95 درصددر ساخت تجهیزات مورد نیاز در بخش تولید، انتقال و توزیع توسط شرکت‌های داخلی به خودکفایی رسیده است.»

وی همچنین اظهار داشته است که «چرا این قرارداد شفاف و چارچوب‌های آن مشخص نیست، چرا عنوان نمی‌شود چه امتیازاتی داده شده و چه امتیازی گرفته شده است؟ نباید به دلیل ورود سرمایه خارجی، توانمندی داخل را نادیده گرفت»

ایشان خاطر نشان کرده اند که در شرایطی که مناقصه برگزار شود ابهامات در مندرجات قرارداد وزارت نیرو و یونیت برطرف می‌شود و شرکت‌های داخلی هم این شانس را دارند که سرمایه گذار خارجی برای خودشان انتخاب کنند.

از طرف دیگر بررسی قرارداد ساخت نیروگاه توسط شرکت اینترنشنال ترکیه نشان داده است که به منظور تضمین بازگشت سرمایه‌گذاری ضمانت دولتی داده شده است.این ضمانت بدین معنا است که در صورت عدم پرداخت تعهدات در زمان مقرر این شرکت اجازه دارد از دارایی‌های ضمانت داده شده ایران بدون اجازه برداشت نماید. به عبارت دیگر برای انجام تعهد کشور به این شرکت ترکیه‌ای، خرید برق از این شرکت به عنوان اولویت خرید برق قرار خواهد گرفت. به عبارت دیگر در فصل زمستان که نیاز برق کشور کاهش می‌یابد خاموشی نیروگاه‌های خصوصی داخل کشور در دستور کار قرار خواهد گرفت و برق شرکت یونیت اینترنشنال بدون ورود به مناقصه در بازار برق خریداری خواهد شد.

اولویت قرار گرفتن خرید برق شرکت ترکیه‌ای اینترنشنال به انعقاد این قرارداد در حالی اتفاق خواهد افتاد که وزارت نیرو در حال حاضر بیش از 30 هزار میلیارد تومان به بخش پیمانکاران خصوصی و تولیدکنندگان برق کشور بدهکار است.

بنابر این با توجه به وجود توان فنی ساخت نیروگاه در داخل و تاکید رهبر انقلاب در اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی با اتکا به توان داخل، لازم است که وزارت نیرو ضمن شفاف‌سازی در مورد جزییات این قرارداد، با برگزاری مناقصه در شرایطی یکسان به لحاظ امتیازدهی زمینه رقابت شرکت‌های خصوصی داخلی برای حضور در ساخت نیروگاه‌های جدیدالاحداث را فراهم نماید.

 

کد خبر : ۴۰۳۵۲۴