خبرگزاری کار ایران

تحلیلگر بازار انرژی به ایلنا پاسخ داد:

سرنوشت قیمت نفت مرهون مثلث ایران،عربستان و روسیه/ برنده بازار آینده؛ جناح ایران یا عربستان؟

اسعدی گفت: ایران و عربستان در بازار نفت و عرصه سیاست رقیب سنتی هستند و تا زمانی که این دو کشور برخی مباحث را بین هم حل نکنند، کاهش مازاد عرضه در بازار مشکل است.

فریدون اسعدی کار‌شناس و تحلیلگر بازار انرژی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا درباره آینده بازار نفت با توجه به تداوم مازاد عرضه در اوپک و همچنین بازگشت ایران به میزان تولید قبلی گفت: پیش بینی‌ها در مورد بازار نفت لزوما همانگونه که در دیگر بازار‌ها رخ می‌دهد به واقعیت نمی‌پیوندد زیرا پیش بینی در دیگر بازا‌ها همواره با تلورانس حداقل ۱۰ تا ۱۵ همراه است اما در مورد بازار نفت قضیه پیچیده‌تر است و نباید انتظار داشت همه آنچه گفته می‌شود به واقعیت بپیوندد.

وی افزود: در هر حال واقعیت بازار نشان دهنده کاهشی بودن و یا حفظ قیمت در همین رنج یا حداکثر ۴۰ تا ۵۰ دلار است، لذا تا یک تا دو سال آینده نمی‌توان انتظار داشت که قیمت نفت به ۷۰ تا ۸۰ دلار برسد.

اسعدی در ادامه با بیان اینکه طی ۱۰ تا ۲۰ سال گذشته سابقه نداشته که چین نرخ رشد اقتصادی یک رقمی را تجربه کند، تصریح کند: بر اساس آمار نرخ رشد اقتصادی چین ۷ درصد بوده است لذا این کشور بعنوان مصرف کننده دوم نفت خام با توجه به کاهش نرخ رشد اقتصادی می‌تواند روی پایین ماندن قیمت نفت و ثبات بازار در همین شرایط اثرگذار باشد ضمن اینکه اخبار واصله از اقتصاد و فعالیت صنایع انرژی‌بر چین مثل تعطیلی کارخانجات فولاد بیان کننده این واقعیت است که وضعیت کنونی قیمت نفت تا ۲ سال آینده تداوم دارد.

وی ادامه داد: آزاد شدن صادرات نفت در امریکا بعنوان بزرگ‌ترین مصرف کننده نفت جهان نیز بیانگر این امر است که بازار نفت در همین رویه کنونی باقی می‌ماند کما اینکه ذخایر نفتی کشور‌ها از جمله عربستان که گفته می‌شود ۴۰۰ میلیون بشکه نفت خام و فرآورده را در کشور خود و دیگر کشور‌ها ذخیره کرده دال بر این است که نمی‌توان انتظار داشت که قیمت نفت در کوتاه مدت به ۷۰ تا ۸۰ دلار برسد.

این کار‌شناس انرژی اظهار داشت: به دلیل همه اتفاقاتی که طی دهه گذشته در عرصه بین الملل رخ داده، نقش ایران در بازار نفت در اثر تحریم‌ها کم شده و اکنون خواسته به حق خودش را دنبال می‌کند و بدنبال بازگشت به جایگاه واقعی خودش است لذا کشورهایی که جایگاه ایران را سلب کردند باید برای نفت ایران جا باز کنند.

وی خاطرنشان کرد: طبق آمار مازاد عرضه 2 تا 2.5 میلیون بشکه در بازار وجود دارد و تا زمانی که این مازاد عرضه وجود دارد و همکاری بین اعضای اوپک و غیر اوپک نیز اتفاق نیفتد عدم تعادل در بازار ادامه دارد بنابراین لازمه بازگشت به وضعیت با ثبات؛ همکاری فروشندگان نفت و خروج مازاد عرضه است.

اسعدی گفت: ایران و عربستان در بازار نفت و عرصه سیاست رقیب سنتی هستند و در اوپک نیز نقش آفرین بوده و همواره دو جناح ایران و عربستان در سازمان کشورهای صادرکننده نفت حاکم است بنابراین تا زمانی که این دو کشور برخی مباحث را بین هم حل نکنند، کاهش مازاد عرضه در بازار مشکل است.

وی تصریح کرد: زمانی که ایران و عربستان روابط سیاسی خوبی داشتند ۳ تا ۴ سال زمان می‌برد که در زمینه اتفاقاتی که در بازار نفت رخ می‌داد همکاری شکل گیرد اما اکنون جدای از سردی روابط سیاسی دو کشو شرایط به گونه‌ای است که کاهش بودجه عربستان قطعا روی رفاه مردمش می‌تواند اثر گذار باشد، همچنین کسری بودجه در روسیه به عنوان قطب مهم تولیدکننده نفت می‌تواند به همکاری کشور‌ها و خروج مازاد عرضه کمک کند.

 

کد خبر : ۳۴۸۰۲۱