جبران عقبماندگی در میادین مشترک، برگ زرین قراردادهای جدید نفتی است
نماینده مجلس هفتم گفت: ما چاههای مشترکی داریم که کشورهای همسایه برداشت میکنند لذا مجبوریم که به سرمایهگذاریهایی شتاب دهیم.
محمد خوشچهره (استاد اقتصاد دانشگاه تهران) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا؛ با اشاره به قراردادهای جدید نفتی گفت: در مدل و نمونهای که شرکت نفت با عنوان IRANIPC) PETROLIOM CONTRACT) از آن رونمایی کرده سعی کرده که برخی منویات خود ر ا در قالب قراردادهای جدید لحاظ کند.
وی با اشاره به قراردادهای نوع بای بک و انتقاداتی که بر آن وارد بود، افزود: در این قراردادها سعی کرده ایرادات نوع بای بک را رفع کرده و تاکیداتی که در بحث میزان مشارکت تحت عنوان واژههای مختلف مطرح میشد، را از تجربیات گذشته جمعبندی داشته و به عنوان قراردادی جدید مطرح کند.
خوشچهره تصریح کرد: ایراد وارده به IPC این است که باید قبلا در فضای باز و آکادمیک و تجربی مورد نقد و بررسی قرار گیرد و بعد وزارت نفت حقانیت خودش را در یک فضای علمی و تجربی و منطبق بر واقعیتهای جهانی مطرح کند.
وی اظهار داشت: اگر قراردادهای جدید مطرح شده در قالب یک لایحه به مجلس داده شود یا مجلس به صورت طرح آن را ارائه کند جنبه قانونی پیدا میکند و بعد به عهده شورای نگهبان است که آن را بررسی کند و زمانی که موضوع تصویب قانونی و بلندمدت داشته باشد با تغییر دولتها قابل تغییر نخواهد بود.
نماینده مجلس هفتم گفت: تصمیم دولتها ممکن است در تغییرات دولتها عوض شود لذا در این میان آنچه ضربه میخورد و آینده آن دچار چالش میشود؛ صنعت نفت است.
وی خاطرنشان کرد: در هر کشوری مدل قراردادها متفاوت است و هر کشوری باید با استناد بر تجربیات موفقی که دارد نوع قراردادهای خود را تعریف کند لذا دولت جمهوری اسلامی هم که در فضای خاص سیاسی و جغرافیایی قرار گرفته قطعا باید مدلی برجسته، قابل دفاع و پایدار ارائه کند.
خوشچهره توضیح داد: مهمترین انتقادی که برخی به قراردادهای جدید نفتی مطرح میکنند میگویند که در تغایر با اقتصاد مقاومتی و مخالفت با خامفروشی است اما استدلال وزارت نفت نیز این است ما چاههای مشترکی داریم که کشورهای همسایه برداشت میکنند لذا مجبوریم که به سرمایهگذاریهایی شتاب دهیم.