امام جمعه کیش در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
سهم منطقه آزاد کیش از فضای پس از تحریم/ نتوانستیم درباره کیش تبلیغ درستی داشته باشیم / احداث زیرساختهای گردشگری در جزیره کیش
امام جمعه کیش گفت: واقعیت این است که در این منطقه نگاه و رویکرد گردشگری وجود دارد اما اگر بخواهیم صنعت گردشگری در جزیره رونق داشته باشد، به طور قطع رشد آمار ورود مسافران به زیرساخت های متعددی نیاز دارد و اولین اقداماتی که باید به طور جدی پیگیر آن باشیم، احداث زیرساخت های گردشگری در جزیره کیش است.
امام جمعه کیش در گفتوگو با ایلنا، از فعالیت ۴۴ هیات مذهبی در کیش خبر داد و گفت: از بچههای مذهبی گله داریم که چرا واقعیتر به کیش نگاه نمیکنند و به طور قطع اگر نگاهها واقعیتر و منطقیتر باشد میبینیم که کیش درتمام امورات مذهبی فعال است.وی استقرار ونهای گشت ارشاد در مراکز تفریحی جزیره را در عدم استقبال از گردشگری کیش خیلی موثر ندانست و تصریح کرد:اگر بخواهیم به گردشگری نگاه اقتصادی و درآمدزایی داشته باشیم، قیمت تمام شده سفر به کیش و اقامت در جزیره را باید کاهش دهیم. قیمت سفر به کیش برای مسافران بالا است، در حالی که این جزیره رقبای داخلی و خارجی دارد.
متن کامل این مصاحبه به این شرح است:
عملکرد مسئولان دولت یازدهم در منطقه آزاد کیش را در طی دو سال گذشته چگونه ارزیابی میکنید؟
معتقدم اظهار نظرها درباره عملکرد دولتها و افرادی که مسئولیتی را برعهده دارند، باید منصفانه، نسبی و معدلی باشد. همچنین در بخشهایی به خصوص بخشهای اجرایی نمیتوان انتظار داشت که تمام عملکردها در سطح بسیار قابل قبول باشد. ممکن است؛ در بخشهایی ضعفهایی هم وجود داشته باشد، بنابراین به طور قطع باید معدلی و به طور میانگینی به عملکرد مسئولان نگاه کرد و اقدامات انجام شده را ارزیابی کرد.
براین باورم؛ معدل آنچه که در زمان مدیرت آقای مونسان تا به امروز انجام شده، قابل قبول است و معدل ایشان را معدل خوبی در بخشهای مختلف مدیریتی میدانم و فکر میکنم؛ اگر همین روند فعلی در پیش گرفته شود، آینده خوبی برای کیش با مدیریت وی رقم میخورد.
از آنجا که رویکرد در منطقه آزاد کیش بر محور گردشگری استوار است، عدهای معتقدند؛ برخورد نیروی انتظامی با گردشگران و استقرار ونهای گشت ارشاد در مراکز تفریحی جزیره به اقتصاد حاصل از ورود مسافر به کیش ضربه میزند، نظر شما در این رابطه چیست؟
واقعیت این است که در این منطقه نگاه و رویکرد گردشگری وجود دارد، اما اگر بخواهیم؛ صنعت گردشگری در جزیره رونق داشته باشد، به طور قطع رشد آمار ورود مسافران به زیرساختهای متعددی نیاز دارد و اولین اقداماتی که باید به طور جدی پیگیر آن باشیم، احداث زیرساختهای گردشگری در جزیره کیش است.
در حال حاضر متوسط اقامت در جزیره بین ۳ تا ۴ شب است. اگر بخواهیم ماموریت این منطقه را گردشگری تعریف کنیم، باید مدت اقامت مسافران را افزایش دهیم. برای تحقق این امر هم باید زیرساختها توسعه و رشد پیدا کنند و تنها زمانی به این هدف میرسیم که به موضوع نگاه جدی وجود داشته باشد.
نکته دوم این است که اگر بخواهیم به گردشگری نگاه اقتصادی و درآمدزایی داشته باشیم، قیمت تمام شده سفر به کیش و اقامت در جزیره را باید کاهش دهیم. قیمت سفر به کیش برای مسافران بالا است، در حالی که این جزیره رقبای داخلی و خارجی دارد. در حال حاضر بیشترین آمار گردشگری متعلق به شهرهای استانهای شمالی است، چراکه قیمت تمام شده سفر به شمال پایین است. جزیره کیش اگر بخواهد در جذب گردشگر سهم خود را افزایش دهد، باید قیمت سفر را پایین بیاورد که بخش خصوصی و دولت باید برای رسیدن به این برنامه به طور هماهنگ عمل کنند و باید در نرخ گذاری تمام بخشها تجدید نظر شود.
واقعیت این است که عنوان کیش، منطقه آزاد تجاری و صنعتی است. ما ایرانیها واژهها را برای راحتی کوچک میکنیم و تعصبی هم بر آوردن تمام واژهها نداریم، اما تمام این واژهها بار معنایی دارند و حذف دو واژه صنعتی و تجاری از عنوان منطقه آزاد کیش؛ اولین معنایی را که از واژه آزادی به ذهن مسافران میرساند، آزادی فرهنگی است و واقعا برخی از مسافران هم فکر میکنند، از لحاظ فرهنگی در این منطقه کاملا آزاد هستند.
بارها دیدهایم که وقتی با افراد صحبت شده، گفتهاند مگر کیش منطقه آزاد نیست؟ این نوع تفکر یک مساله جدی است و بینی و بین الله باید ببینیم که سهم نیروی انتظامی در برخوردهایی که انجام میدهد؛ در عدم استقبال گردشگران در سفر به کیش چقدر است؟ با تجربه ۱۳ الی ۱۴ سالهای که از سکونت در این جزیره دارم، سهم نیروی انتظامی را خیلی موثر در عدم استقبال از گردشگری کیش نمیدانم که البته برای این حرف خود هم دلایل متعددی دارم. قصد مسافران از سفر به کیش به چهار دلیل عمده؛ سیاحت، استراحت، خرید و عامل چهارم هم سایر دلایل مانند ماموریتهای اداری است.
اگر در فرودگاه کیش یک نظرسنجی علمی از مسافران به منظور علت انتخاب آنها از سفر به کیش انجام شود، میبینیم که سهم سفر برای خرید از همه جذابیت های سفر بیشتر است. حال اگر در زمان برگشت هم از همین مسافران نظرسنجی شود و معدل سهم خرید از سفر به کیش کاهش پیدا کرده باشد، آیا ربطی به برخورد با گردشگران دارد؟
میتوانم با قاطعیت بگویم که نه بخش دولتی و نه بخش خصوصی موضوع عدم استقبال مسافران از سفر به کیش را به طور علمی بررسی نکردهاند. معتقدم اگر رویکرد و ماموریت منطقه آزاد صنعتی و تجاری کیش، رونق گردشگری است، باید در ابتدا سازمان منطقه آزاد کیش و بعد از آن بخشهای خصوصی درگیر با صنعت گردشگری کیش به طور علمی تمام این موارد را ارزیابی کنند و با ارائه آمار و ارقام نشان دهند که سهم هر یک از عوامل در عدم استقبال گردشگران چقدر است؟
به نظر شما با توافق انجام شده بین ایران و گروه ۱+۵ اگر فضای اقتصادی بهبود یابد و تحریمها لغو شوند، سهم منطقه آزاد کیش از این فضای اقتصادی چقدر است؟
ماجرای جمع بندی در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ که به سمت توافق میرود، از اینجا شروع میشود که ما حق خود میدانستیم در بحث هسته ایی یک فناوری روز را داشته باشیم.
اما حداقل ۱۲ سال هم پای مذاکره نشستهایم که در دولت روحانی این مذاکرات جدیتر و پررنگتر شروع شده تا به نتایجی برسد. حال اینکه پس از ۱۲ سال مذاکره چند نکته دور از انصاف است که به آن نپردازیم. نکته اول اینکه تمام سعی و تلاش تیم مذاکره کننده براین است که از حقوق مردم و مصالح کشور دفاع کنند. کسانی که در طول این سالها مذاکرات را انجام دادند، برای حقوق مردم و کشوور خود ارزش قائل بودند.
نکته بعدی این است که به هر حال وقتی وارد مذاکرهای شدهایم، بخشی از مذاکرات بده و بستان است و دو طرف مذاکره تقاضاهایی دارند بنابراین به حتم هم دو طرف به تمام خواستههای خود نمیرسند.
نکته سوم این است که به هر دلیل، منطق قویتر، استدلال بیشتر و صبر و حوصله و متانت هر تیمی میتواند سهماش را در خواستههایش افزایش دهد. نکته بعدی هم این است که معتقدم در دنیای فعلی راهی را انتخاب کردهایم که گفتمان منطقی با ملتها و دولتها داشته باشیم و در طول ۱۲ سال موضع مذاکره کنندگان، موضع ملی بوده و جریانات افراط و تفریطی در موضوع مذاکرات هسته ایی در هر جناحی که هست، سطح خواستههای عمومی مردم و ملیت را پایین میآورد.
نظام جمهوری اسلامی باید در تاریخ خود درباره اجرای یک کار بسیار بزرگی که برای نسلهای آینده هم موثر و مهم است تصمیم گیری کند و معتقدم نباید بحث هستهای را به جناحها و جریانهای سیاسی پیوند بزنیم.
در حال حاضر دو جریان وجود دارد که هیچ کدام از تفکرات این جریانات قابل دفاع نیستند. یک جریان این است که چون مذاکرات در این دوره از دولت جدیتر و محکمتر انجام شده، فتح الفتوحی رخ داده و طرف مقابل میز مذاکره کاملا شکست خورده است و ما پیروز مطلق شدهایم که به طور قطع این نگاه منطقی نیست. نگاه دیگری هم در مقابل قرار داد این است که ما شکست خوردهایم که این نگاه هم قابل دفاع نیست.
اما یک جریان در میان این دو تفکر وجود دارد که فکر میکنم راه نظام و راه منویات مقام معظم رهبری مسئولان دلسوز نظام و سران سه قوه در همین جریان است که باید جمع بندیها در مذاکره با قدرتهای جهانی را در یک خانه فکری که قانون هم مشخص کرده است که چه افرادی عضو این خانه فکر هستند (دولت و مجلس و شورای امنیت ملی) که زیر نظر رهبری قرار دارد بررسی شود و سود و زیان آن هم به طور دقیق مشخص و نقاط ضعف و قوت هم ارزیابی شود. معتقدم مصلحت نظام در این است که فضای ارام تری شکل بگیرد و خواص برادرانه دور هم جمع شوند و موضوعات را بررسی کنند و نباید دچار افراط و تفریط شویم.
اما درباره سهم منطقه آزاد صنعتی و تجاری کیش از فضای پس از تحریم باید بگویم که باید دید سهم و تاثیر بحث هستهای با فرض اینکه این جمع بندیها به توافق دو طرف رسید، در اقتصاد چقدر است و در منطقهای مانند کیش که به عنوان منطقه آزد تجاری و صنعتی مطرح است، این موضوعات چقدر تاثیر گذار هستند. به طور قطع بخشی از سرنوشت اقتصادی کشور به این موضوع وابسته است اما بخشهایی هم هیچ ربطی به این موضوعات ندارند.
جزیره کیش هم از کل کشور مستثنی نیست اما از آنجا که این منطقه نگاه جدی به بحث تجارت و اقتصاد دارد، نقاط مثبت و منفی در سیاستهای کلان در این مناطق بیشتر نشان داده میشود بنابراین فکر میکنم به همین تناسب سهم کیش قویتر است.
برخیها که تفکرات انقلابی و ولایی دارند در رسانهها از وضعیت فرهنگی جزیره کیش انتقاد میکنند و اذهان عمومی را به این سمت هدایت میکنند که این جزیره ساختار فرهنگی خوبی ندارد، نظر شما در رابطه با این انتقادات چیست؟
معتقدم، کسانی که دغدغه انقلابی بیشتری دارند و دلسوز انقلاب هستند به این موضوعات ورود میکنند و البته صحبتهایشان دلسوزانه است و اگر موضوعی راهم به ناحق گفته باشند، دلسوزانه حرف خود را پس میگیرند و اصلاح میکنند.
اما دو اتفاق از نظر فرهنگی کیش را دچار آسیب میکند که باز هم افراط و تفریط در این دو جریان وجود دارد. جریانی قصد دارد نشان دهد که کیش شهر بسیار متدینی است مانند شهرهای مذهبی کشورمان که واقعیت این نیست که بخواهیم از این جریان هم دفاع کنیم. واقعیت این است که معدل جزیره در نگاهش به دین و مذهب قابل قبول است. اما از یک طرف دیگر نگاهی وجود دارد که هر کس به کیش سفر کند، مشکل دارد و بارها شده در فرودگاه عدهای از مسافران از من سوال میکنند شما چرا به کیش میروید؟ این نشان دهنده آن است که فقط عدهای از جریانات و تفکرات انقلابی چنین نگاهی به جزیره ندارند و این نگاه در بین عوام هم وجود دارد.
وجود این ذهنیت در مردم چند عامل دارد که یکی این است که کیش در زمان طاغوت بد ریل گذاری شد و دوم اینکه بعد از انقلاب نتوانستیم درباره کیش تبلیغ درستی داشته باشیم. باید دید صداو سیما کیش را چگونه در رسانه ملی نمایش داده است و آیا زمانی را برای به تصویر کشاندن ۴۴ هیات مذهبی فعال در جزیره اختصاص داده است؟ البته در حال حاضر فضای کیش تغییر کرده است و البته معتقدم باز هم سهم به تصویر کشاندن فعالیتهای مذهبی در رسانهها کم است و این سهم را به خوبی در رسانهها نتوانستهایم منعکس کنیم البته باید از مطبوعات جزیره و صدا و سیما تشکر کنیم اما معتقدم برای تغییر ذهنیتها درباره کیش باید اقدامات بیشتر و جدیتر انجام شود.
البته از بچههای مذهبی گله داریم که چرا واقعیتر به کیش نگاه نمیکنند و به طور قطع اگر نگاهها واقعیتر و منطقیتر باشد میبینیم که کیش درتمام امورات مذهبی فعال است.