خبرگزاری کار ایران

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران :

دولت قیمت‌گذار خوبی برای مواد معدنی نیست

در حال حاضر تعداد مجوزها کلاف پیچیده و سردرگمی را برای سرمایه‌گذاران به وجود آورده است/در دو سال قبل قیمت مس قراضه بالاتر از کاتد شد و همین موضوع زمینه رانت را فراهم کرد .

به گزارش خبرنگارایلنا، مسعود خوانساری، در همایش معدن و صنایع معدنی با بیان اینکه بخش معدن از منظر اقتصاد کلان موجب توسعه اجتماعی- اقتصادی می‌شود، اظهار داشت: این بخش علاوه بر اینکه می‌تواند باعث ایجاد ارزش افزوده شود در تحرک و پویایی جامعه نیز نقش موثری دارد.

وی افزود: البته شکل‌گیری صنایع و ماشین‌آلات مطابق با فناوری روز دنیا و استخراج مواد معدنی در این راه حائز اهمیت است.

خوانساری با بیان اینکه در مورد وضعیت معادن در ایران بسیار گفته و شنیده شده افزود: فعالان این حوزه خود بهتر ازهرکسی نسبت به وضعیت معادن درایران آگاهند.

بزرگترین معادن مس، روی و سنگ‌آهن در ایران قرار دارند

وی گفت: تاکنون 68 ماده معدنی درا یران کشف شده و بزرگترین معادن مس، روی و سنگ‌آهن در ایران قرار دارند و 8درصد ذخایر سنگ‌آهن و 4 درصد ذخایر مس و روی نیز در ایران است.

وی افزود: هرچند تاکنون 100 هزار کیلومتر مربع از اراضی ایران اکتشاف شده اما این میزان تنها 7 درصد پهنه کل کشور است که حدود 57 میلیارد تن مواد معدنی را در بر می‌گیرد.

بخش خصوصی مدیریت 97 درصد از معادن کل کشور را در اختیار دارد

وی با بیان اینکه توانایی بالقوه معادن و صنایع معدنی ایران بر کسی پوشیده نیست گفت: در این میان سوالاتی مطرح می‌شود، اینکه چگونه باید زمینه توسعه معادن را فراهم کرد؟ و چگونه می‌توان سرمایه‌های لازم چه در بخش داخلی و چه خارجی را جذب کر؟ همچنین برای توسعه معادن و ایجاد اشتغال چه باید کرد ؟ و در دوره پساتحریم رفتار ما با حوزه معدن چطور باید باشد؟

وی گفت: فعالان بخش خصوصی مدیریت 97 درصد از معادن کل کشور را در اختیار دارند اما با این حال آشکارترین چالشی که از سوی دولت برای آنها به وجود می‌آید یکی تصویب بهره مالکانه 25 درصدی و دیگری حقوق دولتی است.

وی افزود: برای جذاب کردن این حوزه باید بتوان در این خصوص تغییراتی به وجود آورد که همکاری دولت در بخش معدن و تجدید نظر در وضع عوارض مواد معدنی خام را می‌طلبد.

لزوم کاهش تصدی گری دولت در بخش معدن

وی گفت: دولت در مذاکرات با غرب به نتیجه رسید و سیاست‌های خارجی به کشور کمک کرد! اما دولت باید تصدی‌گری خود را در این زمینه بکاهد و نباید تردیدی داشت که راه ایجاد ارزش افزوده وضع تعرفه بالا برای صادرات مواد خام است.

وی با تاکید بر اینکه دولت باید زمینه ایجاد زنجیره‌های بعدی استخراج را فراهم کند گفت: در سال 2010 آمریکا 64 میلیارد دلار درآمد از بخش معدن داشت که در چرخه معدن این رقم به دو هزار و صد میلیارد دلار بالغ شد.

وی افزود: در برزیل و رومانی نیز به دلیل اتصال بین معادن اتفاق مشابهی رقم خورد.

خوانساری افزود: یک دلار فعالیت اقتصادی می‌تواند 3 دلار ارزش افزوده در بخش‌های دیگر ایجاد کند.

وی با تاکید بر اینکه در بخش معادن نیازمند سرمایه‌گذاری خارجی هستیم افزود: در حال حاضر تعداد مجوزها کلاف پیچیده و سردرگمی را برای سرمایه‌گذاران به وجود آورده است.

وی افزود: در شرایط کنونی معادن ما برای افزایش بهره‌وری نیازمند فناوری و ماشین‌آلات روز مدرن هستند.

دولت برای کشف قیمت از مکانیزم عرضه و تقاضا استفاده کند

وی گفت: مهم‌ترین عامل در توسعه معادن قیمت واقعی است اما دولت نشان داده هیچ وقت قیمت‌گذار خوبی نبوده است به گونه‌ای که در دو سال قبل قیمت مس قراضه بالاتر از کاتد شد و همین موضوع زمینه رانت را فراهم کرد اما بخش خصوصی معتقد است دولت برای کشف قیمت باید از مکانیزم عرضه و تقاضا استفاده کند.

وی گفت: در شرایطی که نرخ سنگ‌آهن در بازارهای جهانی کاسته شد بخش خصوصی نگاهی به کمک مالی دولت نداشت این در حالی است که در زمان رونق دولت در بخش معدن اختلال ایجاد می‌کند.

وی افزود: هنوز هم نیروی انسانی در بخش اکتشاف و استخراج در معادن حرف اول را می‌زنند و باید برای فارغ‌التحصیلانی که به زودی وارد بازار کار می‌شوند بازار کار فراهم شود این در حالی است که هم‌اکنون در بخش کشاورزی به دلیل بحران آب و در بخش نفت به دلیل نوسانات قیمتی نمی توان نیروی کاری جذب کرد و تنها راه جایگزین برای این خیل عظیم بیکاران بخش معدن و صنایع معدنی است.

 

 

کد خبر : ۲۸۰۷۹۱