عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی مطرح کرد:
آب مهمترین مسئله ایران بعد از پرونده هستهای
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: بر اساس گزارش محققانه دانشجویان دانشگاه تهران که در رسانهها منتشر شد، از بین 165 مسئله مهم کشور در سال 94، 10 اولویت انتخاب شد. در میان این اولویتها پس از مسئله هستهای، آب مهمترین چالش ایران در سال جاری است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، هادی خانیکی در نشستی با عنوان «آب، فرهنگ و رسانه» که در مشهد برگزار شد، به تشریح هفت عنوان برتر رسانهها با موضوع آب طی دو سال گذشته پرداخت.
به اعتقاد وی مسئله سد گتوند، به عنوان یک پروژه پرهزینه، بیشترین انعکاس را در فضای رسانهای داشته و در نهایت دیدگاه کارشناسان این بوده که این سد موزه عبرت محیط زیست ایران است.
مسئول انجمن علمی مطالعات فرهنگی و ارتباطات ادامه داد: زاینده رود و ارتباط این رودخانه با فرهنگ ایرانی، بر هم خوردن رژیم آبی منطقه و در نهایت تحصن نمایندگان در مقابل دفتر ریاست جمهوری برای اصلاح مدیریت آب زاینده رود، دومین تیتر برجسته مطبوعات بود.
وی گزارش رسانههای خارجی در زمینه تاثیر خشکسالی در بروز تنشهای سیاسی و شکل گرفتن بهار عربی در منطقه خاورمیانه را سومین عنوان برجسته با موضوع آب اعلام کرد.
خانیکی گزارش ناسا درباره ورود ایران به دوره خشکسالی 30 ساله، سخنان عیسی کلانتری در نشست تالاب گاوخونی، سخنان دکتر رنانی در سلسله نشستهای «آب، فرهنگ و جامعه» و نتایج گزارش محققانه دانشجویان دانشگاه تهران درباره مهمترین چالشهای دولت در سال 94 را دیگر تیترهای برجسته مطبوعات در زمینه آب اعلام کرد.
وی گفت: مسئله آب به دلیل نگرانیهایی که در زمینه سیاسی یا محلی شدن بحثها وجود دارد، به محلی برای گفتگو تبدیل نشدهاست.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به ابهامات موجود در زمینه ابعاد بحران آب کشور، بیان کرد: با توجه به این ابهامات رسانهها را درباره برجسته شدن یا نشدن برخی مسایل نمیتوان مقصر دانست زیرا به خاطر نگرانیها یا ملاحظات، ابعاد واقعی مسایل مطرح نمیشود.
وی اضافه کرد: هشدارهای یک سویه در مسئله بحران آب به جای دعوت از کارشناسان و نخبگان برای بررسی ابعاد بحران را به عنوان یک نقد میتوان مطرح کرد. متاسفانه این رفتارها جزء موانع گفتگو است.
خانیکی با تاکید بر ایجاد فضای گفتگوی آزاد برای تمام ذینفعان مسئله آب به جای تکیه بر هشدارهای یکسویه، عنوان کرد: در فضای گفتگو طرفین آزاد هستند که نظرات خود را اعلام کنند و در موقعیت برابر گفتگو میکنند. اما در حال حاضر مسئله آب در ایران به صورت چندپاره تقسیم شده و هر کس از دیدگاه خود به آن میپردازد.
وی افزود: بحران آب در ایران سبب شده در سطوح کارشناسی عدهای به نان برسند که این مسئله مانع شکلگیری گفتگو است. اما اگر فضای گفتگو شکل بگیرد، در این فضا سهم و نقش همه افراد تعریف میشود.
به اعتقاد خانیکی در ایران که دچار پیچیدگی مخاطب هستیم، میتوانیم از پتانسیل اهالی فرهنگ، هنر و ادب هم برای حل مسئله آب استفاده کنیم. ضمن آنکه در جوامعی نظیر ایران که نقش دولت در مدلهای توسعه، محوری است، نیاز به سیاستگذاری جامع رسانهای داریم.
وی برگزاری کارگاههای آموزشی برای تربیت روزنامه نگار متخصص را ضروری توصیف کرد و افزود: استفاده از توان سازمانهای مردم نهاد، ظرفیت رسانههای اجتماعی و همچنین رسانههای محلی برای جلب مشارکت مردم میتواند مفید باشد.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: باید مسایل دانشگاهی را به حوزههای عمومیتر جامعه برد.
هفتمین نشست از مجموعه نشستهای «آب، فرهنگ و جامعه» به همت سه نهاد اندیشکده تدبیر آب، انجمن جامعه شناسی ایران و انجمن مطالعات فرهنگی با همکاری مرکز تحقیقات استراتژیک برگزار شد.