طیب نیا:
بانک مرکزی با متخلفان برخورد میکند
وزیر اقتصاد و امور دارایی کشورمان در پاسخ به سوال نمایندگان مجلس نوسانات بورس را به دلیل ابهامات برخی حوزههای اقتصادی ذکر کرد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایلنا در نشست علنی صبح امروز مجلس شورای اسلامی در مورد سوال از وزیر اقتصاد و دارایی وزیر درپاسخ به سوال بهروز نعمتی و سیدهادی حسینی که در مورد فقدان راهبرد مشخص در زمینه نرخ سود بانکی و تسهیلات مطرح شد٬ گفت: اول اینکه تعیین نرخ سود برعهده شورای پول و اعتبارات است.
طیبنیا: نوسانات بورس به دلیل ابهامات برخی حوزههای اقتصادی بوده است
وزیر اقتصاد و دارایی افزود: براساس مصوبه سال ۹۰ شورای پول و اعتبار نرخ سود اقوض غیر مشارکتی ۱۴ درصد و برای سررسید بیشتر از ۲ سال ۱۵ درصد نرخ سود اقوض مشارکتی بین ۱۸تا ۲۱ درصد تعیین شده که بانکها موظف به تبعیت از آن هستند و بانک مرکزی نظارت و با متخلف برخورد میکند.
طیبنیا در ادامه افزود: در سال ۹۰ تعداد ۴۳۷۰۴ هزار قرارداد تسهیلاتی به مبلغ ۸۹۲۶۵ میلیارد ریال را در اجرای ماده ۲۸ قانون بودجه تصویب نمودهاند.
طیبنیا همچنین افزود: از سال ۹۱ در اجرای ماده ۲۹ قانون بودجه بانکها ۵۹۱۲۱۵ قرارداد تسهیلاتی را به مبلغ ۱۴۳۷۴۸ میلیارد ریال تخصیص نمودهاند که در سال ۹۲ اجرای ماده ۱۶ بودجه بانک مرکزی در ۲۵/۶/۹۲ دستورالعمل لازم را به بانکها ابلاغ و عملکرد آن را از بانکها استعلام و به محض دریافت ارائه خواهد شد.
وزیر اقتصاد و دارایی همچنین در تشریح اقدامات انجام شده در این حوزه٬ افزود: نوسانات بورس به دلیل ابهامات برخی حوزههای اقتصادی نظیر پتروشیمی و سنگ آهن بوده که تا رفع ابهام به منظور ایجاد فضای شفاف جهت تصمیمگیری سهامداران نماد معاملاتی آنان متوقف شده٬ و نیز مقرراتی به منظور حفظ و صیانت از حقوق سرمایهگذاران تدوین گردید. به علاوه اطلاعات مالی شرکتها به بازار جهت ایجاد فضای مناسب برای تصمیمگیری سرمایهگذاران ارائه شد.
نعمتی: اموال افراد طبقه متوسط توقیف شده است
در ادامه بهروز نعمتی در وقت تعیین شده خود برای توضیح در مورد سوال از وزیر گفت: مطالب وزیر مطالبی است که بارها تکرار شده اما من پاسخ خود را در مورد دلیل فقدان راهبرد مشخص در سود بانکی و تسهیلات دریافت نکردم.
وی با انتقاد از عملکرد بانکها در مورد نرخ سود وام و تسهیلات افزود: اطلاع موثق دارم که افراد بسیاری بنا به مشکلات و ضروریات زندگی خود وام گرفتهاند اما به دلیل سود بالای بازپرداخت زندگیشان نابود شده است.
وی همچنین با انتقاد از این گفته وزیر اقتصاد در مورد اینکه رسیدگی به وضعیت خانواده شهدا در حوزه اختیارات وی نیست٬ ادامه داد: صدها هزار نفر وضعیتشان طوری است که به دلیل درصد بالای سود اعطای وام از بازپرداخت وام خود بازماندهاند و بانکها برای دریافت مطالبات خود از آنها که عموماً از طبق متوسط و ضعیف جامعه هستند اموال آنها را توقیف کردهاند و این افراد زندگیهای خود را از دست دادهاند٬ اما در مقابل نیز کسانی وجود دارند که وام ۳۷ میلیارد تومانی دریافت میکنند و در ازای این دریافت حتی یک برگ تضمین هم ندادهاند.
وی با تاکید براینکه هرکس در زمینه اقتصادی قدم گذاشته٬ بانکها نابودش کردهاند٬ افزود: دولت تمام تلاش خود را برای کاهش نرخ تورم مصروف داشته و برای این اقدام پول به جامعه تزریق کرده که این اقدامات درست نیست و باید همه افراد زنجیره اقتصاد کشور همگام اصلاح شود.
نعمتی گفت: بانکها نفسگیر مردم شدهاند. ما مشکلات کاهش تورم و رکود را به گردن مردم انداختهایم و باید نسبت به اصلاح نرخ سود بانکی و تسهیلات که نفس مردم را گرفته است اقدام کنیم.
طیب نیا: از بدهکاران بزرگ بانکی مطالبات را وصول میکنیم
همچنین طیبنیا در ادامه در پاسخ به اظهارات مطرح شده ازسوی سوالکنندگان افزود: احساس میکنم دغدغهها با دغدغههای سوالکنندگان یکی است و یکی از دغدغههایی که در طول وزارت من به طور جدی درصدد رفع آن بودم همین مشکلاتی است که نظام بانکی کشور با آن مواجه است که یکی از این مشکلات نیز بحث مطالبات نظام بانکی در زمینه معوقات است.
طیبنیا ادامه داد: در خصوص مطالبات معوق با یک تناقض و یک معما مواجه هستیم٬ چرا که از یک طرف بخش عمدهای از منابع نظام بانکی درگیر مطالبات معوق است و ۹۰هزار میلیارد به صورت رسمی معوق است و ۳۲۰ میلیارد بانکها تسهیلات دادهاند که در حدود ۶۰ درصدش استمهال و تخصیص مجدد است و به همین دلیل است که مردم احساس میکنند با محدودیت منابع مالی مواجه هستیم و این پرسش را مطرح میکنند که چرا وام جدیدی به آنها داده نمیشود؟
وی در ادامه افزود: به همین دلیل ما در جهت وصول مطالبات بانکی باید اقدام جدی انجام دهیم و در طرف مقابل به دلیل شرایط رکودی تعاونیهای کوچک و متوسط در بازپرداخت بدهیهای خودشان دچار مشکل هستند که این امر مستلزم مدارا و برخورد مناسب با آنهاست٬ به همین دلیل در بازپرداخت مطالبات ما تلاش کردهایم که این موارد را از یکدیگر تفکیک کنیم و از بدهکاران بزرگ بانکی مطالبات را وصول کنیم.
طیب نیا: اقدامات جدی دولت در خصوص موسسات غیرمجاز و بدهکاران بزرگ بانکی بی سابقه بوده است
طیبنیا یادآور شد: در سال گذشته همگان شاهد اقدامات جدی در خصوص موسسات غیرمجاز و بدهکاران بزرگ بانکی بودیم که در گذشته کمتر سابقه داشته است.
وزیر اقتصاد و امور دارایی همچنین در مورد بانک کشاورزی و مباحث مطرح شده در مورد آن٬ افزود: مانده کل سپردهها در بانک کشاورزی تا پایان سال ۹۳، ۲۸هزار میلیارد و تسهیلات ۳۸هزار میلیارد بوده است. که معنای آن این است که نسبت به مصارف به منابع ۱۴۷درصد بوده است و بیش از ۹۰درصد تسهیلات به بخش کشاورزی اعطا شده و ۲۵۴ هزارمیلیارد به یک میلیون و پانصد طرح اختصاص داده شده است و استمهالی که براساس تکالیف قانون بودجه انجام شده٬ در یک سال صدهزار میلیارد ریال٬ یعنی یک میلیون و صدوپنجاه هزار پرونده بوده است. جالب است که از استمهالهای انجام گرفته ٬ ۴۰درصد آن مجدد محقق شده است.
وی در پایان افزود: ما خود را با نمایندگان سوالکننده هم نظر میدانیم و تلاش خود را برای ساماندهی نظام بانکی انجام دادهایم و انجام خواهیم داد و در سال همدلی و همزبانی، همدلی و همراهی مجلس محترم با دولت خدمتگزار را خواستاریم و امیدواریم این همدلی ادامه پیدا کند و ثمره آن رونق اقتصاد کشور و تولید باشد.
نعمتی: دولت تنها بر روی کاهش تورم متمرکز شده است
بهروز نعمتی همچنین در وقت پایانی خود تصریح کرد: در حال حاضر خیلی از آنهایی که سرمایههای خود را در امر تولید گذاشتهاند٬ به دلیل ندانمکاریها و اتفاقاتی که در دست آنها نبوده٬ نابود شدهاند و خیلی از تولیدکنندگان بر همین اساس زندگیشان نبود شده است.
نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از آقای وزیر خواهشمندم از بانکها لیستی تهیه کنند و ببینند چند صدهزار نفر از طبقات متوسط و ضعیف جامعه در مورد نرخ سود بانکی زندگیشان مصادره شده است.
وی افزود: آقای وزیر میگوید مسئله ایثارگران به من مربوط نمیشود و باید در این مقابل این سوال را مطرح کرد که بحث ایثارگران به چه کسی ربط دارد و بانکهای عاملی که بنا بر قانون بودجه موظف شدهاند٬ برای صدهزار نفر از ایثارگران وام پرداخت کنند٬ چرا در انجام وظایف خود کوتاهی میکنند.
وی همچنین در مورد تیم همکار وزیر اقتصاد و دارایی افزود: آقای طیبنیا شما متاسفانه خود را قربانی افرادی میکنید که در مجموعه کاری شما در شان این مسئولیتها نیستند و شما از این مجلس بیشترین رای را اخذ کردهاید. اما باید بررسی کنیم که چطور شده که شما امروز اولین کاندیدای سه کارته شدن از مجلس هستید. جواب این سوال معلوم است؛ چرا که شما خود را فدای دیگران کردهاید و برخی مدیران شما متاسفانه نسبت به مردم بیحرمتی میکنند و مدیران بانکی که گرفتاریهای زیاد شده را برای مردم ایجاد کردهاند٬ حتی جواب سلام مردم را نیز نمیدهند.
نعمتی با تاکید بر اینکه باید در زمینه مدیریت وزارت اقتصاد و دارایی تغییرات اساسی شکل گیرد٬ افزود: آقای طیبنیا شما که ما را دعوت میکنید به وحدت و همدلی با دولت شما در طول دو سالی که در وزارت بودهاید٬ اگر یک نامه از نعمتی برای انجام کاری دارید٬ به مردم اعلام کنید. ما همراه و همگام شما بودهایم٬ اما شما در طول یک سالی که من این سوال را از شما مطرح کردهام یک بار نشده که من با در این رابطه صحبت کنید و الان با چه رویی توقع همدلی از ما را دارید.
وی خطاب به وزیر اقتصاد و دارایی یادآور شد: شما در دولت تنها بر روی یک کار متمرکز شدید و آن کاهش تورم است و تمامی کارهای دیگر دولت را به امان خدا رها کردهاید.
نعمتی: وزیر قول بدهد مشکلات را مرتفع کند
نعمتی در پایان افزود: بنده به عنوان کسی که مقیدم به فرامین مقام معظم رهبری در مورد همدلی و همزبانی اعلام میکنم که اگر آقای وزیر در پشت تریبون مجلس قول بدهد که مشکلات یاد شده را حل کند بنده و آقای حسینی از سوال خود صرفنظر میکنیم. اما اگر قول ندهد٬ من از نمایندگان خواهش میکنم که سوال را به رای بگذارند و کارت زرد اتفاق بیفتد.
ابوترابیفر: بهتر است سوال به رای گذاشته نشود
همچنین در این راستا محمدحسن ابوترابیفر نایب رئیس و رئیس مجلس و رئیس موقت صحن علنی مجلس شورای اسلامی با توصیه صرفنظر کردن بهروز نعمتی و سیدهادی حسینی از به رای گذاشتن سوال خودشان٬ افزود: وزیر محترم اقتصاد همانطور که در بیاناتشان توضیح دادند٬ تلاش و نگاهشان اصلاح وضعیت سود سپرده و تسهیلات است و اهتمامشان این است که با توجه به کاهش نرخ تورم و واقعیتهای اقتصادی نرخ سود بانکی و تسهیلات نیز کاهش یابد.
ابوترابیفر همچنین ادامه داد: وزیر اقتصاد همچنین در مورد مسئله ایثارگران حمایت خود را برای خدمترسانی به ایثارگران اعلام داشته و بنا به اظهار نظر وی در چارچوب اختیارات قانونی خود از همه ظرفیتها دراین عرصه استفاده خواهد کرد.
براساس این گزارش سرانجام با توجه به توضیحات وزیر اقتصاد و دارایی و همچنین سخنان رئیس مجلس و فضای حاکم بر مجلس سوالکنندگان با قول مساعد وزیر برای اصلاح نرخ سود و تسهیلات بانکی از طرح سوال خود صرفنظر کرد.