خبرگزاری کار ایران

وزیر نیرو؛

۱۵۰ میلیارد متر مکعب به آبخوان‌های کشور بدهکاریم/ناترازی برق تا سال آینده رفع می شود

۱۵۰ میلیارد متر مکعب به آبخوان‌های کشور بدهکاریم/ناترازی برق تا سال آینده رفع می شود
کد خبر : ۱۵۸۷۹۴۳

وزیر نیرو گفت: ما در گذشته بیش از ۴۰۰ میلیارد متر مکعب آورد سالانه داشتیم ار این میزان حدود ۱۳۰ میلیارد متر مکعب روان آب و یا در سفره های زیرزمینی قابل استحصال بود. در حال حاضر، این وضعیت به نحوی است که به کمتر از ۳۸۰ میلیارد متر مکعب رسیده و بیش از ۱۵۰ میلیارد متر مکعب به آبخوان‌ها بدهی داریم و سالانه ۳ تا ۴ میلیارد متر مکعب به این عدد اضافه می شود ‌

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، عباس علی آبادی در حاشیه بازدید از بیستمین نمایشگاه بین المللی صنعت آب و تاسیسات آب و فاضلاب با بیان اینکه از آب مهمتر کالایی وجود ندارد، چون آب زندگی ساز است، اظهار داشت: کشور ما روی کمربند کم آبی و خشکی واقع شده و البته کشورهای دیگری هم هستند که وضعیت ابران و یا بدتر از  اوضاع ما را به لحاظ آب داشته باشند و معنی آن این است که ما در کشوری نیستیم که بر اساس الگوی پرآبی رفتار کنیم. در منطقه ای واقع شده ایم که آب کم است.

وی افزود: ما در گذشته بیش از ۴۰۰ میلیارد متر مکعب آورد سالانه داشتیم ار این میزان حدود ۱۳۰ میلیارد مار مکعب روان آب بود و یا در سفره های زیرزمینی قابل استحصال بود در خال حاضر این وضعیت به نحوی است که به کمتر از ۳۸۰ میلیارد متر مکعب رسیده و بیش از ۱۵۰ میلیارد متر مکعب به آبخوان ها بدهی داریم و سالانه ۳ تا ۴ میلیارد متر مکعب به این عدد اضافه می شود ‌ این بدان معناست که باید پرمصرف آب صرفه جویی شود.

وزیر نیرو با بیان اینکه باید به سمت روش های بهره وری حداکثر برویم،گفت: باید تلاش کنیم برای فرزاندانمان هم آب بماند، متاسفانه اوضاع بسیاری از سفره های زیرزمینی خوب نبست و ممکن است دچار فرونشست شویم و البته نگرانی بنده بیشتر به بخاطر از دست دادن آبخوان ها است که ذخیره سازی در زیر سطح زمین کم می شود.

وی با تاکید بر اینکه باید بشدت در مصرف آب صرفه جویی کنیم، افزود: باید به سمت روش‌هایی از زندگی برویم که کم آب تر هستند.

علی آبادی درباره ناترازی برق گفت: مشکلات ما پر حوزه آب بیش از برق است زیرا در مورد آب باید بدانیم چه میزان از آن سهم طبیعت است ولی برق را می توانیم از روش‌های تجدیدپذیر تامین کنیم، در این رابطه برنامه های مفصلی در وزارت نیرو در دست اقدام است ۱۴ پروژه داریم که در برخی نیر پیشرفت قابل قبولی داریم به کمک مردم باید به این پروژه ها شتاب بیشتری بدهیم.

وی ادامه داد: اگر به همین نحو حرکت کنیم با همکاری مردم و وزارت نفت وضعیت در زمستان سال آینده کاملا نرمال خواهد بود.

وزیر نیرو تصریح کرد: اگر همه برنامه هایی که در سمت تولید و مصرف داریم به نتیجه برسد تابستان آینده بهتر خواهد بود و در سال ۱۴۰۵ به وضعیت نرمال و استاندارد می رسیم. 

وی ادامه داد: متاسفانه برخی در کشور بدمصرف هستند ما روش‌هایی برای کنترل آنها در دستور کار داریم.

علی آبادی تاکید کرد: بدمصرف ها باید خود را اصلاح کنند کسانی از مصارف غیرقانونی و غیرمجاز و رمزارز استفاده می‌کنند باید بدانند با آنها برخورد خواهد شد و اکنون ما خود را برای شناسایی و برخورد با آنها تجهیز می کنیم.

وی با بیان اینکه تلاش ما افزایش تولید نیز هست، گفت: سعی ما این است از حدود کمتر از ۱۰۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی امسال برق بیشتری دریافت کنیم، اگرچه ناچاریم تعمیرات در برخی نیروگاههایی که وابسته به سوخت مصرفی هستند به تاخیر بیندازیم، نیروگاههای ناتمام را تکمیل کنیم، ارتقای نیروگاهها را بشدت در دست اقدام داریم.

وی بیان کرد: امسال تولید بیشتری خواهیم داشت و با همکاری بخش خصوصی در توسعه تجدیدپذیرها توفیقات خوبی خواهیم داشت.

علی آبادی گفت: همه تلاش ما در حوزه تجدیدپذیر در سال‌های گذشته ۱۳۰۰ مگاوات بوده که به ۱۵۰۰ مگاوات رساندیم و امیدواریم تا پایان سال از عدد ۱۸۰۰ مگاوات تا ۲ هزار مگاوات عبور کنیم و تابستان سال آینده وضعیت بهتری هم خواهیم داشت و البته همه اینها وابسته به کمک مردم و تامین مالی است و پیش بینی ها هم دور از واقع نیست.

وی در ادامه درخصوص حمایت و نقش بخش خصوصی در رفع چالش‌های وزارت نیرو، اظهار داشت: حمایت از بخش خصوصی برای جذب سرمایه وابسته به جذاب کردن محیط و کاهش ریسک سرمایه‌گذاری است، برنامه وزرات نیرو اجرای سیاست‌هایی در همین راستاست.

وی افزود: ریسک‌های مدیریت شده ای را در اختیارشان قرار دهیم و ریسک‌هایی که قابل مدیریت نیز را حذف کنیم؛ به‌طوری که دولت در این بخش‌ها نقش ایفا کند و با ایجاد بازارهای مناسب فضا را برای اینکه بخش خصوصی بتواند از سرمایه خود بهره کافی را ببرد فراهم خواهیم کرد.

به گفته وزیر نیرو به دنبال ایجاد ساز و کارهایی هستیم که بخش خصوصی ضمن کاهش ریسک بتواند سود معقولی نیز داشته باشد. اکنون نیز این بخش وارد صنعت آب و برق شده است به‌طوری که بیش از ۳۵ هزار مگاوات داوطلب برای سرمایه‌گذاری در بخش برق وجود دارد.

وزیر نیرو با بیان اینکه برنامه‌های بخش آب کشور کاملا مشخص شده و درخواست‌هایی را برای تأمین مالی طرح‌های اضطراری و اولویت‌دار بخش آب به هیئت دولت و سازمان برنامه ارائه کرده‌ایم، گفت: بخشی از این درخواست‌ها در مرحله تصویب قرار دارد اما هنوز تا نقطه هدف که دریافت منابع مالی مورد نیاز است فاصله داریم.

وی افزود: بودجه امسال بخش آب که سال گذشته تصویب شده را با وجود آنکه در ماه‌های پایانی سال هستیم هنوز به‌ دستمان نرسیده و کمتر از نصف آن‌ را دریافت کرده‌ایم‌.

علی‌آبادی با بیان اینکه در حوزه آب در بخش شیرین‌سازی و بازچرخانی آب سیاست‌های جدی برای حمایت از بخش خصوصی داریم، اظهار داشت: در بخش شرب نیز برنامه‌هایی را در دستور کار داریم البته از گذشته خیرین در این حوزه وجود داشتند، در حوزه سرمایه‌گذاری نیز در تلاش هستیم تا با ایجاد ساز و کاری میزان سرمایه و فعالیت‌ها را توسعه دهیم.

وزیر نیرو در ارتباط با مدیریت آب در بخش کشاورزی گفت: در رابطه با مدیریت آب کشاورزی یکی از موضوعات مهم تغییر الگوی کشت و روی آوردن به کشت گیاهان کم آب بر و سازگار با محیط و کشت گلخانه‌ای است که وزارت نیرو در این رابطه وظیفه تأمین آب و ترویج روش‌های صحیح بهره‌برداری از آب را بر عهده دارد، اما مسئولیت اصلی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است که البته می‌دانیم برنامه‌های مفصلی در این رابطه در دستور کار دارند.

وی افزود: همچنین در این بخش یکی از رسالت‌های اصلی وزارت نیرو صیانت از آب‌های زیر زمینی و جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز از آبخوان‌ها است که این برنامه‌ها نیز با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و با جدیت اجرایی می‌شود.

علی آبادی گفت: اولویت وزارت نیرو در اجرای برنامه‌ها تمرکز بر روی برنامه هفتم توسعه است.  در سال جاری کمتر از نصف بودجه تصویب شده مدیریت منابع آب کشور محقق شده است که این نشان می‌دهد وزارت نیرو برای اجرای برنامه و پروژه‌های خود به شدت به کمک بخش خصوصی نیاز دارد. بر همین اساس در تلاش هستیم تا با جذاب کردن اقتصاد چه در بخش آب و چه در بخش برق امکان افزایش سرمایه‌گذاری در رابطه فراهم شود.

وی در خصوص برنامه‌های وزارت نیرو برای جذاب کردن اقتصاد آب و برق گفت: یکی از ابزار‌های مهم وزارت نیرو برای جذاب کردن فضای کسب و کار در صنعت آب و برق راه‌اندازی و توسعه بورس است و بر این اساس آن دسته از مصرف‌کنندگانی که ه فراتر از الگوی مصوب نیاز به آب و یا برق دارند، باید مازاد نیاز خود را از بورس و با قیمت‌های معقولی که در بازار تعیین می‌شود، خریداری کنند.

 علی آبادی، وزیر نیرو، در پاسخ به سوال ایلنا، در پیش بینی شهرهای دارای تنش آبی در تابستان سال آینده باتوجه به اوضاع نامناسب بارندگی ها گفت: اکنون تعداد ۴۳ شهر کشور در تنش آبی هستند برخی شهرها مثل تهران ، هرمزگان، مرکزی، اصفهان وضعیت نگران کننده تری دارند، دولت مصوبه ای تصویب کرده که کمک کند طرح ها بسرعت اجرا شوند، البته این طرح ها دائمی نیستند.

وی ادامه داد: موضوع انتقال جمعیت به سواحل مباحثی مطرح است که باید بررسی کامل صورت گیرد که برای تامین آب شرب از آب دریا استفاده کنیم و از بازچرخش آب برای سایر مصارف استفاده کنیم روی این موارد درازمدت مطالعه می شود.

علی آبادی بیان کرد: برای اینکه به طور موقت تنش‌ها را از بین ببریم طرح‌هایی داریم که در همه استان‌ها از جمله استان‌هایی که در اولویت قراردارند، اجرا می کنیم.

وی در پاسخ به سوال دوم ایلنا، درباره واکنش ایران در قبال سدسازی اخیر افغانستان روی رودخانه مشترک با ایران گفت: آبهای مرزی دارای اهمیت بسیار است، ما در قسمت‌هایی آب را دریافت و در بخش هایی آب را تحویل می دهیم ما تلاش می کنیم طبق مقررات جهانی عمل کنیم .

وی ادامه داد: برنامه ما این است با همسایگانی که از ایران آب دریافت می‌کنند به عدالت رفتار کنیم و سهم کشور خودمان را نیز از دیگر کشورها دریافت کنیم.

علی آبادی گفت: از کشورهایی که دریافت کننده آب هستیم هر طریق مجاری مربوطه اقدامات سیاسی انجام می‌دهیم که حقوق مردم را دریافت کنیم حتی از ظرفیت های بومی و محلی هم استفاده می کنیم که بسیار هم موثر است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز