خبرگزاری کار ایران

۹۶ میلیارد دلار فرصت از دست رفته انرژی در ایران

۹۶ میلیارد دلار فرصت از دست رفته انرژی در ایران
کد خبر : ۱۵۴۸۲۸۹

۹۶.۲ میلیارد دلار فرصت از دست رفته انرژی در ایران بوده که به خاطر ساختار ناتنظیم و اقتصاد معیوب انرژی کشور است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، مجید عمیدپور در نشست خبری بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی صنعت برق اظهار داشت: در سال ۱۴۰۲ بر اساس محاسباتی که انجام دادیم، ۹۶.۲ میلیارد دلار فرصت از دست رفته انرژی در ایران بوده است که به خاطر ساختار ناتنظیم و اقتصاد معیوب انرژی کشور است‌.

وی تصریح کرد: سالانه ۳۵ تا ۴۰ میلیارد دلار یارانه انرژی در ایران پرداخت می‌شود که موجب شده بخش‌های مختلف انگیزه‌ای برای افزایش بهره‌وری نداشته باشند.

رییس پژوهشگاه نیرو در ادامه با بیان اینکه کشور در حوزه زیرساخت‌ها چالش دارد، گفت: در ۲، ۳ سال اخیر روی نظام نوآوری، فناوری و خودکفایی اهتمام ویژه صورت گرفته و وزارت نیرو در این حوزه آموزش تخصصی ، صلاحیت حرفه ای و انجام پژوهش استقرار نظام نوآوری را شکل داده است.

وی با اشاره به  اقدامات پژوهشگاه نیرو در حوزه مدیریت مصرف برق گفت: فعالیت‌های جدی در بحث مدیریت مصرف داریم. همچنین در این خصوص همکاری مردم را نیاز داریم.

عمیدپور گفت؛ پژوهشگاه نیرو با همکاری شرکت توانیر مطالعات گسترده‌ای در حوزه مدیریت مصرف انجام داده است. در این حوزه باید هم به سمت مصرف کننده و هم سمت عرضه توجه داشته باشیم.

وی همچنین به حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان یکی از اولویت‌های پژوهشگاه نیرو اشاره کرد و افزود: یکی از مسائل ما که داریم روی آن کار می‌کنیم حوزه زنجیره ارزش خورشیدی است و در این خصوص از سیلیکون گرفته تا نیروگاه خورشیدی را پوشش می‌دهیم.

عمیدپور عنوان داشت: مناسبات اقتصادی و تجارت جهانی مسایلی است که ما باید راجع به آنها فعالیت کنیم و این موارد هم در دستور کار پژوهشگاه نیرو است تا در این حوزه هم صاحب فناوری بشویم.

وی درباره همکاری با کشورهای دیگر در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: وزارت نیرو یک سری کمیسیون‌های مشترک دارد. مثلا  با حوزه کشورهای بریکس همکاری‌های داریم و با توجه به اینکه وزارت نیرو مسئولیت کمیسیون‌های مشترک چند کشور را دارد، همکاری های خوبی در این زمینه داریم.

رئیس پژوهشگاه نیرو گفت: در حوزه تجدیدپذیر واقعیتی که وجود دارد این است که چین حرف اول را در این حوزه، بخصوص خورشیدی دارد و ما در این حوزه پروژه‌هایی را داریم کار می کنیم و بغیر از حوزه صنعتی و نیروگاهی در حوزه تحقیقاتی هم با چین همکاری داریم.

عمیدپور درباره اینکه چرا با وجود فعالیت چند ساله در حوزه انرژی های تجدیدپذیر باز ناموفق بوده‌‌ایم؟ گفت: اقتصاد انرژی در کشور ما کار نمی‌کند؛ یعنی قیمت گاز، برق و بنزین که منجر به اقتصاد انرژی (ورودی و خروجی و تعاملات) است، متاسفانه در کشور کار نمی‌کند. علت هم این است که ما سالانه ۳۵ الی ۴۰ میلیارد دلار یارانه انرژی می‌دهیم.

وی بیان داشت: در واقع ۱۰۰ میلیارد دلار (۹۶.۲میلیارددلار) ما فرصت انرژی از دست می‌دهیم که بخشی اتلاف انرژی، بخشی یارانه و بخشی موارد مختلف است که ما برای ۱۴۰۲ محاسبه کردیم و ارقام آن موجود است. البته تاکید می کنیم که این آمار با روش‌های مختلف (نرخ دلار،  . . . ) می‌تواند ارقام متفاوتی باشد. در هر حال  عدد بسیار بزرگ است.

وی ادامه داد: متاسفانه اقتصاد انرژی کشور کار نکرده و علیرغم فعالیت چندین ساله، حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر رونق نگرفته است. در کشور ما حتی نهادهایی که مسئولیت تنظیم بودجه را داشتند به این موضوع توجه ن‎کرده‌اند که به تدریج آزاد سازی قیمت‎ها را لحاظ نمایند تا نهایتا اقتصاد انرژی کشور شروع به کار کند. اقتصاد انرژی  کشور کار نمی‌کند و تا زمانی که اقتصاد انرژی کشور و چرخ آن حرکت نکند از این چالش خارج نخواهیم شد.

وی خاطرنشان کرد؛ اگر در حوزه انرژی ما مناسبات اقتصادی برقرار نشود ما اتفاق جدی در حوزه رفع چالش‌ها نخواهیم دید. ما به تامین منابع جهت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر نیازداریم. 

عمیدپور گفت: با توجه به اینکه طی سال‌های گذشته به این موضوعات توجه نشده این موارد تجمیع شده و حل آن بسیار سخت است  و در هر حوزه انرژی اعم از بنزین، گاز و برق وارد می‌شویم می‌بینیم مشکل سخت‌تر شده است. باید هر چه سریع تر با یک شیب مناسب دست به اصلاحات ساختاری اقتصادی زد؛ یقینا حوزه انرژی می‌تواند منشا اتفاقات خوب برای صنعت برق کشور باشد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز