مدیر عامل توانیر در پاسخ به ایلنا؛
آمادگی مقابله با حملات سایبری را داریم/ تعریف ۱۴مگاپروژه برای عبور از اوج بار ۱۴۰۴
مدیر عامل شرکت توانیر گفت؛ ۱۴ مگاپروژه برای اوج بار پیش بینی شده یکی از اقدامات تکمیل ۳۶۲۹ نیروگاه حرارتی است که به ظرفیت اضافه می شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، مصطفی رجبی مشهدی در نشست حاشیه ای بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی صنعت برق در پاسخ به سوال ایلنا، درباره پیش بینی لازم برای جلوگیری از حملات احتمالی سایبری توضیح داد؛ تمهیدات لازم در این خصوص صورت گرفته که از این جمله جداسازی شبکه صنعتی و داده انجام شده و حداکثر اقدامات برای جداسازی از شبکه اینترنت انجام شده است.
رجبی مشهدی ادامه داد: شبکه برق را ۴ افزونه کردیم یعنی در صورت هر نوع حمله سایبری یک سیستم از مدار خارج شود سیستم های دیگر وارد مدار خواهد شد.
وی بیان داشت: همانگونه که روشهای مختلفی برای امنیت سایبری داریم روشهای نفوذ هم متعدد است بنابراین هیچ شبکه برقی مصون نیست اما در کل پیش بینی لازم را داریم.
وی با اشاره به برنامه های تامین برق در اوج بار ۱۴۰۴ اظهار داشت: ۱۴ مگاپروژه برای اوج بار پیش بینی شده یکی از اقدامات تکمیل ۳۶۲۹ نیروگاه حرارتی است که به ظرفیت اضافه می شود.
وی افزود:۲۰۰ مگاوات نیروگاه مقیاس کوچک و همچنین ۶۰۰ مگاوات نیروگاه نیز توسط بخش خصوصی وارد مدار می شود.
مدیر عامل توانیر گفت: یکی از برنامه ها تعمیرات ۱۲۴ هزار مگاوات است که از این میزان ۱۱۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی، همچنین نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی اتمی در دستور کار است که نیروگاه بوشهر طی ۲ ماه برای تعویض سوخت و تعمیرات وارد مدار می شود.۱۴ هزار مگاوات هم به نیروگاههای برق آبی مربوط میشود.
به گفته مدیرعامل شرکت توانیر، تا امروز حدود ۱۸ هزارمگاوات از نیروگاههای کشور برای تعمیرات از مدار خارج شدهاند و به تدریج تعمیر میشوند.
وی در این باره تاکید کرد: پیش بینی شده است ۱۱۹۱ مگاوات از طریق ارتقای نیروگاههای گازی به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شود، همچنین حدود ۱۲۴۰ مگاوات با تعمیر نیروگاههای بخار که قدیمی هستند به این ظرفیت افزوده میشود.
رجبی مشهدی در ادامه به افزایش ظرفیت تولید برق در حوزه تجدیدپذیرها پرداخت و گفت: با برنامهریزیهای صورت گرفته پیشبینی شده است تا پایان سال جاری ۵۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شود؛ به عبارت دیگر ظرفیت ۱۳۰۰ مگاواتی تجدیدپذیر کشور به ۱۸۰۰ مگاوات ارتقا یابد. ضمن اینکه مقرر است تا پایان سال آینده ۳۰۰۰ مگاوات به این ظرفیت افزوده شود بر این اساس تا پایان سال ۱۴۰۴ ظرفیت تولید تجدیدپذیر از ۴۰۰۰ مگاوات عبور خواهد کرد.
وی ادامه داد: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته در تلاش هستیم ۱۰۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید نیروگاههایی که در اختیار وزارت صمت، وزارت نفت و سایر بخشهای دولت است اضافه کنیم.
مدیذ عامل توانیر با بیان اینکه رژیم استفاده از نیروگاههای برقآبی از ماههای گذشته آغاز شده است، تصریح کرد: این امر برای بهرهمندی از حداکثر انرژی نیروگاههای برق آبی برای تابستان سال آینده صورت گرفته است و تا قبل از تیر و مرداد سال آینده نیروگاههای برق آبی صرفا برای مصارف آب پایین دست و کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
رجبی مشهدی با بیان اینکه ۱۵۵ طرح انتقال و فوق توزیع که نیازمند توسعه هستند برای بهبود انتخاب شده است، افزود:۱۸۷۱ کیلومتر مدار به شبکه انتقال برق کشور اضافه خواهد شد و علاوه بر آن ۱۰ هزار و ۵۷۳ مگاولت آمپر نیز به ظرفیت ترانسفورماتورهای کشور از این طریق اضافه میشود.
وی به بخش توزیع کشور اشاره کرد و گفت: ۲۸ هزار کیلومتر کابل خودنگهدار آلومینیومی جایگزین کابلهای مسی خواهد شد. همچنین ۱۷۵۰ مگاوات خازن به شبکه سراسری در بخش انتقال و ۱۰۰۰ مگاوات در بخش توزیع اضافه شود.
مدیرعامل شرکت توانیر در ادامه به برنامهریزی برای افزایش تعداد کنتورهای هوشمند برق اشاره کرد و گفت: مقرر شده است در دو سال آینده تعداد کنتورهای هوشمند از ۹ میلیون کنتور فراتر رود. از ابتدای دولت چهاردهم حدود ۵۰۰ هزار کنتور هوشمند با اولویت مشترکان پرمصرف نصب شده است.
وی همچنین به برنامهریزی در حوزه مدیریت و بهینه سازی مصرف پرداخت و افزود: جایگزینی حداقل یک میلیون دستگاه موتور BLDC برای موتور کولرهای آبی با هدف کاهش ۵۰ درصدی مصرف برق از جمله این برنامههاست. همچنین پیشبینی شده تعداد یک میلیون دستگاه کولرگازی تا پایان سال آینده در صورت اخذ مجوزهای لازم جایگزین کولرهای گازی استاندارد شود و از این ظریق بهینه سازی مصرف صورت میگیرد.
رجبی مشهدی به استفاده از ظرفیتهای وارداتی برق در زمان اوج بار مصرف اشاره کرد و گفت: در این زمینه مذاکراتی با کشورهای همسایه آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت توانیر در ادامه از پیشبینی برنامه مفصل برای جمع آوری رمز ارزهای غیرمجاز خبر داد و تصریح کرد: به نظر می رسد با همکاری دستگاههای نظامی، امنیتی، قضایی بتوانیم جهش قابل ملاحظهای را شاهد باشیم.
وی جذب سرمایهگذاری در سمت عرضه و تقاضا را از دیگر برنامههای پیشبینی شده صنعت برق عنوان کرد و افزود: بر این اساس افرادی که ظرفیت تولید برق داشته باشند، میتوانند از طریق تابلوی آزاد و سرمایه گذارانی که نیروگاه تجدیدپذیر دارند از طریق تابلوی سبز برق مازاد خود را عرضه کنند. همچنین برای آن دسته از افرادی که در حوزه بهینهسازی مصرف و مدیریت مصرف تلاش میکنند میتوانند از گواهی صرفهجویی یا گواهی برق صرفهجویی استفاده و در اختیار صنایع کشور قرار دهند.
مدیرعامل توانیر از رشد دو برابری مصرف برق در کشور نسبت یه دیگر حاملهای انرژی خبر داد و گفت: پیشبینی میشود که در آبانماه سقف قیمت جدید برق اعلام شود و بی تردید وزارت نیرو در جهت حمایت از بخش خصوصی تلاش خواهد کرد.
وب در ادامه گفت؛ جلسات متعددی با وزارت نفت برای تامین سوخت مورد نیاز و پایدار نیروگاهها برای زمستان امسال برگزار شد. حجم بیشتر سوخت در کشور در نیروگاههای کشور گاز است و وزارت نیرو از این بابت استقبال میکند که سوخت حداکثری گاز را در اختیار داشته باشد.
وی افزود: با توجه به برودت هوا و سرما و افزایش سهم گاز مصرفی در سایر بخشها درخواست استفاده از سوخت جایگزین مطرح میشود. در شرایطی عادی برای تامین سوخت نیروگاهها ۸۰ درصد از سوخت گاز و ۲۰ درصد سوخت مایع استفاده میشود که در دوره زمستان به ۵۰ درصد از سوخت گاز و ۵۰ درصد سوخت مایع میرسد. این در شرایطی است سهم سوخت گازوئیل دوبرابر سوخت مازوت است که ۱۶ نیروگاه در کل کشور امکان استفاده از سوخت مازوت دارند.
مدیرعامل شرکت توانیر با بیان اینکه نیروگاهها زمانی که از سوخت مازوت استفاده میکنند دچار استهلاک بیشتری میشوند، اضافه کرد: در استفاده از سوخت مازوت با هماهنگی دستگاههای مربوطه ملاحظات زیست محیطی در نظر گرفته خواهد شد.
وی درباره تامین برق پایدار در زمستان جاری اضافه کرد: برنامهریزی شده است تا سوخت نیروگاهها تامین شود تا مشکلی برای تامین برق خانگی پیش نیاید، اما این امر بیتردید نیازمند صرفهجویی مردم نیز هست.
رجبی مشهدی با بیان اینکه مصرف برق در روزهای جاری به حدود ۴۵ هزار مگاوات رسیده است، ابراز داشت: بر این اساس ۳۵ هزار مگاوات از مصرف دوره تابستان کاسته شده است و چنانچه مردم در مصرف برق و گاز صرفهجویی کنند امید است مشکلی در تامین برق زمستانی را شاهد نباشیم.
وی درباره اینکه آیا درخصوص فروش سوخت نیروگاهی گزارشی به توانیر ارائه شده است یا خیر گفت: تمهیدات لازم برای اینکه سوخت نیروگاهها متناسب با ظرفیت مخازن و لولهها از طریق ثبت باشد، اندیشیده شده و مورد مراقبت قرار میگیرد.
وی ادامه داد: ممکن است تا قبل از تحویل سوخت نیروگاهی اتفاقاتی رخ دهد اما در این زمینه نیز تهمیدات لازم پیشبینی شده و همکاری بسیار خوبی با وزارت نفت و شرکت پخش و پالایش برای جلوگیری از هرگونه دخل و تصرف در سوخت نیروگاهی برقرار شده است.
مدیرعامل شرکت توانیر گفت: سوخت تحویلی متناسب با راندمان نیروگاهها تحویل داده میشود و بررسیهای لازم صورت میگیرد و در این زمینه گزارشی دریافت نشده است.
رجبی مشهدی درخصوص اصلاح قیمت به عنوان درخواست تولیدکنندگان برق توضیح داد: طی سه روز گذشته اعضای هیئت تنظیم بازار برق توسط وزیر نیرو معرفی شدند به طوری که هفت نفر عضو جدید اعضای تنظیم بازار برق کشور هستند، مهمترین تکلیفی در این بخش تعیین سقف قیمت بازار است. پیشبینی میشود که در آبانماه سقف قیمت جدید اعلام شود؛ بی تردید وزارت نیرو در جهت حمایت از بخش خصوصی تلاش خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت توانیر همچنین درباره افزایش سهم انرژی تجدیدپذیر بیان کرد: در این زمینه برنامهریزی بلندمدت برای توسعه ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر صورت گرفته است که در برنامه هفتم پیشبینی شده ۱۲ هزارمگاوات ظرفیت نیروگاه تجدیدپذیر افزوده شود.
رجبی مشهدی با بیان اینکه بیش از ۲۳۰ هزار دستگاه ماینر با میزان مصرف بیش از ۷۰۰ مگاوات جمع آوری شده است، ابراز داشت: بر این اساس یک نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی برای این میزان ماینری که به صورت غیرمجاز فعالیت میکردند لازم بود. بر اساس اطلاعاتی که از مراجع بینالمللی دریافت کردیم باید بیش از ۱۵۰۰ مگاوات به صورت غیرمجاز از شبکه برق برای تولید رمز ارز استفاده شود. این میزان یا از تعرفههای غیریارانه ای یا از شبکه عمومی بدون اندازه گیری استفاده میکنند.
وی در این زمینه تاکید کرد: جرایم بسیار سنگینی برای افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند پیشبینی شده است، به طوری که قیمت ۱۰۰ برابری برق از زمانی که استفاده میکنند از آنها اخذ خواهد شد که بسیار جریمه سنگینی است. علاوه بر این سرمایهگذاران و سودجویان سرمایه خود را به طورکامل از دست خواهند داد به طوری که دستگاههای ماینر امحا می شود و در صورت تکرار انشعاب آنها جمع آوری میشود.
مدیرعامل شرکت توانیر یادآور شد: پیشبینی شده است از طریق پیامک اطلاعرسانی و سامانه برق من از یک تا ۲۵ میلیون تومان به آن دسته از افرادی که سودجویان رمز ارز را افشا میکنند پرداخت شود و پاداش متناسب با میزان مصرفی که این بخش داشته با افرادی که شناسایی یا افشاکننده فعالیت غیرقانونی ماینرها هستند اهدا شود.
وی با بیان اینکه رشد مصرف برق نسبت به سایر حاملهای انرژی تقریبا دوبرابر است، ادامه داد: پمپاژ و انتقال آب از خلیج فارس، برقیسازی خودروها و سیستم حمل و نقل عمومی، ایجاد مراکز داده، توسعه مراکز پرورش میگو و گلخانههای جدید در کنار اضافه شدن سالانه یک میلیون مشترک برق جدید تماما افزایش مصرف برق را به دنبال دارد. بر این اساس میتوان گفت سالانه تقریبا ۳۵۰۰ مگاوات به میزان مصرف برق کشور افزوده میشود.
رجبی مشهدی ادامه داد: برای بخش مراکز داده و ارتباطات میزان درخواست ۵۰۰ مگاوات در سال دریافت شد در این زمینه جلساتی برگزار شده است و در تامین برق این بخش مشکلی نخواهد بود.
وی ریشه ناترازی تولید و مصرف برق را اقتصاد برق دانست و گفت: صنعت برق ۱۲۷ هزار میلیارد تومان به پیمانکاران، تولیدکنندگان و تامین کنندگان تجهیزات بدهی دارد این در شرایطی که این صنعت از دولت حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان طلب دارد در صورتی که بخش خصوصی بخواهد با رونق کار خود را دنبال کند باید منابع مورد نیاز از همین طریق تامین شود که خوشبختانه اقدامات خوبی در راستای هماهنگی با سازمان برنامه در این باره صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت توانیر یادآور شد: در برنامه هفتم توسعه پیشبینی شده حدود ۲۰۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید نیروگاههای اتمی افزوده شود.
وی درباره پرداخت مطالبات تولیدکنندگان افزود: سال گذشته ۳۰ هزار میلیارد تومان از مطالبات بخش خصوصی پرداخت شد. در حال حاضر ۱۲۷ هزار میلیارد تومان به بخش خصوصی که شامل تولیدکنندگان، پیمانکاران، تامین کنندگان و غیره میشود، بدهکار هستیم و پیش بینی شده برای امسال ۵۰ هزار میلیارد تومان از طریق اسناد خزانه تسویه می شود.