کاهش 5 هزار مگاواتی مصرف برق کشور با تعویض موتور کولرهای آبی
آمار کولرهای آبی فعال در کشور به حدود 20 میلیون دستگاه میرسد که نزدیک به 12 هزار مگاوات برق معادل 20 درصد کل مصرف برق کشور را در 4 ماه گرم سال به خود اختصاص میدهند، سامانههای سرمایشی فراگیری که سالانه یک و نیم میلیون دستگاه جدید به آنها اضافه میشود و از همین رو موضوع بهینهسازی مصرف برق در این بخش از اهمیت بالایی برخوردار است.
به گزارش ایلنا از وزارت نیرو، وزارت نیرو در دو سال گذشته و با درک اهمیت بهینه سازی مصرف انرژی در بخش کولرهای آبی، موضوع تعویض موتور کولرهای آبی با موتورهای BLDC با امکان کاهش مصرف برق تا 200 وات را در دستور کار قرار داد و مقرر شد تا از ابتدای دیماه سال جاری صرفا کولرهای دارای موتورهای BLDC مجوز تولید دریافت کنند.
جدا از الزام سازندگان کولر آبی به تولید کولرهای دارای فناوری موتورهای کم مصرف، همچنین بررسیها نشان میدهد در صورتی که موتور۲۰ میلیون کولر آبی موجود در کشور با موتورهای BLDC تعویض شود، دست کم ۵ هزار مگاوات در مصرف برق کشور صرفه جویی صورت میگیرد که البته نیازمند توجه و حمایتهای فرادستگاهی است و وزارت نیرو به تنهایی امکان پیشبرد این پروژه بزرگ را ندارد.
"مجید فرمد" مشاور مدیرعامل توانیر در ارتباط با ضرورت تعویض موتور کولرهای آبی با موتورهای کم مصرف به «پاون»، گفت: تعویض موتور فرسوده کولر آبی با موتورهای BLDC باعث میشود که قدرت مصرفی کولر حدود ۲۰۰ وات کاهش یابد و علاوه بر آن، ساکنان منزل با استفاده از موتورهای نسل جدید، امکان کنترل پیوسته میزان سرمایش خانه را به دست میآورند.
وی در خصوص میزان صرفهجویی صورت گرفته با استفاده از موتورهای BLDC کولر آبی بیان کرد: در صورتی که از این کولر به مدت ۳ ماه تابستان و هر روز به طور متوسط ۱۵ ساعت استفاده شود مجموع صرفهجویی برق در دوره ۳ ماه تابستان حدود ۲۸۰ کیلووات ساعت(تقریبا معادل الگوی مصرف یک ماه خانوار در مناطق غیرگرمسیر) خواهد بود.
فرمد افزود: با توجه به تعرفه پلکانی برق خانگی اگر مصرف متوسط این مشترک قبلاً ۴۰۰ کیلوواتساعت در ماه باشد با این اقدام به طور متوسط حدود ۹۰ کیلوواتساعت از این مصرف کاسته خواهد شد که باوجود نقش قابل توجه در کاهش مصرف برق، اثر این کاهش بر روی قبض مصرفی این مشترک شاید چندان قابل توجه نباشد.
مشاور مدیرعامل توانیر با تاکید بر لزوم حمایت مالی از شهروندان برای تعویض موتورهای فرسوده کولر آبی ادامه داد: تعویض موتور کولر آبی با موتورهای BLDC مستلزم انجام سرمایهگذاری توسط مشترکان برق است.
وی در همین خصوص اظهار داشت: در نگاه اول و از دید مشترک، انجام این کار چندان جذاب نیست و لازم است به نحوی از این مشترک حمایت شود تا انگیزه لازم برای تعویض موتورهای فرسوده کولر آبی برای او ایجاد شود.
ذی نفعان باید بخشی از سرمایهگذاری تعویض موتور کولر را متقبل شوند
مشاور مدیرعامل توانیر در ارتباط با اقداماتی که برای حمایت از دارندگان کولر آبی برای تعویض موتور کولر باید اجرایی شود، بیان کرد: در این رابطه راهکارهای متفاوتی وجود دارد،مثلا ذی نفعان این اقدام یعنی وزارت نیرو به واسطه پیکسایی حاصله، وزارت نفت بهواسطه کاهش مصرف سوخت در نیروگاههایی که برق مورد نیاز را تأمین میکند به نسبت انتفاع خود از این صرفهجویی و سازمان حفاظت از محیط زیست به دلیل کاهش آلایندههای حاصل از مصرف سوخت در نیروگاهها، باید بخشی از سرمایهگذاری تعویض موتور کولر (مثلا ۸۰%) را متقبل شوند.
وی در ادامه گفت: ضمناً میتوان به گونهای دیگر هم از این مشترک حمایت کرد تا برای مشترک مورد نظر این امکان فراهم شود که مالک بخشی از برق صرفهجویی شده حاصل از تعویض موتور کولر برای مدت چند سال شود و امکان فروش این میزان برق را به سایر مشترکان مثلاً مشترکان صنعتی بزرگ که تعرفه برق آنها اخیراً به ۱۲هزارریال به کیلووات ساعت افزایش یافته با تعرفهای نزدیک به این تعرفه (مثلاً ۱۱هزار ریال) داشته باشد. البته این اقدام قاعدتاً از طریق تجمیعکنندگان برای مجموعهای از مشترکان خانگی و به صورت سیستماتیک از طریق بورس انرژی، قابل انجام خواهد بود.
مشاور مدیرعامل توانیر افزود: شبیه این اقدام برای تامین منابع مورد نیاز جهت تعویض کولرهای گازی فرسوده در مناطق گرمسیر و بخاریهای گاز سوز کمبازده در مناطق سردسیر نیز قابل انجام است.
فرمد در ارتباط با پیامد اقدامات حمایتی از شهروندان در این رابطه اضافه کرد: بدین ترتیب مشترک مورد نظر از طریق کاهش بهای برق، کاهش هزینه پرداختی برای تعویض موتور کولر و کسب درآمد حاصل از فروش بخشی از برق صرفهجویی شده، انگیزه لازم را برای انجام تعویض کولر به دست خواهد آورد.