توصیه الگوی آلمانی مقابله با تنش آبی به کاناداییها
امروزه بحران آب به یکی از پدیدههای فراگیر در سطح جهان تبدیل شده است و شمار زیادی از کشورهای جهان هم اینک با مشکلات جدی در این حوزه رو به رو هستند. در این بین کشورهایی مانند کانادا نیز برخلاف تصور عمومی با چالشهای جدی در حوزه آب رو به رو هستند که مروری بر وضعیت آنها و نیز اقدامات مدیریتیشان برای مقابله با بحران خالی از فایده نیست.
به گزارش ایلنا از وزارت نیرو، به تازگی پایگاه تخصصی «Canadian Water Network»، در گزارشی ضمن پرداختن به بحران آب در کشورهای مختلف جهان به چالشهای آبی کشور کانادا پرداخته و هشدار داده که دولتمردان کانادایی برای کاهش آسیبهای برآمده از بحران آب باید ضمن الگوگیری از کشورهای موفق، سیاستهای مدیریتی جدیدی را در این حوزه در پیش بگیرند.
در ابتدای این گزارش به بحران آب در کشورهایی مانند آفریقای جنوبی، سوریه، استرالیا و کنیا اشاره شده و آمده است، پیشتر به واسطه گسترش بحران آب در شهر کیپ تاون، دولتمردان آفریقای جنوبی ناگزیر به اعمال محدودیتهای جدی در حوزه آب شدند.
همچنین آب زمینهساز تشدید بحرانهای اجتماعی در کشور سوریه شد و عشایر کنیایی را با خسارتهای جدی در ارتباط با مرگ دام هایشان رو به رو کرد و استرالیاییها نیز با بدترین خشکسالی چند قرن اخیر رو به رو شده اند.
در ادامه این گزارش به خشکسالی بیسابقه در جنوب فرانسه اشاره شده است که بحران جدی برای کشاورزان فرانسوی در سالهای احیر ایجاد کرده و نیز در بخشی دیگر به خشکسالی در 8 منطقه از بریتانیا و کشور هلند اشاره شده است که این دو کشور را نیز چه در بخش تامین آب شرب و چه در بخش تامین آب کشاورزی با مشکلات جدی رو به رو کرده است.
در این گزارش با طرح مقدماتی از بحران جهانی آب و اشاره به نمونههای یاد شده در ادامه به بحران بزرگ آب در کشور کانادا پرداخته شده است که گفته میشود در صورت عدم توجه جدی به آن میتواند در آینده نزدیک بسیاری از مناطق این کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
بررسیها نشان میدهد در حالی که متوسط سرانه آب در جهان ۱۵۰ لیتر در شبانهروز است، اما سرانه مصرف آب در کشور کانادا ۲۱۵ لیتر است که این میزان تقریباً دو برابر انگلیس و آلمان است.
جدا از مصرف بیرویه آب در بخش شرب، در کشور کانادا همچنین در بخشهای صنعت و کشاورزی نیز مصرف زیاد آب استمرار دارد و به صورت مشخص در سال ۲۰۱۹ میلادی کل مصرف آب صنعتی، تجاری و سازمانی این کشور به ۱۳۵۰ میلیون متر مکعب رسیده بود.
بر اساس این گزارش بدترین سطح خشکسالی کانادا مربوط به منطقه پریری کانادا است، جایی که در ۱۲۰ سال گذشته حداقل ۵ دوره خشکسالی شدید را تجربه کرده و دولت ناچار شده است به واسطه کمبود آب از صدور مجوزهای جدید برداشت آب پرهیز کند.
بررسیهای بیشتر در مورد این منطقه نشان میدهد به واسطه خشکسالی، میزان تولید محصولاتی مانند کلزا تا ۵۰ درصد کاهش یافته است و کارشناسان پیشبینی میکنند در صورت استمرار این روند علاوه بر بخش کشاورزی میتواند سایر بخشها مانند مناطق شهری را تحت تاثیر قرار دهد.
کارشناسان منابع آب کانادایی عقیده دارند متاثر از پدیده تغییر اقلیم و پیامدهای جهانی آن، کشور کانادا نیز با بحران جدی در حوزه آب رو به رو خواهد شد که این اتفاق ضرورت ایجاد آمادگی حداکثری با هدف کاهش خسارتها را نشان میدهد.
در بخش دیگری از این گزارش نیز ضمن اشاره به ظرفیتهای موجود در کانادا برای تولید محصولات کشاورزی پیشبینی شده است که به دنبال تشدید بحران آب در دیگر کشورهای جهان این احتمال وجود دارد که میزان اتکا به ظرفیتهای کانادا در تولید محصول کشاورزی تشدید شود که این اتفاق نیز با توجه به مشکلات آبی کانادا باعث میشود تا شرایط برای کاناداییها در حوزه آب دشوارتر شود.
در همین رابطه "تایلر مک کان" مدیر یکی از موسسات مطالعاتی حوزه آب کانادا گفته است کاناداییها برای اینکه چالشهای بحران آب را در آینده کنترل کنند، باید سرمایه گذاری ویژهای روی سیستمهای نوین کشاورزی انجام داده و انعطافپذیری خود را در برابر پدیده تغییر اقلیم افزایش دهند.
دیگر متخصصان منابع آب کانادا نیز عقیده دارند که دولت این کشور باید ضمن جدی گرفتن پدیده تغییر اقلیم و نحوه مصرف آب در بخش کشاورزی، همچنین موضوع پساب و توسعه سیستمهای تصفیه آب را در شهرداریها و صنایع برای استفاده مجدد از آب جدی بگیرند.
به عنوان نمونه " آلن شاپیرو" مدیر یکی از پروژههای استارتاپی حوزه آب کانادا با تاکید بر ضرورت توجه ویژه دولت به مقوله پساب و استفاده مجدد از فاضلاب همچنین بر ضرورت استفاده از فناوریهای نوین در این حوزه تاکید کرده و گفته است که با اینکه در کانادا فناوریهای پیشرفته مدیریت منابع آب موجود است، اما تعرفه پایین آب و فقدان قانون و مقررات حمایتی اجازه فعالیت مطلوب شرکتهای فناور را در حوزه مدیریت منابع آب نمیدهد.
در بخش دیگری از این گزارش ضمن تاکید دوباره بر ضرورت آماده شدن کانادا برای یک دوره طولانی بحران آب و پیامدهای ناشی از پدیده تغییر اقلیم همچنین بر موضوعاتی مانند لزوم برنامهریزی برای افزایش تابآوری ملی تاکید شده است.
همچنین در بخش انتهایی گزارش به نقل از متخصصان منابع آب آمده است که کاناداییها برای حل چالشهای آبی و برخورد منطقی با آنها باید از آلمانیها الهام بگیرند، کشوری که دولتمردانش برای حل مشکلات آبی اقدام به تنظیم یک استراتژی ملی کرده و در آن ۷۸ اقدام مشخص برای تحول اساسی در حوزه آب را مشخص کرده اند که شامل اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از کمبود آب و جلوگیری از برنامههای متعارض در حوزه آب است.