در گفتوگو با ایلنا تشریح شد:
بازارهای جدید نفت ایران کدامند؟
نماینده اسبق ایران در هیات عامل اوپک گفت: ایران در حال حاضر به بازار هیچ کشوری ورود نمیکند بلکه نفت خود را به پالایشگاههای متوقفشده در برخی کشورها ارسال میکند.
محمدعلی خطیبی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره تاثیرپذیری بازار و نگرانی تولیدکنندگان از افزایش تولید نفت ایران اظهار داشت: اکنون اینکه ایران استثناء از تصمیم کاهش تولید اعضای اوپک است زیرا شرایط ایران عادی نیست و مدتهاست که به دلیل تحریم کمتر از سهمیه خود تولید میکند و طبیعی است تا زمان برگشت به میزان سهمیه قبلی مجاز است که آزادانه به هر میزان که امکانش را داشته باشد تولید کند و جای نگرانی نیست.
وی افزود: البته افزایش تولید اخیر ایران به میزانی نیست که قیمت نفت را تحتالشعاع قرار دهد، یعنی در مقایسه با عرضه جهانی نفت قابل توجه نیست که باعث افت و خیز قیمت شود، بنابراین نگرانی زیادی در رابطه با افزایش تولید ایران وجود ندارد.
نماینده اسبق ایران در هیات عامل اوپک تصریح کرد: ایران در حال حاضر به بازار هیچ کشوری ورود نمیکند بلکه نفت خود را به پالایشگاههای متوقفشده در برخی کشورها ارسال میکند یعنی در یک همکاری پالایشگاههای این کشورها از جمله ونزوئلا را تعمیر و راهاندازی میکند و نفت را به این کشور انتقال میدهد، در واقع نفت ایران وارد بازاری را که از دست رفته و پالایشگاهی که کار نمیکند و جزء بازار به حساب نمیآید، میشود.
وی تاکید کرد: در واقع ما با تعمیر این پالایشگاهها بازار جدیدی بوجود میآوریم که قبلا متعلق به هیچ تولیدکنندهای نبوده است، ایران این پالایشگاهها را بازسازی و راهاندازی میکند و نفت ارسال میکند، بنابراین تولیدکنندگان نباید نگران باشند چون بازارهایشان تحتالشعاع قرار نمیگیرد. ابتکار ایران فعال کردن پالایشگاههای متوقف است به همین دلیل قیمتها را هم تغییری نمیکند، کمااینکه اکنون شاهدیم با افزایش تولید اخیر ایران قیمت کاهش پیدا نکرده بلکه به دلایل دیگری قیمتها بهبود یافته است.
خطیبی خاطرنشان کرد: طبق آمار و اعلام برخی منابع بیشتر نفت ایران به بازار آسیا میرود و بازار آسیا هم بازار سنتی ایران بوده است، بخشی هم در پالایشگاههای راکد در برخی نقاط دنیا که با فعالیتهای فنی و مهندسی ایران راهاندازی شدهاند؛ جذب میشود.
به گزارش ایلنا، تولید نفت ایران در ماه مه سال جاری میلادی طبق منابع ثانویه اوپک به طور متوسط برابر با ۲.۶۷۹ میلیون بشکه در روز بود، یعنی بالاتر از ۲.۵۴۴ میلیون بشکهای که در ماه مه سال گذشته میلادی تولید شده بود. ایران در ماه مه ۲۰۲۱ هم به طور متوسط ۲.۴۵۵ میلیون بشکه در روز تولید داشت و در ماه مه ۲۰۲۰ به کمتر از ۲ میلیون بشکه یعنی ۱.۹۷۸ میلیون بشکه در روز میرسید، این افزایش تولید نفت ایران در حالی است که برخی اینگونه عنوان میکنند که خبر خوبی برای اوپک نیست که تلاش میکند سهم خود را در بازار نفت از آمریکا پس بگیرد.