در پاسخ به ایلنا اعلام شد:
تراز آب دریای خزر سالی ۲۰ سانتیمتر افت میکند
رئیس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو گفت: تغییرات اقلیمی، سبب شده از سال 1392 تا 1400 پوشش سطحی یخچالهای طبیعی کشور که منبع تأمین آب رودخانهها هستند، حدود 50 درصد کاهش یابد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، محمدرضا کاویانپور در نشست خبری در پاسخ به سوال ایلنا درباره کاهش سطح آب دریای خزر اظهار داشت: تغییرات خزر در طول سالهای گذشته توسط مراکز بین الملل مطالعه شده بعد از تغییرات اوایل انقلاب که بایت افزایش تراز مشکلاتی حادث شد مرکز مطالعات کار خود را در این حوزه آغاز کرد.
وی افزود: هر سال پیمایش و رصد سطح آب دریاچه و کمیت آب ورودی از رودخانه ها در حال انجام است.
رییس مرکز تحقیقات آب وزارت نیرو تصریح کرد: آنچه از شواهد و اندازه گیری ها برآورد می شود کاهش تراز سطح آب در حال اتفاق است در این خصوص دستوراتی به دستگاهها در زمینه برنامه ریزی صادر شده است.
وی بیان داشت: اثرات این کاهش در کشورهای مختلف متفاوت است در حوزه های شمال دریاچه اثرات بیشتر است و در ایران نیز در حوزه خلیج گرگان این تغییرات را شاهدیم.
کاویانپور تاکید کرد: گازرسانی از تغییرات تهیه و به دستگاهها داده شده تا راهکارهایی برای جلوگیری از کاهش اثرات اتخاذ شود.
وی تاکید کرد: این تغییرات سطح آب به الگوی تغییرات آب و هوایی برمیگردد به طوری که در مطالعات دمایی ۱.۴ درجه افزایش دما را در حوضه خزر در سال گذشته شاهد بودیم.
وی ادامه داد: افزایش دما و تغییرات دما گریزناپذیر است اما با توجه به اثرات اجتماعی این کاهش باید روی این موضوع کار شود و اثرات کاهش تراز به حداقل برسد.
وی بیان داشت: غیر از اقدامات سطح دولتها هر کشور همسایه خزر برنامه عملیاتی را در دستور کار دارد.
رییس مرکز تحقیقات آب وزارت نیرو رقم کاهش تراز سطح آب دریای خزر را سالانه ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر عنوان کرد و افزود: در چند سال اخیر تراز خزر رفتار نوسانی داشته و با ذوب برف در حوضه ولگا سطح آب افزایش و در تابستان پایین می رود.
وی در ادامه با بیان اینکه موسسه تحقیقات آب با ۵۵ سال سابقه یکی از قدیمی ترین موسسات تحقیقاتی است، گفت: طی این مدت در حوزه های مختلف آبی فعالیت داشته است.
کاویانپور با اشاره به اینکه ۲۹۰ پروژه مرتبط با آب انجام داده ایم، افزود: بعد از انقلاب کمتر سدی در کشور وجود دارد که مطالعات آن به خارج از کشور سپرده شده باشد.
وی ادامه داد: تعداد زیادی از سدها از ۲۵ سال به بعد با افزایش سن روبرو می شوند و مشکلات سازه ای و عملکردی و کیفی در بدنه سد ایجاد می شود یکی از وظایف ما رفتارشناسی این سازه ها و تلاش برای علاج بخشی و ارائه راهکار در این زمینه است. بخش پایش کیفی در سدها نمونه گیری و رفتارها را مطالعه می کند و اگر مشکل پیش بیاید راه حل ارائه می کند.
رییس مرکز تحقیقات آب وزارت نیرو با بیان اینکه ما در زمینه حوضه های آبریز نیز مطالعاتی را انجام می دهیم، افزود: در این زمینه موضوع تخصیص آب مطرح است که منازعات اجتماعی را تحت الشعاع قرار می دهد.
وی با اشاره به مطالعات در حوزه سازندهای سخت و آب ژرف گفت: ساختار آهکی برای منابع آب مهم است در محدوده زردکوه شمال شرق و غرب زاگرس مرکزی و کرمانشاه و کردستان منابع آبی که در اختیار می گیریم از سازند سخت است.
وی همچنین تصریح کرد: در خصوص مطالعات تصفیه خانه ها و استفاده از آبهای نامتعارف و آب شیرین کن ها هم مطالعاتی داریم استفاده از تکنولوژی در حوزه پساب را دنبال می کنیم.
کاویانپور با بیان اینکه منابع تجدید شونده در ایران حدود ۲۵ درصد متوسط جهانی است، گفت: پتانسیلهای کمی برای جمعآوری آب در ایران موجود است در مناطقی مربوط به زاگرس مرکزی و البرز امکان بیشتری برای ذخیره آب وجود دارد. با توجه به اینکه در طول سال ۲۵۰ میلیمتر بارش در کشور آن هم در مناطق مختلف صورت میگیرد نیازمند ذخیره آب هستیم.
وی با بیان اینکه در طول ۱۰۰ سال گذشته میانگین بارشها ۱۴ درصد کاهش یافته و در این بین شاهد افزایش ۱.۵ درجهای افزایش دما نیز هستیم، خاطرنشان کرد: جایگاه ایران در کمربند خشک جهان گویای کاهش بارشها و افزایش دما است، در طول ۱۰ سال گذشته به جز سال ۱۳۹۸ الگوی بارشها در ایران منفی بود و شاهد آمار کاهشی عجیبی در این حوزه بودیم.
رئیس موسسه تحقیقات آب گفت: در شرایطی که منابع آب عدم قطعیت دارد داشتن ساختارهایی که بتواند برای مدتی به شما قدرت انعطاف بدهد تا دوران خشکسالی را که معلوم نیست چه میزان طول میکشد لازم است به طور مثال در همدان که پایتخت باستانی ایران بود شاهد خشکسالی هستیم همچنین در چرخه نیز که یکی از پرآبترین مناطق کشور شناخته میشد کاهش شدید بارندگیها اتفاق افتاده است.
وی یادآور شد: تعداد سدهایی که ممکن است برای مهار سیلاب، تامین آب شرب و یا کشاورزی باشد اکنون روند منطقی را طی میکند باید توجه داشت که در شرایط فعلی کشور به سمت آبهای نامتعارف، استفاده از پساب برای صنعت و کشاورزی رفته است که همین مساله میتواند بخشی از نیازها را پاسخ دهد.
رئیس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو گفت: تغییرات اقلیمی، سبب شده از سال 1392 تا 1400 پوشش سطحی یخچالهای طبیعی کشور که منبع تأمین آب رودخانهها هستند، حدود 50 درصد کاهش یابد.
وی گفت: کاهش این میزان از پوشش سطحی یخچالهای کشور سبب شده آورد رودخانهها کاهش یابد و برخی رودخانهها نیز خشک شوند.
وی درباره اثرات تغییر اقلیم و ضرورت ایجاد یک مرکز پژوهشی در این زمینه افزود: البته اثرات تغییر اقلیم متفاوت است و بخشهای مختلفی در کشور را شامل میشود.
رئیس موسسه تحقیقات آب خاطرنشان کرد: بخشی از اثرات آن زیستمحیطی است که مسئول آن سازمان حفاظت از محیطزیست است و بخشی هم مربوط به سایر دستگاهها است که آنها باید رسیدگی کنند.
کاوپانپور گفت: بخش مربوط به تغییرات آبی در موسسه تحقیقات آب دنبال میشود و اقدامهای لازم و مطالعات آن در حال انجام است.رییس مرکز تحقیقات آب وزارت نیرو گفت: در چند سال اخیر تراز خزر رفتار نوسانی داشته و با ذوب برف در حوضه ولگا سطح آب افزایش و در تابستان پایین میرود.
سامانه پایش تبخیر رونمایی شد
به گزارش ایلنا، سامانه پایش تبخیر و تعرق ایران برای به دست آوردن میزان واقعی تبخیر و تعرق توسط موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو رونمایی شد.
این سامانه میزان واقعی تبخیر و تعرق را بر اساس تصاویر ماهوارهای انجام میدهد.
این سامانه میزان برداشت واقعی آب در بخش کشاورزی را برای برنامهریزیهای کلان انجام میدهد.
این سامانه همچنین میزان هدر رفت آب در بخش کشاورزی را برآورد میکند.
خروجیهای این سامانه ۱۰ روزه، ماهانه و سالانه است.
سامانه تغییرات هر نقطه کشاورزی را به طور دقیق انجام میدهد.