خبرگزاری کار ایران

پتانسیل احداث 5 هزار مگاوت نیروگاه خورشیدی در پشت‌بام‌ها/ اراضی کشاورزی مزرعه خورشیدی شوند

پتانسیل احداث 5 هزار مگاوت نیروگاه خورشیدی در پشت‌بام‌ها/ اراضی کشاورزی مزرعه خورشیدی شوند
کد خبر : ۱۲۸۷۳۴۱

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق تعاون با بیان اینکه پتانسیل تولید 5 هزار مگاوات برق تجدیدپذیر را در پشت بام منازل داریم، گفت: با این اقدام بخشی از کسری برق کشور جبران می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، محمدجواد موسوی در نشست خبری در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در سال 2021، 80 درصد ظرفیت نیروگاههای دنیا از تجدیدپذیر استفاده شده است، اظهار داشت: مثلا در کشور آلمان 37 هزار مگاوات نیرواه خورشیدی کوچک مقیاس روی سقف خانه ها نصب شده که دو سوم آنها نیروگاه خورشیدی هستند. 

وی با بیان اینکه با توجه به موقعیت تابش خورشید و تونل بادی ظرفیت خوبی برای توسعه تجدیدپذیرها در کشور ما وجود دارد، افزود: باتوجه به موقعیت ایران امکان اینکه یک میلیون منزل مسکونی به نیروگاه خورشیدی تجهیز شود، وجود دارد در این راستا هم فرهنگسازی خواهد شد و هم اینکه کالای استراتژیک تولید کرده ایم.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق تعاون با بیان اینکه پتانسیل تولید 5 هزار مگاوات برق تجدیدپذیر را در پشت بام منازل داریم، گفت: با این اقدام بخشی از کسری برق کشور جبران می شود.

وی همچنین با اشاره به ظرفیت ادارات دولتی خاطرنشان کرد: باتوجه به مصوبات قبلی این ظرفیت وجود دارد که در سازمان ها  20 درصد از برق خورشیدی استفاده شود. مثلا احداث نیروگاه خورشیدی در ساتبا یک حرکت نمادین برای تشویق همه سازمان ها است.

موسوی با اشاره به مصوبات مربوط به احداث 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در صنایع بزرگ و کوچک، گفت: رویکرد خوبی را در زمینه توسعه تجدیدپذیرها شاهد هستیم مناقصات احداث 4هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی، 3 هزار مگاوات بادی و 3 هزار مگاوت انواع دیگر نیروگاه تجدیدپذیر انجام شده و مصوبات خوبی نیز در این زمینه داریم و این فرصت خوبی برای فعالین این حوزه است که از این فرصت استفاده کنند.

وی بیان داشت: در مجموع در کشور 800 شهرک صنعتی داریم که 50 هزار واحد را شامل می شوند و سقف سوله های آنها بلااستفاده مانده است و علاوه بر کسب درآمد می توانند مکمل تولید انرژی و جبران ناترازی برق باشند، در صورتی که این مجموعه های صنعتی اقدام به نصب کنند 10 هزار مگاوت از نیاز برق کشور قابل تامین خواهد بود و نیازی به درگیری دیگر حوزه ها هم نخواهد بود.

نایب رئیس انجمن ساتکا با اشاره به اینکه ماده 16 جهش تولید دانش بنیان ها هم فرصت خوبی برای تجدیدپذیرها خواهد بود، تاکید کرد: صنایعی که یک مگاوات مصرف برق دارند موظف هستند یک درصد از نیاز خود را از احداث نیروگاه تجدیدپذیر تامین کنند و ظرف 5 سال به 5 درصد برسند.

وی همچنین به استفاده از پتانسیل اراضی کشاورزی اشاره و تصریح کرد: در حال حاضر اراضی کشاورزی درگیر خشکسالی هستند و زمین ها بایر شده اند، اکنون فرصت مناسبی است که به جای اینکه دولت حق نکاشت بدهد از این ظرفیت برای احداث نیروگاه خورشیدی استفاده کند.

درآمد 6 میلیون تومانی از نیروگاه‌های پشت‌بامی

همچنین محمود کریمی با اشاره به مسیر توسعه انرژی و چالش ها و موانع آن گفت: هر سال وزارت نیرو برای قراردادهای احداث نیروگاه تجدیدپذیر نرخ پایه اعلام می کند و ساتبا قراردادهای تضمینی را 20 ساله منعقد می کند، ماده 12 بر منبای سوخت صرفه جویی شده است که بر پایه آن مناقصه و قراردادهای کوتاه مدت با باگشت سود به مدت 6 سال برای سرمایه گذار منعقد می شود و بعد از آن سرمایه گذار می تواند با موفقت وزارت نیرو برق را بفروشد. نرخ های قراردادهای ماده 12 ارزی و بر اساس مناقصه است و باتوجه به اینکه نرخ حداکثری برای بخش خصوصی جذاب نبود بیشتر خصولیتی ها ورود کردند.

وی با بیان اینکه زیرساختهای خوبی در این حوزه ایجاد شده اما سستی و عقب ماندن ساختار دولتی از نرخ تورم و بازار از جمله چالش های ما است، خاطرنشان کرد: قیمت ها در حال حاضر جذاب نیست بنابراین مجبوریم که سیکل را از ابتدا شروع کنیم.

عضو هیات مدیره انجمن ساتکا با بیان اینکه فعلا مسیر اجرایی نیروگاههای انشعابی از طریق قراردادهای خرید تضمینی است، اظهار داشت: در ابتدای هر سال وزارت نیرو نرخ خرید تضمینی را اعلام می کند اما اکنون 6 ماه از سال گذشته و هنوز نرخ اعلام نشده و اگر هم اعلام شود توجیه پذیر نبوده و قیمت ها کارشناسی نیست و هیچ سرمایه گذاری انگیزه ورود ندارد.

وی عدم تناسب در توزیع نیورگاههای خورشیدی به لحاظ ظرفیت را دیگر چالش این حوزه برشمرد و افزود: در دنیا نیروگاههای کوچک مقیاس و خورشیدی بعنوان پدافند غیر عامل مطرح هستند و اگر نیروگاهها از مدار خارج شوند این نیروگاههای کوچک و پراکنده در مدار هستند اما در ایران اینگونه نیست.

کریمی کاهش هزینه انتقال و حذف اتلاف انرژی را از دیگر مزیت های تولید انرژی در محل مصرف دانست و افزود: از این نیروگاهها برای تعادل شبکه استفاده می شود.

وی در ادامه گفت: اکنون در کشور ترکیه 94 درصد نیروگاههای احداث شده کیلوواتی هستند، در آلمان 67 درصد زیر 500 کیلووات، استرالیا 70 درصد زیر 100 کیلووات هستند اما در ایران 90 درصد نیروگاهها ماواتی هستند و فقط 10 درصد زیر یک مگاوات هستند. 

عضو هیات مدیره انجمن ساتکا با اشاره به مصوبه مجلس مبنی بر تخصیص 6 هزار میلیارد تومان وام کم بهره برای توسعه نیروگاههای خورشیدی در کشور گفت: اکنون دریچه ای در این زمینه در کشور ایجاد شده اما ساختار اجرایی وجود ندارد، تفاهمنامه چند جانبه بین کمیته امداد، بهزیستی، معاونت روستایی، بسیج و ساتبا منعقد شده اما هنوز اجرایی نشده است.

وی در ادامه هزینه احداث یک نیروگاه 5 کیلوواتی را 140 میلیون تومان عنوان کرد و افزود: برای ساخت این نیروگاه 120 میلیون تومان وام کم بهره داده می شود و بقیه نیز کمک بلاعوض خواهد بود و کسی که این پروسه را دنبال می کند و در سال اول حدود یک و نیم میلیون تومان در ماه درآمد خواهد داشت و  بعد از چند طال 5 تا 6 میلیون تومان در ماه درآمد کسب می کند.

کریمی یادآور شد: 80 درصد تجهیزات از جمله پنل و اینورترها وارداتی است به همین دلیل هزینه احداث با توجه به نرخ ارز تغییر می کند.

وی بیان داشت: در مجموع از مسیر نیروگاههای حمایتی 4 هزار واحد 5 کیلوواتی به میزان 20 مگاوات برق تولید خواهد شد.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق تعاون با بیان اینکه پتانسیل تولید 5 هزار مگاوات برق تجدیدپذیر را در پشت بام منازل داریم، گفت: با این اقدام بخشی از کسری برق کشور جبران می شود.

تولید برق پاک در جهان مسئولیت اجتماعی است

در ادامه محمد حسن غفوری نیز گفت: مسئولیت اجتماعی فقط احداث مدرسه و راه نیست، بلکه تولید برق پاک، جلوگیری از ایجاد آلایندگی و انتشار گازهای گلخانه ای نیز جزو مسئولیت های اجتماعی شرکتها در جهان است و شرکتهای ایرانی نیز شایسته است که به این زمینه ورود کنند.

وی افزود: انرژی های تجدیدپذیر زمینه ای است که می تواند سرمایه های خیرین و منابع مالی مسئولیت های اجتماعی شرکتها را جذب کند. لذا انجمن ساتکا بخشی را راه اندازی کرده است که شرکتهای بزرگ را در جهت مسئولیت اجتماعی یاری کند.

مدیر اجرایی انجمن ساتکا گفت: خیرین و شرکتهای بزرگ می توانند در راستای انجام مسئولیت اجتماعی خود، به انجمن کمک کنند تا پروژه های نیروگاه های خورشیدی حمایتی اجرایی شود. همچنین این منابع مالی در جهت حفظ محیط زیست، فرهنگ سازی و ترویج انرژی های تجدیدپذیر در جامعه هزینه شود.

به گزارش ایلنا،  اولین همایش نیروگاه های خورشیدی حمایتی با هدف بررسی ابعاد مختلف پروژه های نیروگاه های خورشیدی حمایت در تاریخ 9 آبان ماه با حضور ارگان های ساتبا، بسیج سازندگی، کمیته امداد (سراسر کشور)، سازمان بهزیستی، معاونت روستایی ریاست جمهوری، شرکتهای توزیع (سراسر کشور) برگزار می شود. 

با توجه به اهمیت پروژه های حمایتی و پیچیدگی های آن، ابعاد مختلف احداث این نیروگاه ها از منظر حقوقی، مالی، و فنی در چند پنل بررسی می شود. همچنین شرکتها می توانند توانمندی های خود در احداث این نیروگاه ها را در نمایشگاه جانبی این همایش ارائه دهند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز