خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

۳.۱ میلیارد متر مکعب حقابه را نرساندیم/ تا ۵ سال آینده دریاچه ارومیه از نقشه حذف می‌شود؟

 ۳.۱ میلیارد متر مکعب حقابه را نرساندیم/ تا ۵ سال آینده دریاچه ارومیه از نقشه حذف می‌شود؟
کد خبر : ۱۲۵۷۷۰۷

کارشناس حوزه آب و محیط زیست گفت: باید مصرف آب در بخش کشاورزی حوضه آبریز دریاچه ارومیه را به دهه 1370 برگردانیم و تا زمانی که دوباره نتوانیم این رقم را به میزان سابق برگردانیم هیچ امیدی وجود ندارد.

محمد درویش در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره وضعیت احیای دریاچه ارومیه اظهار داشت: دریاچه ارومیه بعد از اینکه سال‌های تر را گذرانده اکنون مشخص شده اقداماتی که انجام شده نتوانسته در تاب‌آوری دریاچه موثر باشد و بحران جدی است.

وی افزود: ما شاهدیم که در ستاد احیا نتوانستند 3.1 میلیارد متر مکعب حقابه دریاچه را که سالانه موظف بودند به دریاچه برسانند، تعداد سدهای حوضه دریاچه کاسته نشد و تعداد چاه‌های حفر شده هم در حال افزایش است؛ به طوری که بیش از 80 هزار حلقه چاه در حوضه این دریاچه وجود دارد، درخصوص ادعاهایی که در خصوص طرح نکاشت و یا به‌کاهش مطرح شده بود هم عملا نمود بیرونی ندیدیم و حتی وسعت چغندرکاری در حوضه آبریز دریاچه افزایش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: تنها امیدی که ستاد احیا ایجاد کرده بود اینکه طرح انتقال آب از رودخانه زاب اجرا شود که اجرایی نشد و بعید است کشاورزان و جامعه محلی منطقه اجازه دهند آب از وسط سرزمین‌شان عبور کرده و وارد دریاچه شود و احتمالا همان بلایی که بر سر طرح‌های انتقال آب در اصفهان آمد، تکرار می‌شود و اجازه نمی‌دهند آب به مقصد برسد.

این کارشانس حوزه آب و محیط زیست تاکید کرد: مهم‌ترین اقدام برای نجات دریاچه اینکه وابستگی معیشتی به آب و خاک در حوضه دریاچه کاهش یابد و اقتصادی تعریف شود که آب‌محور نباشد. گزینه‌های معیشتی جایگزین برای کشاورزان و جامعه محلی ایجاد شود و مصرف آب در بخش کشاورزی را به دهه 1370 برگردانیم یعنی رقم 680 هزار هکتار کشاورزی را حداکثر به 320 هزار هکتار از وسعت اراضی تحت کشت برسانیم، تا زمانی که دوباره نتوانیم این رقم را به میزان سابق برگردانیم هیچ امیدی وجود ندارد و این در شرایطی محقق می‌شود که بتوانیم از دیگر پتانسیل‌های دریاچه ارومیه در حوزه آبریز دریاچه، مثل انرژی خورشیدی، بادی، زمین‌گرمایی و یا هم‌جواری با چند کشور همسایه مثل آذربایجان، نخجوان، ارمنستان، ترکیه و عراق استفاده کنیم و راه‌های دیگری برای تولید پول معرفی کنیم.

وی درباره احتمال خشک شدن کامل دریاچه در صورت تداوم روند کنونی و عدم اجرای برنامه‌های تدوین شده گفت: در این صورت صددرصد  دریاچه خشک خواهد شد البته بستگی به میزان بارندگی دارد اگر بارش همین روند نرمال باشد و با ترسالی غیرعادی روبرو نباشیم تا 5 سال آینده دریاچه کامل خشک می‌شود و اگر سال‌های خشک شدید کمتر از 5 سال و اگر ترسالی شدید داشته باشیم این خشکی ممکن است به 10 سال هم عقب بیفتد و اینها در شرایطی است که ما برنامه‌ها را اجرایی نکنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز