یادداشت؛
شستا از میدان زدوبندهای سیاسی تا کارآمدی اقتصادی
علی اکبر محمودی، دکترای مدیریت، در یادداشتی به بررسی عملکرد شستا پرداخته است
ایلنا، با برگزاری سیزدهمین دوره ریاست انتخابات ریاست جمهوری در 28 خرداد و انتخاب ابراهیم رییسی به عنوان رییس جمهور منتخب،دولت دوازدهم و حسن روحانی به واپسین روزهای مسئولیت خود نزدیک میشوند و در این میان آنچه که بر جای میماند کارنامهای از عملکرد مسئولان دولت تدبیر و امید است که در 8 سال گذشته بر اساس وعدهها و شعارهای داده شده چه به دست آوردهاند و تدابیر دولتی چه تاثیری بر امیدزایی در جامعه بر جای گذاشته است؟
حال هر کدام از وزارتخانهها، سازمانها و نهادهای دولتی در حال تهیه کارنامه اقدامات خود در طول این سالها هستند. اما اینکه چه نمرهای را در این زمینهها کسب خواهند کرد یک روی سکه خواهد بود و روی دیگر سکه رضایتمندی مردم از عملکرد آنهاست. از سوی دیگر در ماههای باقی مانده دولت نیز اقداماتی در جهت موشکافی اقداماتی عملکرد برخی دستگاه در حال انجام است که گاه با ارائه مستنداتی بدون پشتوانه به تخریب عملکرد سازمانی منتهی میشود. حال اگر این مجموعه هر چقدر به بنگاههای اقتصادی کشور متصل باشد و عملکرد آن در این حوزه باشد با حاشیهسازیها و فرافکنیهای بیشتری مواجه میشود تا جایی که تخریب و افترا جایگزینی، بررسی عملکرد و ارائه کارنامه، دستاورد و حقایق موجود میشود. در حالیکه در عرصه اقتصادی باید از شعارها و حاشیهها دور شد و با اقدامات صحیح و صواب به شعورها و دستاوردها رسید.
یکی از دستگاههایی که همواره در زمان تصدی و پس از اتمام دورههای دولت مورد بررسی عملکرد و گاه هجمه منتقدان قرار میگیرد شرکت سرمایهگذاری سازمان تامین اجتماعی موسوم به شستا است. بنگاهی اقتصادی که در دوره دولتهای مختلف به دور از حاشیه نبوده و حرف و حدیثهای بسیاری را به همراه داشته است. در این دوره اما بررسی منصفانه عملکرد این مجموعه بیانگر رخدادهایی دیگر است که جا دارد تا به درستی نگاهی به آن انداخته شود.
و اما در بررسی دستاوردهای دولت دوازدهم براساس وعدههای بیان شده میتوان به موضوع جوانگرایی اشاره کرد. توجه و اعتماد محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به جوانان در این وزارتخانه نمونهای عینی از جوانگرایی در بدنه دولت بود. به گونهای که شرکت سرمایه گذاری سازمان تامین اجتماعی جوانترین مدیر تاریخ خود را در سکوی هدایت این بنگاه مهم اقتصادی دید. این اعتماد روندی را طی کرد که وقتی محمد رضوانیفر بر صندلی مدیریت شستا تکیه زد مدیرانی جوان و متخصص را در راس امور گنجاند تا نمره قبولی در جوانگرایی و شایسته سالاری در مدیریت این مجموعه را کسب کند. اقدامی که بارها از سوی رهبر فقید انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفته است. البته کسب نمره قبولی در این عرصه براساس نظر نگارنده این سطور به دست نیامده است چرا که یکی از مهمترین عوامل به عرضه سهام شستا در بورس برمیگردد به گونهای سهم بزرگی از این مجموعه در راستای مردمی کردن اقتصاد و شفافیت هرچه بیشتر در بورس کشور ارائه شد که با استقبال بینظیر مردم به اقدامی تاریخساز در حوزه بازار سرمایه کشور تبدیل شد.
دستاورد دیگر شستا به عنوان یک هلدینگ چند رشتهای با حضور این مدیر جوان افزایش سرمایه از3900 میلیارد تومان به 8000 میلیارد تومان است. این مهم زمانی برجستهتر میشود که براساس آمار با دارا بودن 166 شرکت مدیریتی و 89 شرکت غیرمدیریتی، بیش از 11 درصد سهام آن در بورس عرضه شده است و بر این مبنا جهشی در توسعه بازار سرمایه کشور در دوره جدید مدیریتی این مجموعه ایجاد شده است. از سوی دیگر نیز باید به 43 میلیون نیروی کار و بازنشسته سازمان تامین اجتماعی اشاره کرد که به عنوان سهامداران و صاحبان اصلی شستا به حساب میآیند. ضمن آنکه سود خالص تلفیقی شستا در پایان فصل بهار 97 به میزان 2663 میلیارد تومان رسیده بود در حالی که این رقم در زمان مشابه در سال 98 به 10901 میلیارد تومان و در سال 99 به بیش از 23160 میلیارد تومان رسیده است؛ که این ارقام نیز بیانگر اقدامات مثبت در جهت سودآوری این مجموعه است که همگی بیانگر مدیریت کارآمد آن است.
کارکرد مثبت دیگر شرکت سرمایهگذاری سازمان تامین اجتماعی را در کسب قبولی از سازمان حسابرسی آن هم پس از 22 سال دانست. این مهم هم در شرایطی در دوره مدیریت محمد رضوانیفر به وجود آمد که تا پیش از این حاشیههای اقتصادی و حیاط خلوتهای ایجاد شده در این مجموعه باعث شده بود تا شستا از اهداف اقتصادی مدنظر خود دور شود.
نکته جالبتر آن است که بدانیم مدیران شستا تا پیش از رضوانیفر، مدیریتی پیر، فرتوت و دست و پاگیر را در پیش گرفته بودند به گونهای که بنگاه اقتصادی مهم کشور که با سرمایههای کارمندان و کارگران کشور ایجاد و تقویت شده را به محلی برای زد و بندهای سیاسی و جناحی تبدیل کرده بودند تا جایی که برخی باجگیریهای سیاسی با زدوبند در این بنگاه اقتصادی شکل میگرفت و حتی آنچنان بیراه نیست اگر بگوییم که حتی در برخی مواقع رای اعتماد یا عدم اعتماد به وزرا و یا استیضاح اعضای کابینه در جریان اعطای مناصب و مدیریتهای شستا دستخوش تغییر میگرفت. یا مدیران یقه سفید با سفارشهای برخی مسئولان سکاندار مسئولیتها و مدیریتهای شرکتهای شستا میشدند و با خود ناکارآمدی را به همراه میآوردند. اقدامی که با جدیت میتوان اعلام کرد نمود در دوره مدیریت فعلی شستا رخ نداده است.
هرچند بیان تمامی دستاوردهای شرکت سرمایهگذاری سازمان تامین اجتماعی در این نگاره قابل ذکر نیست اما نگاهی کلی به برآیند اقدامات و دستاوردهای شستا، بیانگر کارنامهای مثبت در مدیریت این بنگاه اقتصادی است. اهداف تحقق یافتهای که به نظر میرسد از چشم منتقدان غیرمنصف دور مانده و یا چشمپوشی شده و با اقداماتی ناجوانمردانه سعی در تخریب چهره و عملکرد این مجموعه و مدیریت محمد رضوانیفر داشتهاند. چرا که حداقل دور کردن شستا از فضاها و زدوبندهای سیاسی میتواند نمره درخشانی در کارنامه این مدیر جوان باشد. اینکه بدون سند و مدرک مستدل اسامی بیان شده و اسامی ناصوابی در حوزه ارتباط با شستا و مدیریت آن بیان شود یا اقدامات این مجموعه ناصحیح بیان شود، اقدامی غیرمنصفانه در راستای مدیریت مجموعهای بود که آمار و اطلاعات دستگاههای ناظر و همچنین نگاههای کارشناسان فنی و اقتصادی بیانگر کارآمدی و رشد و توسعه آن است.