در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
مذاکره برای واردات ۱۰۰میلیون دوز واکسن از محل پولهای ایران در عراق
عضو هیئت رییسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق اظهار داشت: آقای اردکانیان در سفر وزیر برق عراق موضوع واردات حدود 100 میلیون دوز واکسن از محل 1.5 میلیارد دلار از منابع ایران در عراق مطرح کرد. این میزان شامل 60 میلیون دوز واکسن اسپوتنیک، 16 تا 17 میلیون دوز واکسن کواکس و 20 میلیون دوز آسترازنکا بود که بر سر آن مذاکره شد.
سیدحمید حسینی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد خرید 16 میلیون دوز واکسن از محل پولهای بلوکه شده در عراق اظهار کرد: آقای اردکانیان ماهها است به صورت مرتب و هفتگی با بانک مرکزی عراق در تماس است تا راه حلی پیدا کند و بتوانیم از منابع ایران در عراق برای خرید کالا استفاده کنیم. در پی این پیگیریها توانست بخش زیادی از طلب برق ایران را دریافت کند.
وی افزود: وزیر برق عراق در سفر آخر خود به ایران به دنبال این بود که صادرات گاز به عراق افزایش پیدا کند و صادرات برق نیز دچار کاهش نشود.
وی ادامه داد: آقای اردکانیان در این سفر موضوع واردات حدود 100 میلیون دوز واکسن از محل 1.5 میلیارد دلار از منابع ایران در عراق مطرح کرد. این میزان شامل 60 میلیون دوز واکسن اسپوتنیک، 16 تا 17 میلیون دوز واکسن کواکس و 20 میلیون دوز آسترازنکا بود که بر سر آن مذاکره و توافقاتی انجام شد، وزیر برق عراق هم قول پیگیری داد. به نظر میرسد که بخشی از این مذاکرات به نتیجه رسیده و عراق قبول کرده که پول کواکس را بدهد.
حسینی با ابراز امیدواری نسبت به ادامه مسیر پرداخت بدهی از طرف عراق گفت: سختی کار با عراق مرحله اول کار است، اگر این موضوع که اعلام شده و گفتهاند که طی این هفته پول پرداخت میشود واقعا اتفاق بیافتد، خرید بقیه واکسنها از این محل آسانتر خواهد بود. با توجه به اینکه تولید داخلی واکسن و خرید از دیگر کشورها شروع و بیش از سه میلیون دوز هم تزریق شده، خرید 16 میلیون دوز واکسن میتواند کمک کند که دولت افراد تا سنین حدود 40 سال را هم واکسینه کند تا جلوی افزایش مرگ و میرها گرفته شود. خوشحال هستیم که آقای اردکانیان در پیگیریهای خود موفق بوده و امیدوار هستیم که در مرحله بعد بتوانیم برای خرید اسپوتنیک اقدام کنیم.
وی همچنین یادآور شد: اهمیت این موضوع بیشتر در این است که میتوان آن را قدمی برای ادامه راه دانست، وگرنه شاید گرفتن 125 میلیون دلار اهمیت آنچنانی نداشته باشد. اما با توجه به اینکه راهی باز شده و عراق تاییدههایی گرفته و به قول خودش توانسته اجازه آمریکا را برای پرداخت بگیرد، حتما این مسیر میتواند ادامه پیدا کند.
عضو هیئت رییسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق تصریح کرد: این موضوع قطعا میتواند در بهبود روابط ما تاثیرگذار باشد. در دو ماه امسال کل صادرات ما به عراق حدود 950 میلیون دلار بوده است. مدت مشابه سال قبل که اوج تعطیلیهای حاصل از شیوع کرونا بود و مرزهای عربی ما نیز بسته بودند؛ اما به این دلیل که در آن زمان صادرات برق، گاز و فرآوردههای نفتی زیاد بود، شرایط بهتر از امسال بود.
حسینی خاطرنشان کرد: امسال صادرات ما نسبت به مدت مشابه سال گذشته به عراق از نظر وزنی 18 درصد و از نظر ارزشی حدود 13 درصد کاهش داشته است.
وی همچنین اضافه کرد: بخش عمدهای از این کاهش صادرات به این دلیل است که صادرات گاز ما کم شده، در تابستان نیز مصرف گاز دچار کاهش میشود و ما امکان صادرات داریم. البته اگر عراق شروع به پرداخت کند صادرات گاز میتواند افزایش پیدا کند. افزایش صادرات از سوی دیگر میتواند خاموشیهای برق را که یکی از عواملی است که باعث تظاهرات و نارضایتی مردم در عراق شده را کاهش دهد. برای ما نیز میتواند حجم صادرات را افزایش دهد.
این عضو اتاق بازرگانی ابراز امیدواری کرد: عراقیها به این تعهدات خود پایبند باشند تا مسیری برای افزایش صادرات و دریافت طلب ایران باشد.