تهران در معرض مواجهه با خطرات ناشی از کمآبی
معاون استاندار تهران گفت: با توجه به مصرف بیرویه و تداوم برداشت غیرمجاز از منابع آب زیرزمینی، تهران در معرض خطرات ناشی از کمآبی و فرونشست قرار گرفته است.
بهگزارش ایلنا از وزارت نیرو، "عبدالرضا چراغعلی" در جلسه سازگاری با کمآبی استان تهران گفت: متوسط ارتفاع بارش در استان تهران 280 میلیمتر است که اندکی بالاتر از میانگین کشوری محسوب میشود.
وی میزان سرانه آب مصرفی استان تهران را حدود 355 مترمکعب در سال عنوان کرد و گفت: با توجه به جمعیت مستقر در استان و منابع آب موجود، این میزان سرانه بسیار پایین بوده و استان تهران دومین استان فقیر کشور از نظر منابع آبی محسوب میشود.
معاون استاندار تهران با اشاره به اینکه استان تهران سالانه بهطور میانگین 200 میلیمتر پایین میرود، گفت: نتیجه این فرونشستها در بلندمدت تخریب ابنیهها و زیرساختها است.
وی رشد اقتصادی، توسعه فعالیتهای صنعتی، انتشار گازهای گلخانهای و افزایش تولید پسماند را از مهمترین رخدادهای اجتماعی و اقتصادی چند سال اخیر نام برد و افزود: افزایش سیلابهای مخرب، افزایش نسبی درجه حرارت و تبخیر و تعرق، ذوب سریع برف، افزایش بیرویه مصرف منایع آب و بحران آب از نتایج این رخدادهاست.
چراغعلی با بیان اینکه مصرف بیرویه منابع آب زیرزمینی باعث ایجاد چالشهای بسیاری برای استان شده است، گفت: افت کیفیت مخازن آب زیرزمینی و شور شدن منابع آبی و خاک، کاهش پتانسیل و ظرفیت آبخوانها و بروز مشکلات تامین آب در بخشهای مختلف مصرف بویژه شرب، فرونشست زمین و تخریب ابنیه و زیرساختهای شهری و روستایی و تخریب اراضی کشاورزی و افزایش آلودگیهای زیست محیطی از جمله تبعات مصرف بیرویه منابع آب زیرزمینی است.
معاون استاندار با تاکید بر لزوم تعامل همه دستگاههای اجرای ی برای مدیریت مصرف آب خاطرنشان کرد: بالا بودن سطح تحصیلات بهره بردارن منابع آب، امکان جایگزینی پساب تصفیه شده برای مصارف کشاورزی و همکاری دستگاه قضایی و انتظامی از پتانسیلهای خوب موجود در استان است که از آنها میتوان جهت صیانت از منابع آب استفاده کرد.
همچنین "یوسف رضاپور" مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران در این جلسه با بیان اینکه منابع آب در دسترس استان حدود 4854 میلیون متر مکعب است، گفت: متاسفانه حدود 86.5 درصد از این منابع مورد استفاده قرار میگیرد که همین موضوع استان را در معرض بحران شدید آبی قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس استانداردها فقط باید 40 درصد منابع آب در دسترس مورد استفاده قرار گیرد تا خللی از نظر تامین آب به وجود نیاید، گفت: مصرف 40 تا 60 درصد منابع نشانگر وجود تنش آبی و مصرف بیش از 60 درصد بیانگر بحران آبی است که این رقم اکنون در استان تهران افزون بر 86.5 درصد است