جهانگیری مطرح کرد:
پروژههای تهران دست یک نهاد نظامی است/ دولت بعدی آمریکا از ترامپ درس بگیرد/ اولین بار نیست که ارز چند نرخی میشود
معاون اول رییس جمهور اظهار داشت: کشور در شرایط سختی است؛ از یک سو تحریمها هستند که از نظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کار را برای تک تک آحاد جامعه سخت کردهاند. کرونا هم در کنار این موضوع مشکل ایجاد کرده است؛ چه از نظر بهداشتی و چه از نظر اقتصادی و اجتماعی.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اسحاق جهانگیری در مراسم روز ملی صادرات اظهار داشت: از سال 98 سه سال سخت به همه گذشت که نفسگیر بود. تحلیل شخصی من این است که انسانها در سختیها باید خودشان را نشان دهند. روزهای سخت همه از مسئولیت فرار میکنند، یک نفر باید قربانی شود و مسئولیت کار را برعهده بگیرد. باید همپیمانی داشته باشیم تا از این شرایط سخت عبور کنیم. هنر نیست که یک نفر در سختیها، نقاط ضعف را پررنگ کند تا تسویهحساب کند.
وی ادامه داد: کشور در شرایط سختی است؛ از یک سو تحریمها هستند که از نظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کار را برای تک تک آحاد جامعه سخت کردهاند. کرونا هم در کنار این موضوع مشکل ایجاد کرده است؛ چه از نظر بهداشتی و چه از نظر اقتصادی و اجتماعی.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: در سال گذشته تعدادی کشتی در کشور دوست شرق آسیا چند ماه اجازه پهلوگیری نداشتند. با فرض اینکه این انتقال انجام شود، چطور باید پول را انتقال دهیم. شرایطی که در اثر تحریم حتی در کشورهای دوست ایجاد شده، سخت و دشوار بوده است.
جهانگیری با اشاره به انتقادها به چندنرخی بودن ارز گفت: سال 92 که کار را شروع کردیم سه نرخ ارز وجود داشت. برخی طوری حرف میزنند که انگار اولین بار است این اتفاق در جمهوری اسلامی افتاده است. در دولت مهندس موسوی، 8 سال دلار به صورت دستوری 7 تومان بود. در دولت آقای هاشمی یک نرخ 175 تومان، یک نرخ 300 تومان و یک نرخ آزاد وجود داشت. در دولت آقای خاتمی تا سال 80 تلاش کردیم که نرخ 300 تومان را حذف کنیم و بعد تکنرخی شد. در دوره آقای احمدینژاد هم سه نرخ وجود داشت. اولین کار ما برداشتند نرخ 1224 توان بود که ارز را دو نرخی و فاصله را کم کردیم. در سال 97 شرایطی ایجاد شد که دولت تصمیم گرفت ارز 4200 تومانی بدهد که این تصمیم برای چند ماه بود و در مرداد ماه همان سال افزایش داد و به 4400 تومان رسید اما بعداً و با جلسه حضور سران تصمیم گرفته شد تا به نرخ 4200 تومان برگردد و در همین نرخ ثابت شود.
وی همچنین بیان کرد: در بعضی کشورها در دوران کرونا میلیونها ریزش اشتغال وجود داشت. در کشور ما در فصل بهار یک میلیون و 400 هزار ریزش شاغلین داشتیم. در فصل تابستان یک میلیون و 200 هزار و در فصل پاییز یک میلیون.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به کاهش درآمد نفتی دولت اظهار داشت: قبل از این سه سال، درآمد نفتی به 120 تا 130 میلیارد دلار هم رسیده و در حداقلترین حالت خود 50 میلیارد دلار بود. اما سال گذشته درآمد نفتی ما به 8 میلیارد دلار رسید که امسال از این رقم هم کمتر است.
وی ادامه داد: 85 میلیون تن کالا صادر شده است، چه کسی این کار را کرده است؟ بخش خصوصی بوده که چنین کار عظیمی را انجام داده است. آیا کسی احساس کرد که دارویی نیاز دارد و در بازار پیدا نمیکند؟ آیا کسی احساس کرد که کمبود کالا موجب تعطیلی زندگی مردم بوده است؟ مشکلات وجود داشت اما این کارها نیز انجام شده است.
جهانگیری خاطرنشان کرد: ترامپ و اطرافیانش میخواستند ما را زمینگیر کنند اما امروز ما چه شرایطی داریم و ترامپ چه شرایطی؟! دولت بعدی آمریکا باید درس بگیرد و در مقابل این ملت سر تعظیم فرود بیاورد.
معاون اول رییس جمهور ادامه داد: متاسفانه در تجربه برجام، ما بدون آمادگی وارد شدیم و نتوانستیم بهره لازم را از ورود شرکتهای خارجی ببریم. اتاقهای بازرگانی کشورها از امروز باید وارد گفتوگو شوند.
وی افزود: در ستاد مقابله با تحریم سعی کردیم تحریمها را بیاثر کنیم و دور بزنیم که این اتفاق هم افتاد. از کاری که انجام شد باید کتابها نوشت. بخشنامه کردیم که هیچ جلسهای نباید بدون نمایندگان دولت برگزار شود.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر لزوم وجود شرکتهای بزرگ تجاری اظهار داشت: وقتی روزها تحریم شدند تصمیم گرفتند کالاهایشان را از ایران تامین کنند و برای مثال در حوزه کشاورزی به دنبال شرکتهای بزرگ صادراتی بودند. این شرکتها باید شکل بگیرند. شرکتهای خدماتی فنی مهندسی نباید تضعیف شوند و هدف ما برای صادرات این خدمات، کشورهای همسایه هستند. متاسفانه در تهران پروژههایی که افتتاح میشوند دست یک نهاد نظامی هستند اما قرار بود جایی ورود کنند که بخش خصوصی نمیتواند وارد شود.
جهانگیری افزود: باید به سمت صادرات خدمات دانشبنیان حرکت کنیم. بخش خصوصی هم باید پیشنهادات و راهحلهای خود را ارائه دهد اما اینطور نیست که حتی همه پیشنهادات وزیر در دولت تصویب شود یا مجلس پیشنهادات دولت را تصویب کند، برعکس آن را تصویب نکند خوب است. تشخیص درست و غلط بین مجلس و دولت کمی مشکلساز شده است.