در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
منافع شخصی مقدم بر منافع اقتصادی شده است/ افراد تاثیرگذار با رانت باعث اخلال میشوند/ ارز ۴۲۰۰ تومانی تصمیم کاملا سیاسی بود
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: منافع شخصی حتی بیشتر از منافع سیاسی و منافع کشور خود را نشان میدهد. افراد با سیاستهای مختلف اما تاثیرگذار از رانتهایی که دارند استفاده میکنند و حتی شاید باعث اختلال در کسب و کارها و اقتصاد شوند.
مهراد عباد در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد تاثیر سیاست بر اقتصاد کشور اظهار کرد: در بسیاری از کشورها اقتصاد به سیاست وابسته است اما اگر سیاسیون یک کشور که از احزاب مختلف هستند برای کشور خود یک هدف مشخص را دنبال کنند شاید تاثیر آن منفی نباشد. ولی اگر سیاسیون و احزاب مختلف دیدگاههای مختلفی در مورد اقتصاد آن کشور داشته باشند، ممکن است به ضرر کشور تمام شود.
وی افرود: عموما گفته میشود که اقتصاد نباید سیاسی شود اما در عمل نمیشود چنین کاری کرد، چراکه دولتهایی روی کار میآیند و روی اقتصاد تاثیر میگذارند که به هرحال از یک حزب خاص هستند و سیاستهای آن را پیروی میکنند. بنابراین اگر برنامههای اقتصادی، کشوری و نه جناحی باشد تاثیر آن کمتر میشود.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: هر کشوری که دولت کوچکتری داشته و اثر دولت بر اقتصاد کمتر بوده منافع بیشتری برده است. دولتهای کشورهای مدرن تاثیر کمتری روی اقتصاد دارند و بیشتر بخش خصوصی کارها را به دست گرفته است. بخش خصوصی سیاسیکاری نمیکند یا کمتر وارد سیاست میشود. من فکر میکنم هر مقدار که مسائل سیاسی از اقتصاد دور باشد به نفع کشور است.
وی همچنین افزود: حتی یک گام بیش از پیشگامی مسائل سیاسی بر اقتصاد در کشورمان بر میدارم و معتقدم منافع شخصی حتی بیشتر از منافع سیاسی و منافع کشور خود را نشان میدهد. افراد با سیاستهای مختلف اما تاثیرگذار از رانتهایی که دارند استفاده میکنند و حتی شاید باعث اختلال در کسب و کارها و اقتصاد شوند.
عباد با اشاره به تبعات پیشگامی سیاست در تصمیمات اقتصادی گفت: زمانی که به خاطر اهداف سیاسی خاص تصمیم اقتصادی گرفته میشود و از آنجا که همه جوانب اقتصادی کار را نمیسنجند باعث ایجاد مشکل میشود و حتی ممکن است تأثیر عکس داشته باشد. بخشنامههایی که در یک تا دو سال گذشته شاهد آن بودیم به خاطر یکسری سیاستها و اصلاحاتی که تصور شد انجام میشود. بخشنامههایی صادر میشد که در انتها تاثیر عکس میگذارد.
وی با اشاره به ارز چندنرخی خاطرنشان کرد: برای مثال در مورد ارز ۴۲۰۰ تومانی تصمیم کاملا سیاسی بود و میخواستند به صورت دستوری نرخ ارز را پایین نگه دارند و چندین سال است که به علت چند نرخی بودن قیمت ارز شاهد فساد زیادی هستیم و مشکلات فراوانی هم ایجاد شده است. در عمل نیز قیمتها کاهش نیافت و تنها یک رانت برای افراد خاص بود. از این دست اتفاقات فراوان است و در تصمیمات رده بالا مسائل سیاسی اهمیت بیشتری مییابند.
عباد در ادامه بیان کرد: در دوره تحریمها باید همه دستگاهها با هم همدل باشند اما در عمل یک جنگ تمام عیار بین مجلس و دولت را مشاهده میکنیم. این به هیچ عنوان به نفع کشور نیست و امروز ما بیش از هر زمانی به اتحاد نیاز داریم. اینکه مجلس قانون تصویب کند تا دولت را تحت فشار بگذارد و دولتی ها علیه مجلس مصاحبه کنند به نفع مردم نیست. البته با نزدیکی به انتخابات این موضوع شدت گرفته و تصمیمات و مصاحبهها شعارگونه و تبلیغاتی شده است.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون چرایی نقش پررنگ سیاست در اقتصاد ایران اظهار کرد: علت این مسئله این است که از ابتدا دولت نقش پررنگی در اقتصاد داشته است، نه تنها پا پس نکشیده و خصوصی نکرده بلکه نهادهای دیگر هم در اقتصاد دخیل هستند. بخش خصوصی کوچکترین بخش اقتصاد کشور است و برآورد میشود که حدود ۲۰ درصد از اقتصاد کشور در اختیار بخش خصوصی باشد و مابقی در اختیار دولت و نهادها و سازمانهای مختلف است.