خبرگزاری کار ایران

مدیرکل میراث فرهنگی آذربایجان‌شرقی:

مرمت برج تاریخی خلعت پوشان مهمترین پروژه مرمتی میراث فرهنگی استان است

مرمت برج تاریخی خلعت پوشان مهمترین پروژه مرمتی میراث فرهنگی استان است
کد خبر : ۹۶۷۹۹۵

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان شرقی گفت: مرمت و ساماندهی برج تاریخی خلعت پوشان تبریز از جمله مهمترین پروژه‌های مرمتی این اداره کل محسوب می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا از تبریز، احمد حمزه زاده با بیان اینکه مرمت و ساماندهی برج تاریخی خلعت پوشان تبریز از جمله مهمترین پروژه‌های مرمتی این اداره کل محسوب می‌شود، گفت: مرمت و بازسازی این اثر تاریخی در سال‌های اخیر به‌ صورت مداوم در حال انجام است.

وی در ادامه به اقدامات انجام‌گرفته طی سال‌های اخیر در برج خلعت‌پوشان تبریز اشاره کرد و گفت: طی سال‌های مذکور اقداماتی نظیر استحکام‌بخشی بنا، دوخت و دوز ترک‌های ایجادشده در طاق‌های طبقه همکف، مرمت مقرنس‌های گچی و تزئینات گچی وابسته به معماری، بازسازی درب‌های ورودی و ارسی‌های طبقه همکف، احیا و بازسازی طاقچه‌های دارای قطاربندی و مقرنس‌کاری و نیز شومینه‌های آجری، بازسازی و اجرای کف اصلی بنا در داخل طبقه همکف، کاوش در راستای به دست آوردن خطوط معماری استخر دور تا دور بنا، ارائه طرح مرمت و بازسازی گنبد طبقه اول و استخر محوطه و همچنین اجرای مکان صحیح پل دسترسی برج تاریخی انجام شده است.

حمزه زاده با بیان اینکه طی سال جاری اقدامات پایانی حفاظت و مرمت برج تاریخی خلعت پوشان تبریز در حال اجرا است، گفت: با توجه به اقداماتی که پیش از این ذکر شد، طی سال جاری برنامه مرمتی این اداره کل بر روی بازسازی استخر محوطه، مرمت و بازسازی طبقه اول، مرمت و نصب در ب و پنجره‌های طبقات متمرکز خواهد بود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان شرقی محوطه‌سازی، ارائه طرح و مرمت محوطه از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان و اجرای طرح توسط دانشگاه تبریز را از اقدامات سال آتی در راستای ساماندهی محوطه برج خلعت پوشان عنوان کرد.

حمزه زاده گفت: مراحل تکمیلی و ساماندهی محوطه این برج پس از تأمین اعتبار لازم طی سال آتی انجام خواهد شد.

گفتنی است، برج خلعت‌پوشان یکی از آثار تاریخی مربوط به دورهٔ صفویان در شهر تبریز است. این برج آجری در جنوب محلهٔ کرکج در ۵ کیلومتری مرکزشهر و در جوار رودخانه‌ مهرانه‌رود واقع شده و محوطه‌ آن برای تحقیقات علمی به دانشکدهٔ کشاورزی دانشگاه تبریز واگذار شده‌است.

پایه‌ برج، شانزده ضلعی به قطرِ نُه و نیم (۹.۵) متر است. برج سه طبقه دارد. سقفِ طبقه‌ اول گنبدی است اما سقف طبقه دوم ریخته و بعدها با تیرآهن جایگزین شده است. طبقه سوم سقف ندارد.

برج خلعت‌پوشان در درّه‌ای سرسبز در سمت چپ جادهٔ تبریز-باسمنج قرار گرفته و در اوایل دورهٔ قاجاریان به کارگزاران این حکومت اختصاص داشته‌است. بعدها این مکان به مرکز اهدای خلعت، مقام، نشان و هدیه از سوی ولیعهدان قاجار به خدمتکاران حکومتی تبدیل شد.

آخرین مراسم خلعت پوشان در سال ۱۳۳۰ هجری قمری در زمان حکمرانی «صمدخان مراغه‌ای» انجام گرفته است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز