در گفت و گو با ایلنا مطرح شد:
"اَمردادگان" آیین شکرگزاری ایرانیان/ جشن تابستانی برای جاودانگی فرشته محافظ زمین
عضو دانشنامه علمیفرهنگ مردم ایران، جشن باستانی"اَمردادگان" را بهانه ای برای شکرگزاری و قدردانی از نعمتهای خداوند در گرمترین ماه سال عنوان کرد و گفت: هر چند برپایی این جشن در میان ایرانیان به فراموشی سپرده شده ولی نباید اصالت و ارزشهای این جشن را از یاد ببریم.
سید محمدعلی گلاب زاده در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره جشن باستانی "اَمردادگان" اظهار داشت: قبل از هر چیزی به اشکالی که در بکارگیری نام "مرداد" و "اَمرداد" وجود دارد می پردازم که "مرداد" به معنی مرگ و فناپذیری است در حالی که نام اصلی این ماه "اَمرداد" بوده که در واقع اشاره دارد به "اهورامزدا" یعنی مظهر زوال ناپذیری و پایندگی. متاسفانه با حذف الف از ابتدای کلمه" اَمرداد" کاملا با معنای اصلیاش تفاوت اساسی یافته است.
واژه "مرداد" نازیبا است
وی گفت: ما اگر میگوییم خداوند مظهر زوال ناپذیری است پس باید از کلمه "اَمرداد" استفاده کنیم و من به یاد دارم در سالهای آخر رژیم پهلوی یکی از موضوعاتی که در تقویم ها اصلاح شد همین بود و در نوشته ها و متون اصرار بر این بود که حتما از کلمه "اَمرداد" به جای "مرداد" استفاده شود. در حال حاضر نیز پیشنهاد ما این است که متولیان این امر، وزارت فرهنگ و ارشاد و افرادی که در کار "تقویم نگاری" فعالیت دارند را وادار کنند از همان واژه " اَمرداد" استفاده کنند تا به مرور واژه "مرداد" از ذهن همه مردم پاک شود که بسیار نازیبا است و با معنای اصلی خود کاملا متفاوت است.
" اَمرداد"جشنی که در دوران ساسانیان رونق داشت
گلاب زاده در ادامه افزود: در روز هفتم ماه "اَمرداد" در دوران ایران باستان به خصوص در دوره ساسانیان مراسمی برپا می شد به یاد نام ششمین و به عبارتی هفتیمن "امشاسپندان" که در کتاب مقدس دین رزتشتیان "اوستا" به نام "امرتات" از این روز یاد شده است.
" اَمرداد" فرشته ای برای حفظ جهان
سرپرست بنیاد ایرانشناسی شعبه کرمان گفت: ابوریحان بیرونی نیز اشاره ای به جشن باستانی "اَمرداد" داشته و تاکید دارد معنای این کلمه نبودن مرگ و نیستی برای "اهورامزدا" است و "اَمرداد" فرشته ای است که به حفظ جهان و برپایی غذاها و طعامی که اصل آنها از نباتات است می پردازد و در واقع این فرشته مامور و حافظ این امور است. در برهان قاطع هم اشارهای به این جشن شده که برای آن اهمیت بسیاری قائل میشدهاند.
جشن های باستان بهانه ای برای شادی و شکرگزاری از خداوند
وی عنوان کرد: اجداد و نیاکان ما ایرانیان به هر بهانهای سعی داشتند که با برپایی مراسم جشن و شادی و گردهمایی را برای سپاسگزاری از درگاه خداوند برپا کنند. از جمله این جشنها می توان به نوروز، مهرگان، سده، اَمرداد، شهریورگان و ... اشاره کرد. برپایی این جشنها در واقع نوعی تنوع، شادی و سرور را به جامعه میبخشیدند و هم مراسم شکرگزاری را از درگاه خداوند به جا می آوردند.
"اَمرداد" ماهی که گیاهان و نباتات به بار می نشینند
عضو دانشنامه علمی فرهنگ مردم ایران اضافه کرد: در ماه "اَمرداد" هوا به اوج گرما میرسد و برخی از گیاهان و نباتات در این ماه به بار مینشینند و کام ما را شیرین میکنند و در گذشته نیاکان ما برای سپاسگزاری از خداوند این مراسم را با جشن گرفتن به جای می آوردند.
برپایی جشن با آبپاشی و طبخ شیرینی و آش
گلاب زاده بیان کرد: برپایی جشن "اَمرداد" با توجه به تقدسی که زرتشتیان برای آب قائل بودند آن را محور جشن خود قرار داده و با حضور در سایه سار درختان میوه، آش و غذاهایی که امروز نیز در جشن ها مشاهده می شود، جشن می گرفتند. امروز متاسفانه از این جشن تنها یاد و خاطره ای بیشتر نمانده است. امیدواریم اگر این جشن امروز فراموش شده ولی اصالت و ارزشهای آن را از یاد نبریم و همیشه شکرگذار خداوند باشیم و عنایات، محبت ها و برزگواری ها خداوند را قدردانی کنیم. صله رحم داشته باشیم و به بزم هایی بیندیشیم که شادی را به دیگران هدیه میکند و غم، اندوه و افسردگی را از آنها دور می سازد. این رسالت اصلی جشن و آیینهای نیاکان ما ایرانیان در گذشته بوده که باید امروز مورد عنایت و توجه همه ما قرار بگیرد.
برپایی جشن "اَمرداد" در بین افراد مسن زرتشتی
عضو شورای عالی میراث فرهنگی افزود: جشن "اَمرداد" امروز در بین افراد مسن و زرتشتیانی که یادی از گذشته ها دارند و در قدیم شاهد برگزاری این جشن بودند برای حفظ رسم و رسوم گذشته و تداعی آن مراسم و همچنین یادها و خاطراتی که از پیشینیان داشتند به صورت مختصر برپا می شود.