مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی:
ثبت ملی کوره آجر پزی قیاسی مشهد ابلاغ شد
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی از ثبت ملی کوره آجر پزی قیاسی مشهد خبر داد.
به گزارش ایلنا از مشهد، ابوالفضل مکرمیفر در این باره افزود: ساختمان کوره آجر پزی قیاسی از جمله کورههای آجرپزی ساخته شده در دهه 1340 در شمال شهر مشهد است.
وی ادامه داد: در مجاورت این کوره، چندین کوره آجر پزی دیگر ساخته شده که همگی پس از گسترش مجدد مشهد در دهه 1330 و محدودیت های زیست محیطی برای ادامه کار کوره های واقع در داخل شهر در اواخر دهه 1340 در این محدوده ساخته شده است.
مکرمی فر گفت: این کوره از زمان ساخت تا حدود سالهای 1380 مورد بهره برداری قرار داشته اما در سالهای اخیر و به واسطه محدودیتهای زیست محیطی و همچنین ورود کورههای ماشینی، متروک و بدون استفاده رها شده اند. متاسفانه متروک شدن این آثار معضلات متعدد اجتماعی در محل ایجاد کرده به طوری که به عنوان یک معضل، محلی برای حضور افراد متفرقه و بروز ناهنجاریها در منطقه شده است که در این خصوص ، شهرداری می تواند با تبدیل این عناصر هویتی شهر به مراکز فرهنگی و موزه، از آنها در راستای افزایش ظرفیت های گردشگری شهری استفاده مفید کند.
وی درباره ویژگی های خاص این اثر اظهار کرد: آجر و خشت به عنوان مهمترین عناصر معماری ایرانی در پیشینه معماری ما نقش ویژه ای دارد، مطالعات معماری در ایران نشان می دهد که کوره های آجر پزی از هزارههای قبل از میلاد تاکنون فرمها و فن آوری های مختلفی را در بر میگرفته اند، کوره های سرپوشیده مکشوفه در شهر کهن نیشابور، کوره های فضای باز در پیرامون شهرهای خراسان دراواخر دوران قاجار و کورههای ساخته شده با دود کش های بسیار بلند از نمونه های قابل بررسی هستند.
مکرمیفر گفت: این کوره ها به عنوان شواهد قابل مشاهده از ورود کشور به دوران صنعتی و پیدایش و رشد و توسعه دوران شهرنشینی نوین مطرح می شود، فن آوری وارداتی این نوع ساختمان سازی از اروپا بوده اما در این مورد معمار از تلفیق آن فناوری با هنر زیبای معماری ایران در ساخت مناره یا میلهای بلند مذهبی کتیبه دار یا آجر کاری شده در این سازه، به تداوم هنر معماری بومی در معماری معاصر ما دست یافته است.