رد پای با نمکترین مردان جدید جهان در معدن چهرآباد زنجان/ شناسایی 18 محوطه در معدن چهرآباد
مسئول پژوهش میراث فرهنگی استان زنجان گفت: احتمال دارد با ادامه کار در لایههایی که مردان نمکی کشف شدند، مومیاییهای دیگری کشف شود.
به گزارش ایلنا از زنجان، ابولفضل عالی امروز با اعلام این خبر، اظهارداشت: فعالیتهای کاوش در معدن چهرآباد از سال 83 آغاز شده است و قرار است امسال نیز فصل جدیدی از کاوشها انجام شود.
مسئول پژوهش میراث فرهنگی استان زنجان، با بیان اینکه تا کنون دو فصل ما و چهار فصل با آلمانیها در معدن چهرآباد نسبت به کاوشها اقدام کردهایم، افزود: کار جدید متمرکز بر کار معدن و کاوش محوطههای اطراف معدن است و برنامه این است برخی محوطههای همزمان با استخراج نمک شناسایی شده و کارهای پژوهشی گمانه زنی و کاوش انجام شود تا ببنیم چه ارتباطی با معدن نمک میتوانند داشته باشد.
مسئول پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان ادامه داد: تاکنون 18 محوطه در این معدن شناسایی شده است که برخی از این محوطهها هم دوره با معدن و دورههای استخراج نمک هستند.
عالی بیان داشت: در فصل جدید کاوشها در خصوص یکی از محوطههای کشف شده که مربوط به دوره هخامنشی و عصر آهن است، کار می شود و در فصلهای آینده ضمن ادامه کار معدن محوطهها هم بررسی میشود.
وی افزود: 4 فصلی که با تیم آلمانی کار کردیم قسمتهایی را کاوش کردیم تا بفهمیم وضعیت استخراج نمک در دورههای مختلف چگونه است و قدیمیترین و جدیدترین به چه شکلی بوده است.
این باستان شناس ادامه داد: در کاوشها تلاش میشود تا فاصلههای زمانی انجام کار در معدن مشخص شده و متوجه بشویم تکنیکهای استخراج نمک به چه شکلی بوده است.
مسئول پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان خاطرنشان کرد: تمرکز کار در سال های 1382 و 84 بر روی معدن بود و در دو فصل آخر محدوده گسترش یافت و یک سری شواهد جدید کشف شد.
عالی بیان داشت: در این تحقیقات مشخص شد علاوه بر اینکه در دوره هخامنشی نسبت به استخراج نمک اقدام میشد در دوران پهلوی و قاجار نیز این کار انجام میشده است.
وی گفت: حتی در فصل آخر به نشانههایی از دوره میانی اسلام از جمله دوره سلجوقی رسیدیم که تا کنون هیچ آثاری از آن به دست نیامده بود و کشف تونل جدید نشان داد که در دوره سلجوقی نیز مثل دوره پیش از اسلام و متاخر اسلامی استخراج وجود داشته است.
مسئول پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان در پاسخ به این سئوال که در فصل جدید کاوش انتظار دارید مرد نمکی دیگری را کشف کنید؟،افزود:ما دنبال مردان نمکی نبودیم و به دست آوردن اطلاعات جزئیتر از جمله شیوههای استخراج نمک، وضعیت معیشت،تجارت، پشتیبانی لجستیک و تمرکز کار باستان شناسی بر روی این مسائل بوده است.
عالی افزود: احتمال دارد با ادامه کار در لایههایی که مردان نمکی کشف شدند، مومیاییهای دیگری کشف شود.
وی با بیان اینکه در خصوص معدن چهرآباد برنامه پژوهش جامعی در حال انجام است، افزود: بخش میدانی جزئی از کار بوده و بخش دیگری از کار ما مطالعات میان رشتهای است که روی مومیایی و اشیا انجام میشود.
این مسئول بیان داشت: کار میدانی را در معدن چهرآباد انجام داده و کار مطالعاتی با استفاده از علوم دیگر ادامه داده میشود.