گزارش ویژه از آخرین جمعه اردیبهشت ۹۴؛
کوتاهترین جشن قهرمانی با یک دروغ بزرگ/ اشتباهاتی که جام را از "تیتی"ها گرفت
تراکتور در روز پایانی لیگ چهاردهم و آخرین جمعه اردیبهشت ماه 94 با اتفاقاتی عجیب و غریب قهرمانی لیگ برتر را از دست داد.
به گزارش ایلنا، 5 سال پیش دو تیم تراکتور و نفت تهران در بازی فینالگونه لیگبرتر فوتبال در تبریز به هم رسیدند تا تکلیف قهرمان چهاردهمین دوره این رقابتها را مشخص کنند.
دیداری که عصر جمعه 25 اردیبهشت ماه 1394 با حضور بیش از 80 هزار تماشاگر در ورزشگاه یادگار امام (ره) تبریز برگزار میشد و اکثر فوتبالدوستان آذربایجانی منتظر بودند تا در پایانش اولین قهرمانی تراکتور در لیگبرتر را جشن بگیرند.
جدال دو تیم راس ساعت 19 زیر نمنم باران و نورافکنهای روشن استادیوم شروع شد و در همان دقایق اولیه سرخپوشان گل اول را از حریف تهرانی خود دریافت کردند تا استادیوم به سکوت عجیبی فرو برود. در ادامه شاگردان تونی اولیویرای پرتغالی با افرایش فشار حملات خود توانستند به گل تساوی دست پیدا کنند و در واپسین دقایق نیمه اول موفق شدند با زدن گل دوم پیروز پا به رختکن بگذارند.
تراکتوریها که برنده به رختکن رفته بودند در آغاز نیمه دوم هم موفق شدند توسط فرید بهزادی کریمی به گل سوم برسند. با به ثمر رسیدن این گل که در دقیقه 60 وارد دروازه میهمان شد، تقریبا همه هواداران تراکتور کار را تمام شده میدانستند اما سه دقیقه بعد و با اخراج آندرانیک تیموریان کاپیتان سرخپوشان، معادلات بهم ریخت.
در ادامه بازی، نفتیها با یک بازیکن بیشتر میل هجومی پیدا کرده و در فاصله کمتر از 5 دقیقه توانستند کار را به تعادل بکشند، این تیم در دقایق 76 و 80 از روی دو کرنر و با اشتباهات مهلک حامد لک، سنگربان تراکتور، توپ را با تور دروازه این تیم آشنا کرد تا باخت 3 بر یک را با تساوی 3 بر 3 عوض کنند؛ این نتیجه تا پایان بازی ماندگار شد تا رویای قهرمانی هر دو تیم و بخصوص میزبان و هوادارانش تعبیر نشود.
البته مقصر تساوی تراکتوریها تنها حامد لک نبود و قاضی این دیدار هم سهم بسزایی در خراب شدن جشن قهرمانی تیتیها داشت. علیرضا فغانی که چند هفته قبلش در اصفهان و در دیدار تراکتور و سپاهان نیز اشتباهاتی داشت و یک پنالتی تقدیم زردپوشان اصفهانی کرده بود، اینبار در تبریز و در مقابل چشمان هزاران نفر با چشمپوشی از خطای مسلم روی فرید کریمی مهاجم تراکتور در محوطه جریمه نفت، به اعتقاد پرشورها قهرمانی را از آنها گرفت.
کوتاهترین جشن قهرمانی با یک دروغ بزرگ!
اما نکته فقط به اینجا ختم نمیشود بلکه اتفاقات عجیبتری در روز بازی افتاد که با این اتفاقات به نوعی میتوان گفت با احساسات هواداران تراکتور بازی شد و آنهم شایعه عجیب تساوی 2 بر 2 در دیدار همزمان سپاهان و سایپا بود؛ با تساوی در این دو بازی جام قهرمانی به تراکتور میرسید اما نتیجه تساوی در بازی سپاهان دروغ و شایعهای بیش نبود و در نهایت جام قهرمانی به تیم طلاییپوش اصفهانی رسید.
شایعه معروف 2-2 در بازی سپاهان و سایپا درحالی در ورزشگاه یادگار امام تبریز (ره) تبریز پیچید که بازی تراکتور و نفت نیز با نتیجه تساوی 3 بر 3 دنبال میشد. این شایعه پس از سکوها به نیمکت و زمین بازی منتقل شد و شاگردان تونی بیخبر از واقعیت و سرمست از نتیجه کذایی دیدار اصفهان بازی را به دستور کادر فنی آرام کردند تا به قهرمانی برسند که همین طور هم شد و همه استادیوم خوشحال از قهرمانی کذایی تراکتور جز جایگاه خبرنگاران!
خبرنگاران که از پای تلویزیون جایگاه نظارهگر قهرمانی سپاهان در اصفهان بودند از خوشحالی افراد حاضر در استادیوم یادگار امام مات و مبهوت شده بودند که دقیقا چه اتفاقی در حال رخ دادن است. آری آن شایعه دروغی بیش نبود و تراکتور نایب قهرمان شده بود نه قهرمان! و اینگونه بود که کوتاهترین جشن قهرمانی در تاریخ لیگ برتر فوتبال ایران تحت تأثیر یک دروغ بزرگ در ورزشگاه یادگار امام (ره) تبریز برپا شد.
تونی : آن روز و آن بازی را هیچ وقت فراموش نمیکنم
تونی اولیویرا، سرمربی پرتغالی و وقت تراکتور در خصوص اتفافات این دیدار میگوید: هیچ وقت آن روز و آن بازی را فراموش نمیکنم، چون رویاهایمان بعد از آن نتیجه رنگ باخت. استادیوم خیلی سریع پر شد و هواداران منتظر پیروزی ما بودند ولی متاسفانه موفق به کسب پیروزی نشدیم.
وی با اشاره به نتایج خوب تیمش تأکید کرد: ما 12 برد فوقالعاده آوردیم و از رده ششم به صدر جدول رسیدیم. به نظرم در آن بازی داور تصمیمات خوبی نگرفت، ما از قضاوت فغانی راضی نبودیم. امیدوارم روزی تراکتور قهرمان لیگ ایران شود. هیچ وقت دوران حضورم در تراکتور و تبریز را فراموش نمیکنم.
فغانی بداند تاوان کارش را خواهد داد!
ایوب ذوالفقاری، سرپرست حال حاضر تراکتور که در آن زمان نیز این سمت را بر عهده داشت، در گفتوگویی اذعان داشت: در لیگ چهاردهم همه متفقالقول تراکتور را قهرمان لیگ میدانستند چرا که شایستهترین تیم بودیم و اگر یادتان باشد استقلال و پرسپولیس را در ورزشگاه آزادی گلباران کردیم. روز آخر نیز همه شرایط به نفع ما بود، از جدول تا میزبانی و همه چیز برای قهرمانی تراکتور مهیا بود.
وی در ادامه به رخدادهای آن بازی که به ضرر تراکتور تمام شد، اشاره میکند: هنوز هم نمیدانم چرا داور به آندرانیک تیموریان 2 کارت زرد داد؟ کجای دنیا برای زدن گل کارت میدهند؟ فغانی گفت به علت تلف کردن زمان کارت دادم! درحالی که زمان در دست او بود و میتوانست آن چند دقیقه را لحاظ کند، به هر حال بازهم در نیمه دوم به خاطر هیچ موردی کارت زرد دوم را به آندو داد تا تیم ما 10 نفره شود.
سرپرست تراکتور با انتقاد ار عملکرد فغانی مدعی شد: ما در همان دقایقی که 10 نفره بودیم میتوانستیم گل چهارم را هم بزنیم که متاسفانه فغانی خطای پنالتی روی فرید کریمی را نگرفت. وی با دستش اعلام کرد بازی ادامه پیدا کند این یعنی اینکه صحنه را دیده ولی خطا تشخیص نداده. نمیدانم فغانی با تراکتور عناد کرده بود یا هر چیز دیگری ولی اتفاقات آن روز فراموش نخواهد شد.
وی در خاتمه از لحظاتی که آن شایعه معروف در ورزشگاه پیچید، صحبت کرد: دقیقا یادم میآید دقایق 77،78 بود که بعد از تعویض دلیر با ادینیو به سوی نیمکت برمیگشتم که دیدم از اطراف نیمکت میگویند بازی سپاهان و سایپا 2-2 دنبال میشود و با این نتیجه ما قهرمان هستیم. تلفنهای همراه هم آنتن نمیدادند تا بتوانیم از صحت و سقم ماجرا باخبر شویم که متاسفانه با تساوی مقابل نفت قهرمانی از دست رفت و آن ماجراها پیش آمد. از طرف دیگر ما در 10 دقیقه بازی را وا دادیم و نمیدانم چطور شد در عرض چند دقیقه جام از تبریز به اصفهان پست شد و دست ما خالی ماند.
جمعه سیاه در تاریخ فوتبال ایران
بدون تردید عجیبترین اتفاقات تاریخ فوتبال ایران در روز جمعه 25 اردیبهشت سال 1394 در تبریز اتفاق افتاد؛ دست تراکتوریها اینبار نیز از لمس جام قهرمانی لیگ برتر فوتبال کوتاه ماند تا این حسرت همچنان بر دل تیتیها باقی بماند. بی راه نیست اگر بگوییم از لیگ چهاردهم نه قهرمانی دراماتیک سپاهان، بلکه شادی کوتاه و بلافاصله اندوه تونی اولیویرا، بازیکنان و هواداران تراکتور به یادگار مانده است.
حال 5 سال از آن روز میگذرد، اما هنوز که هنوز است هیچ پاسخی برای این سئوالات وجود ندارد که چه کسی منشاء آن شایعه معروف و دروغ بزرگ بود؟ چرا همه راههای ارتباطی در ورزشگاه قطع شد؟ و مهمتر اینکه چرا کاپ اصلی قهرمانی لیگ برتر به اصفهان فرستاده شد و در تبریز که دو تیم تراکتور و نفت شانس بیشتری برای قهرمانی داشتند کاپ اصلی حضور نداشت؟!
هیچ وقت جعبه سیاه دیدار تراکتور و نفت باز نشد تا مشخص شود چه کسانی در پشت پرده این اتفاقات قرار داشتند. این درحالی است که مسئولان وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال بارها و بارها با وعده و وعیدهای خود از احقاق حق تراکتوریها در عرض چند روز سخن میگفتند، اما هرگز خبری نشد تا این روز و این بازی در دفتر تاریخ لیگ برتر فوتبال تا ابد تحت عنوان «جمعه سیاه» برای پرشورها ثبت شود.
گزارش از سجاد جمالزاده