در گفت وگو با ایلنا مطرح شد:
عدم پیشبینی اولویت جذب اساتید باتجربه در وزارت علوم/ هیچ نظارتی بر نحوه پرداخت حقوق اساتید حقالتدریس وجود ندارد
رئیس انجمن صنفی اساتید حقالتدریس دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان خراسان رضوی گفت: دانشگاهها با تاخیر گاهی بیش از یکسال، آن هم بصورت پرداخت اقساطی حقوق اساتید را میپردازند که در قیاس با تورم و رشد قیمتها زمانی که استاد مبلغ حقالتدریس خود را دریافت میکند، عملا به هیچکار او نمیآید.
سمیرا شامی در گفت وگو با خبرنگار ایلنا در مشهد، ضمن تبریک فرارسیدن روز معلم و گرامیداشت مقام معلم و استاد گفت: اساتید حقالتدریس دانشگاهها جایگاه والای اجتماعی و نقش بسزایی در توسعه علم، دانش و پیشرفت کشور دارند، اما هیچ متولی حمایتی نداشته و مسئولان چشم خود را بر روی مشکلات عدیده معیشتی، استخدامی، رفاهی و... آنان بستهاند و هیچ اولویت جذب و استخدام برای استادی که بهترین سالهای عمر خود را وقف تدریس کرده در وزارت علوم پیشبینی نشده است.
وی افزود: با وجود اینکه این قشر فرهیخته بهترین سالهای عمر خود را صرف کسب علم و دانش کرده اند، اما در عمل هیچ استقبالی از علم، دانش، مهارت و تجربه آنان نشده و فاقد هرگونه تسهیلاتی هستند، شاید در تصور کسی نگنجد که حقوق یک استاد حق التدریس حتی از کمترین اقشار جامعه که از سواد بسیار کمی بهره میبرند و تلاش کمتری نسبت به این عزیزان در طول زندگی داشته اند نیز کمتر است!
رئیس انجمن اساتید حقالتدریس دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان با بیان اینکه دستمزد اساتید حق التدریس متاسفانه سالهاست که افزایش ناچیزی داشته است، گفت: هیچ نظارتی بر نحوه پرداخت حقوق اندک اساتید حقالتدریس وجود ندارد؛ دانشگاهها با تاخیر گاهی بیش از یکسال، آن هم بصورت پرداخت اقساطی حقوق اساتید را میپردازند که در قیاس با تورم و رشد قیمتها زمانی که استاد مبلغ حقالتدریس خود را دریافت میکند، عملا به هیچکار او نمیآید و هیچ گره ای از مشکلات زندگی او را باز نمیکند.
شامی تصریح کرد: عدالت نیست که دستمزدها با اینهمه تاخیر پرداخت شود و غالب دانشگاهها و موسسات آموزش عالی حتی از اجرای قانون و بیمه کردن اساتید که از حقوق اولیه هر شهروندی است استنکاف کرده و بهصورت رسمی بخشنامه کنند که از بهکارگیری اساتید فاقد بیمه خودداری شود.
وی در ادامه افزود: طبق قانون افراد با درآمد کمتر از ۳۶ میلیون در سال، از مالیات معاف هستند چرا از حقوق اساتید حقالتدریس ۱۰ درصد مالیات کسر میشود؟
این مدرس دانشگاه تشریح کرد: طبق مقررات تامین اجتماعی و وزارت کار، مزایایی به کارگر مانند عیدی، پاداش، حق اولاد و... تعلق میگیرد اما استاد حقالتدریس دانشگاه، فاقد همه این مزایاست.
شامی افزود: عدم امنیت شغلی از آسیبزنندهترین مسائلی است که متاسفانه هیچ تدبیری تاکنون برای آن اندیشیده نشده است و بعضی دانشگاهها نیز از این معضل نهایت سوءاستفاده را کرده و اغلب به محض اینکه استادی پیگیر حق و حقوق خود شود به سادگی عذر وی را خواسته و از ادامه همکاری با او خودداری میکنند.
وی گفت: بارها در خبرها شنیدهایم که وزارت آموزش وپرورش با کمبود معلم مواجه است؛ منطقی است از اساتید حقالتدریس با توان علمی و تجربه بالا که آماده خدمت هستند بکارگیری شود که در این باره بارها رسما درخواست کرده ایم؛ با این اقدام، بسیاری از هزینه های دولت کاسته شده و مخارج آزمون، مصاحبه، آموزش و... را ندارد چرا که این اساتید قبلا همه این مراحل را طی کردهاند؛ از مسئولان خواهش میکنم که نیم نگاهی هم به وضع معیشتی این قشر فرهیخته داشته باشند.
وی در بخشی از تشریح دغدغه های حرفه ای خود گفت: پس از سه سال با پیگیری همکاران در سازمان تامین اجتماعی موفق شدیم مصوبهای بگیریم که خلا بیمه را خودمان پرداخت کنیم تا سابقهای برای بازنشستگی لحاظ شود اما متاسفانه نرخ بیمه آنقدر بالاست که همکاران قادر به پرداخت نیستند و هیچ ماخذ حمایتی نیز وجود ندارد که از محل اعتبارات بودجهای اختصاص یابد؛ فکر میکنم شعار وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی صیانت از مشاغل موجود باشد و این در حالی است که روزبهروز بر شمار اساتید حقالتدریس که شغل خود را از دست میدهند، افزوده میشود.
شامی در پایان گفت: کاش در این شرایط بحرانی که با رکود انواع مشاغل مواجه هستیم فکری هم برای اساتید خانهنشینشده بشود چرا که اساتید حقالتدریس همچون گنجینه محسوب میشوند، که میشود با اندک توجه و حمایت در سالی که نام آن «جهش تولید» است، ظرفیت علمی آنان را به مرحله ظهور برسانند.