ایلنا گزارش می دهد؛
مروری بر سال 98 در آذربایجان شرقی/ از احیای دریاچه ارومیه تا آمار صعودی مبتلایان به کرونا
سالی که در استان آذربایجان شرقی گذشت با فراز و نشیب هایی همراه بود که این گزارش به مرور این اتفاقات می پردازد.
به گزارش ایلنا، در زیر حوادث و اتفاقات تلخ و شیرین سال 98 در استان آذربایجان شرقی را به صورت اجمالی مرور خواهیم کرد؛ سالی که با وقوع سیل در استان های غربی آغاز شد و با شیوع کرونا به پایان رسید.
احیای دریاچه ارومیه
بارش های ناگهانی و سیل آسا اگر نگاه متفاوتی نسبت به آن داشته باشیم قسمتی از کشور را از طوفان های نمکی نجات داد. بحثمان از احیای دریاچه ارومیه است که به برکت بارش های ابتدای سال کمی حالش خوب شد و پس از سالها بی آبی باز هم قایق ها در این دریاچه شروع به حرکت کردند و طبق گفته زیست شناسان اگر دریاچه ارومیه احیا نمیشد تا به شعاع 600کیلومتری این دریاچه باید شاهد طوفانهای نمکی بودیم که رحمت الهی قسمت های شمالغربی و غرب کشور با این بارش ها نجات یافتند.
آ مثل آتش!!
سال 98 برای آذربایجان شرقی سالی با رنگ و بوی آتش نیز بود. از آتش سوزی دومین جنگل بزرگ ایران یعنی جنگل های ارسباران گرفته تا آتش سوزی بازار تبریز!
حدود ساعت 23 نوزدهم اردیبهشت بود که خبر آتشسوری در سرای (ایکی قاپیلی) بازار تاریخی تبریز به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد و باتوجه به گستره آتشسوزی، مردم تبریز تا ساعات اولیه صبح بیدار مانده و لحظه به لحظه اخبار مربوط به اطفای حریق را پیگیری میکردند و اصناف نگران از وضیعت کسب و کار خود نیز بودند. پس از اطفای حریق بازار تبریز زلزله نسبتا شدیدی مرکز تبریز این شهر را بامداد روز جمعه بیستم اردیبهشت لرزاند و شب تلخی را برای مردم تبریز رقم زد.
علت حادثه آتش سوزی بازار تبریز نیز با تایید خبر ایلنا توسط فرماندار تبریز اتصال برق اعلام شد.
آتش سوزی جنگل های ارسباران و نابودی 300 هکتار از جنگل های منطقه
این آتش ابتدا در مراتع و پوشش های گیاهی اتفاق افتاد که به علت تابستان گرم این مراتع خشک بودند و عامل اصلی حریق و سرایت آن همین موضوع بوده است. بنابر اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست و ادارات مسئولان محلی حدود ۳۰۰ هکتار از مراتع و جنگلهای ارسباران دچار حریق شد.
برای سومین و چهارمین بار حریق در جنگلهای ارسباران مهار، اما به علت وزش بادهای شدید مجدداً این حریق شعله ور شد.
بالاخره در روز چهارم بالگرد آب پاش به منطقه اعزام شد، البته ناگفته نماند که در این حادثه گفته می شود به احتمال زیاد علت وقوع آن خطای انسانی بوده است. در همین رابطه موسی خلیلاللهی گفت: ماموریتی جهت بررسی علل و عوامل وقوع آتش سوزی به معاونت پیشگیری استان آذربایجان شرقی و معاون دادستان مرکز استان در امور حقوق عامه محول شده بود که در این رابطه تحقیقات انجام و 3 نفر بازداشت شدند.
در این حادثه 300 هکتار از جنگل های ارسباران که به گفته زیست شناسان به تنهایی 20 درصد از گونه های گیاهی شناسایی شده در ایران را در خود جای داده است، خاکستر شد.
حضور صدها نفری نیروهای ارتش، تیپ 521، سپاه، بسیج، آتش نشانی، هلال احمر، منابع طبیعی و محیط زیست و مردم محلی و سازمان های مردم نهاد بار دیگر کارآیی خود را در عبور از یک حادثه زیست محیطی نشان داد تا نگاه های نگران مردم آذربایجان شرقی و دغدغه های دوستداران محیط زیست از خاکستر شدن بخش بیشتری از جنگل های 164 هزار هکتاری ارسباران خاتمه یابد.
حضور رئیس جمهور و هیات دولت در استان
در سالی که گذشت آذربایجان شرقی برای 2 بار میزبان رئیس جمهور و هیات دولت بود که در این سفرهای رئیس جمهور به استان در مرداد ماه سال جاری 518 طرح با 8 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری ریالی و 240 میلیون یورو اعتبار ارزی افتتاح شد که و از این تعداد 4 طرح اصلی مربوط به طرحهای مرزی در حوزه آب و وزارت نیرو بود .
در سفر دوم و آذرماه سالجاری افتتاح 18 طرح در حوزههای بهداشت و درمان، کشاورزی، راه، اشتغال روستایی، صنعت و انرژی انجام پذیرفت و در این سفر عملیات اجرایی 4 طرح مهم نیز آغاز شد.
انتقال بخشی از حساب های مس سونگون به آذربایجان شرقی
با حمایتهای وزیر صمت انتقال 90 کانتینر تجهیزات کارخانه ذوب مس به آذربایجان شرقی انجام شد و بعد از پیگیریهای به عمل آمده و حمایت شخص وزیر صنعت، حسابهای بانکی مس سونگون نیز به استان منتقل شده، که این کار بزرگ در رونق اقتصادی منطقه تاثیر بسزایی گذاشت. خامفروشی معدن مس سونگون در سالهای گذشته، سودآوری لازم را برای این مجموعه به همراه نداشته است که این انتقال سودآوری های زیادی از مس ذوب شده عاید استان خواهد شد.
حضور رییس قوه قضانیه بعد از ۲۳ سال در تبریز
سید ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه، پنج شنبه ۹ آبان در سفر یک روزه خود به تبریز، ضمن دیدار با قضات و کارکنان دستگاه قضایی در جلسه شورای قضایی استان آذربایجان شرقی شرکت و مسائل قضایی این استان بررسی شد،که وی پس از پس از حضور در تبریز بصورت سرزده به کارخانه ماشین سازی تبریز وبازار تبریز نیز حضور یافت و نشست با صنعتگران، تولیدکنندگان و نمایندگان اتحادیههای کارگری از دیگر برنامههای رئیس دستگاه قضا در سفر به تبریز بود.
زلزله میانه و سراب
ساعت 2 و 17 دقیقه بامداد روز جمعه، هفدهم آبان ماه 98، زمین لرزه ای نسبتا شدید مناطق وسیعی از شمال غرب ایران را لرزاند؛ زلزلهای که برخی مراکز لرزه نگاری جهانی کانون آن را تبریز معرفی کردند. آنگونه که سایت لرزه نگاری اروپا ـ مدیترانه دقایق ابتدایی اعلام کرده بود، بزرگی این زلزله 6.0 در مقیاس ریشتر بوده و کانون آن در مختصات 37.81شمالی و 47.59 شرقی و در عمق 10 کیلومتری زمین قرار داشته است. این گزارش بعد تصحیح و قدرت زلزله 5.7 ریشتر اعلام شد.کانون زلزله در فاصله 118 کیلومتری شرق تبریز، 79 کیلومتری جنوب غربی اردبیل و 60 کیلومتری شمال شرقی هشترود قرار داشته است. بر اثر این زلزله، مناطق وسیعی در استان های آذربایجان شرقی، اردبیل و گیلان لرزیدند.
پنج کشته و صدها تن مجروح از جمله خسارت های انسانی این زلزله بود. همچنین در جریان این زلزله خسارت های سنگینی به سرمایه های منقول و غیر منقول ساکنان مناطق زلزله زده به ویژه روستای ورنکش وارد شد
مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجانشرقی گفت: زلزله بامداد جمعه 17 آبان به 2 هزار و 945 واحد مسکونی در 65 روستای میانه و سراب و 6دهنه پل آسیب زده است.
برگزاری اولین نشست خبری خارج از پایتخت سخنگوی وزارت خارجه در تبریز
سخنگوی وزارت خارجه ، ۲۳ آذرماه، اولین نشست خبری خود را در خارج از تهران و در شهر تبریز برگزار کرد.
سید عباس موسوی در صفحه شخصی خود در توییتر در این ارتباط نوشت: «امروز به احترام مردم آذربایجان، خبرنگاران و رسانه های استانی، نخستین نشست خبری " سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران " خارج از تهران را در تبریز برگزار کردم. تجربه بسیار خوبی بود که امیدوارم در مناسبت های مختلف و در سفرهای احتمالی به سایر استان ها نیز تکرار شود.»
حضور خودجوش مردم تبریز در اولین روز شهادت سردار سلیمانی
مردم تبریز در13 دی سال 98 با برپایی راهپیمایی اقدام جنایتکاران آمریکایی را در به شهادت رساندن سردار سلیمانی محکوم کردند و در پی اعلام انزجار از اقدام جنایتآمیز آمریکا در به شهادت رساندن سرلشکر حاج قاسم سلیمانی در خیابانهای اطراف مصلی راهپیمایی کردند.
در این راهپیمایی مردم با سر دادن شعارهای مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسراییل، فرمانده عزیزم شهادتت مبارک، سپاهی دلاور انتقام انتقام و ما همه سرباز توییم خامنه ای گوش به فرمان توییم خامنه ای، جنایت آمریکا را به شدت محکوم کردند.
حضور در پای صندوق رای و انتخاب نمایدکان مجلس یازدهم
پس از بزرگترین رویداد سیاسی استان یعنی راهپیمایی 22 بهمن همزمان با سراسر کشور، دومین رویداد مهم سیاسی همراه با مشارکت مردمی حضور در انتخابات بود که مردم آذربایجان شرقی نیز با مشارکت قابل قبولی در این انتخابات نمایندگان خودرا راهی مجلس یازدهم کردند،که تمامی حوزه های انتخابیه استان نمایندگان خودرا شناختند و فقط حوزه انتخابیه میانه به دور دوم کشیده شد.
شیوع کرونا در استان
همزمان با سراسر کشور کرونا نیز در آذربایجان شرقی نیز شایع شد و متاسفانه طبق آخرین آمار ارائه شده در 29 اسفند توسط رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز،شمار مبتلایان به کرونا در آذربایجان شرقی به 629 رسید که متاسفانه 59 نفر نیز بر اثر ابتلا به این ویروس جان خودرا از دست داده اند.
که این آمار صعودی میتلایان در تبریز واکنش ایرج حریرچی معاو وزیر بهداشت را نیز به همراه داشت که حریرچی در جمع خبرنگاران تبریز گفت مردم تبریز رعایت نمیکنند و با ادامه این روند جوابگوی خیل مبتلایان نخواهیم بود.
رویداد های ورزشی آذربایجان شرقی در سال 98
در ابتدای سال 98 با اتمام لیگ برتر تراکتور کهکشانی با لیکنز لیگ هیجدهم را با کسب رتبه پنجم به پایان رساند و با حضور غلامرضا صادقیان به عنوان مدیر عامل این تیم اتفاقات زیادی در این تیم افتاد؛ از تغییر نام تراکتورسازی تبریز به تراکتور تبریز و تغییر لوگوی این تیم ورزشی، قرار داد با یکی از معروف ترین برندهای لباس دنیا برای کیت های جدید تیم تراکتور میتوان اشاره کرد.
تراکتور در لیگ نوزدهم فصل را با مصطفی دنیزلی مربی نام آشنای ایرانیان شروع کرد و پس از کسب نتایج قابل قبول از تیم بصورت غیر منتظره جداشد، که مسئولان تراکتور علت این جدایی را ترس دنیزلی از زلزله! عنوان کردند.
دیگر تیم تبریزی نیز در شرایظ این چنینی فصل را آغاز کرد و هدایت ماشین سازی پس از استعفای خطیبی به احد شیخ لاری رسید، شیخ لاری در حالی هدایت ماشین سازی را عهده دار شد که وی در ابتدای فصل جاری به عنوان سرپرست در تیم تراکتور بود.
ساکت، رفت و برگشت!
ابتدای فصل نوزدهم ساکت الهامی به عنوان دستیار در کادر دنیزلی حاضر شد و پس از مدت کوتاهی با وجود اختلاف بین دنیزلی و الهامی از تراکتور جدا شد و به عنوان کمک اول رسول خطیبی به ماشین سازی پیوست.
پس از مدت کوتاهی با جدایی دنیزلی به عنوان مربی به تراکتور بازگشت و هدایت این تیم را عهده دار شد و با کسب نتایج خوب در بین هواداران تراکتور از محبوبیت خوبی برخوردار شد.
سی و چهارمین تور دوچرخه سواری آذربایجان برگزار شد
سی و چهارمین دوره تور بین المللی دوچرخه سواری ایران_آذربایجان با حضور 80 رکابزن از 10 کشور خارجی و داخلی در قالب 14 تیم از دهم تا چهاردهم مهر ماه جاری در استان های آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل برگزار شد.
تور سی و چهارم دوچرخه سواری آذربایجان در پنج مرحله برگزارشد که مرحله اول از تبریز به منطقه آزاد ارس، مرحله دوم از منطقه آزاد ارس به خوی، مرحله سوم از ارومیه به تبریز، مرحله چهارم از تبریز به سرعین و مرحله پنجم از سرعین به تبریز برگزار شد و دوچرخه سواران در این رقابت 878 کیلومتر را پیمودند و در نهایت با قهرمانی تیم چین و نایب قهرمانی تیم مالزی و سومی تیم بحرین خاتمه یافت.
حضور سرمربی سابق تیم ملی در تبریز
مارک ویلموتس سرمربی تیم ملی ایران روز پرماجرایی را در تبریز سپری کرد؛ از ضیافت ناهار در کنار تراکتوریها تا تماشای بازی تراکتور و پارس جم در ورزشگاه یادگار امام.
رویداد های فرهنگی و هنری آذربایجان شرقی
رویدادهای فرهنگی هنری تبریز با تعطیلی تئاتر شهر تبریز آغاز شد و اولین شهر تئاتری ایران در حال حاضر بدون تئاتر شهر به سر میبرد و در همین هیاهوی عدم وجود سالن تئاتر تبریز در یک اتفاقی بسیار عجیب برگزاری چهاردهمین جشنواره تئاتر رضوی را عهده دار شد و پس حضور اکثر گروه های تئاتر از سراسر کشور پس از 4 روز با معرفی آثار برتر به کار خود پایان داد.
تبریز با 6 سالن غیر استاندارد تئاتر میزبان این جشنواره بود که انتقادت شرکت کننده ها و اصحاب تئاتر استان را نیز به همراه داشت و متاسفانه بازسازی تئاتر شهر تبریز تاکنون به پایان نرسیده و همانند وعده های دیگر بدون سرانجام باقی مانده است.
گزارش فوق گوشهای از اتفاقات مهم اجتماعی،سیاسی،فرهنگی و ورزشی آذربایجان شرقی در یک سال گذشته بود. خبرگزاری ایلنا سرپرستی آذربایجان شرقی در سال جدید سالی بدون اتفاقات تلخ و با آرامش و شادی را برای تمامی هموطنان عزیز آرزومند است.
گزارش از فرشید ولیزاده