خبرگزاری کار ایران

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان مطرح کرد:

آبخوان نیشابور یکی از بحرانی‌ترین آبخوان‌های زیرزمینی کشور است

آبخوان نیشابور یکی از بحرانی‌ترین آبخوان‌های زیرزمینی کشور است
کد خبر : ۸۶۹۳۰۲

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: آبخوان زیر زمینی نیشابور یکی از بحرانی‌ترین آبخوان‌های زیرزمینی کشور است که در آن میزان برداشت سالانه آب نسبت به تغذیه بسیار بیشتر است که نسبت بسیار خطرناکی است.

به گزارش خبرنگار ایلنا از نیشابور، محمد علایی در این خصوص افزود: فاروب رومان پرآب‌ترین رودخانه شهر نیشابور و بزرگترین منبع آبی است که آبخوان زیرزمینی نیشابور را تغدیه می‌کند.

وی اظهار داشت: میانگین اُفت سطح آب زیرزمینی در نیشابور در برخی سال‌ها به یک و نیم متر رسیده است که موجب وارد آمدن خسارات عظیمی به بخش کشاورزی، صنعت و آب شرب نیشابور می‌شود.

وی اعلام کرد: تعداد زیادی از چاه‌های آب شرب نیشابور به دلیل برخورداری از خصوصیات فیزیکی بسیار خوب در بخش مخروطه افکنه رودخانه فاروب رومان قرار دارد.

وی با تأکید بر اینکه به دلیل بی توجهی به این بستر و حریم این رودخانه سه دانشگاه در بستر آن ساخته شده و از این تعداد در ۲ دانشگاه درس‌های مربوط به مهندسی رودخانه به دانشجویان ارائه می شود، ادامه داد: باید بپذیریم که آب منطقه در این بخش غفلت کرده و باید در سال‌های گذشته حریم بستر رودخانه فاروب رومان مشخص می‌گردید و اجازه نمی‌دادیم به آن تجاوز شود.

وی یادآور شد: به همین خاطر در سیلاب‌های بهاره شهر نیشابور آسیب پذیر بود که به سرعت تیم حفاظتی تشکیل و لایروبی انجام شد و با همکاری دادستانی، فرمانداری، شهرداری، هلال احمر، سپاه پاسداران و نیروی انتظامی اقدامات لازم برای جلوگیری از بروز خسارات بیشتر صورت گرفت.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی بدون اشاره به میزان خسارت‌های وارده، اظهار داشت: در این سیلاب‌ها خسارتی به زیرساخت‌ها وارد نشد و فقط چند پل در قسمت پایین دست راه‌آهن نیشابور آسیب دید.

محمد علایی بیان کرد: در سال ۱۳۷۴ طرح تغذیه مصنوعی سفره‌های آب زیرزمینی در این بخش ایجاد شد که عملکرد بسیار خوبی داشته است و در سیلاب اخیر رودخانه فاروب رومان بیشترین میزان حجم آب ۱۲۰ متر مکعب در ثانیه بود که از این طریق حدود ۲۵ مترمکعب به سفره‌های آب زیرزمینی تزریق شد و مابقی آن به کال نانوا و جنگل انتقال یافت.

وی عنوان کرد: ظرفیت کال حدود ۶۰ مترمکعب در ثانیه بوده است که به دلیل تجاوزهای گسترده به حریم آن به پنج مترمکعب در ثانیه رسیده و دیگر این شاخه از رودخانه فاروب رومان قوت انتقال سیلاب را ندارد.

وی با اشاره به دلیل بی‌برنامگی و ضعف عملکرد رودخانه فاروب رومان از یک فرصت بزرگ به یک تهدید تبدیل شده است افزود: برای رفع این تهدید باید طرح آبخوان‌داری و آبخیزداری در قسمت بالادست این رودخانه به طور کامل اجرا شود تا از حرکت سیلاب جلوگیری شود و در قسمت پایین دست هم باید طرح تغذیه مصنوعی سفره‌های زیرزمینی توسعه یابد.

علایی اذعان داشت: پس از انقلاب، ۳۵ سد بزرگ در استان با ظرفیت تنظیمی یک میلیارد و ۵۷۰ میلیون متر مکعب ساخته شد درحالیکه پیش از آن تنها سه بند آبی گلستان، فریمان و کمایستان در سبزوار وجود داشت.

وی با اشاره به اینکه حدود ۱۷۰ بند انحرافی در استان وجود دارد بیان کرد: به دلیل تغییر اقلیم که حاصل آن وقوع سیلاب‌های ویرانگر است متناسب با آن باید تغییر رویکرد داشته باشیم و ظرفیت‌های تغذیه مصنوعی را افزایش دهیم و تبدیل سیلاب از تهدید به فرصت حاصل عملکرد و نحوه مدیریت ما است.

وی با تأکید براینکه میزان اعتبار آب منطقه امسال ۹۰ میلیارد ریال است که از این میزان ۴۰ میلیارد ریال اختصاص یافته است خاطرنشان کرد: از این میزان اختصاص یافته ۲۷ میلیارد ریال برای نیشابور در نظر گرفته شده که ۱۴ میلیارد ریال تخصیص یافته که به دلیل اهمیت زیاد تا پیش از فصل سیلاب عملیات اصلاح هر دو بند و لایروبی رودخانه فاروب رومان باید به اتمام برسد و کل طرح تا مهرماه سال آینده به پایان می‌رسد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز